Foto: MooiBelicht - Christiaan de Groot
Storytelling
Het zijn uiteindelijk de menselijke verhalen die betekenis geven aan een product en beleving. Vertel daarom persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld over jouw bedrijf, jij als ondernemer of je medewerkers. Zo straal je authenticiteit uit en door de persoonlijke insteek verbind je gasten sneller aan jou én je product. Een techniek die hierbij helpt is de storytelling methode.
Storytelling is het overbrengen van verhalen aan anderen. Maar wat is eigenlijk een “verhaal”? Wij maken een onderscheid op basis van het doel dat je als verteller hebt. Als het doel is “informeren via weetjes” is, dan is dit een “narrative”. Hier is niks mis mee. Vaak zal je doelgroep tevreden zijn met de informatie over producten, activiteiten, enzovoort. Maar als het doel is om mensen iets te laten beleven, dan gebruiken we vaak een “story”. In een “story” draait het om een persoonlijk verhaal, van een persoon of een personage. In een persoon kun je je inleven. Vooral in een hoofdpersoon die écht is, die iets wil doen, die te maken krijgt met tegenwerkende krachten en keuzes moet maken om een doel toch te bereiken. Dat zijn verhalen die ons raken en die ons bijblijven. In reviews draait het vaker om de (gastvrije) mensen die een bezoeker tegenkomt dan om producten of informatie. Mensen zijn van nature geïnteresseerd in andere mensen. Door een persoonlijk verhaal te vertellen, kun je daarop inspelen.
Het hoeft niet een complete familiekroniek te zijn, het kan ook een kleine anekdote zijn. Iets wat jij of de mensen met wie jij werkt hebben meegemaakt. En waarin jullie ondernemerschap en gastvrijheid doorklinken. Maar hoe vertel je een aansprekend verhaal? Hoe zorg je dat het niet “en toen...en toen” is? Dat er een “spanningsboog” en een climax in het verhaal zit? Of het nu een mop is, een boek of een speelfilm, in verhalen kun je een bepaalde opbouw herkennen die wij (vaak onbewust) zelf gebruiken. Het model hieronder toont een verhaalopbouw in 5 stappen. Dit model is tijdloos en universeel. Over het algemeen leven mensen hun leven niet om er een “mooi verhaal” van te maken. Toch is het wonderlijk hoe je ook in waargebeurde verhalen van echte mensen vaak de 5 stappen kunt herkennen. Via het model van de 5 stappen kun je het verhaal zo vormgeven dat het mensen boeit.
Ervaringen deelnemers training ‘Jouw voedselbeleving in de spotlight’
"Het werken met de storytelling techniek was een eye opener voor me. Hoe bouw je je verhaal op? Hoe houd je de aandacht vast?”
Tuinderij de Es Bart Pijnenburg
“Door storytelling veranderde ons Lakenvelder worstenbrood van product tot een smaakvolle beleving.”
’t Zandeind Joost Huijbregts
"Ongelooflijk hoeveel verschillende goede verhalen te vertellen zijn over onze locatie en ons bedrijf!"
Kasteelboerderij Waalre Miriam Jansen
Set-up
Hier vertel je waar en wanneer het verhaal zich afspeelt. De hoofdpersoon wordt geintroduceerd. Vaak is er een beetje een disbalans. Je voelt dat er iets moet gebeuren...
Motorisch moment
Er gebeurt iets dat het verhaal in beweging zet. Er is een “uitdaging” en de hoofdpersoon moet in actie komen.
Keerpunten
De hoofdpersoon krijgt te maken met verschillende obstakels of tegenwerking. En moet iets doen om deze te overwinnen.
Climax
Dit is het moment van “erop of eronder”. In de climax wordt de “uitdaging” opgelost.
Resolutie
Dit is de afwikkeling van het verhaal. Er is sprake van een inzicht of een eindgevoel.