Collega’s delen hun ervaring
DE MENMOERHOEVE
“Je bedrijf is een blauwdruk van je persoon”
Als het gaat om storytelling zijn de uitbaters van de Menmoerhoeve in Etten-Leur al goed op weg. Al is het alleen al om de rijke historie die er heerst. De naam bijvoorbeeld, die gaat eeuwen terug en betekent vrij vertaald de weg naar het moeras. Het komt uit de tijd dat er in deze regio aan turfsteken werd gedaan. Het verhaal dat uiteindelijk heeft geleid tot wat de Menmoerhoeve nu is - een grote activiteitenboerderij - begint met eenvoud in een Brabantse boerenfamilie.
Eigenaar Pieter-Jan van Dijck vertelt kort het familieverhaal. ‘Eind jaren ’40 startten mijn opa en oma hier hun boerderijtje. Ze leefden zelfvoorzienend van het vee en de landbouw, zoals zoveel mensen in die tijd. In 1977 kwamen mijn ouders aan het roer en toen werd het een stuk groter en professioneler. In eerste instantie was het een varkenshouderij en bezaten mijn ouders 80 melkkoeien. In 1994 wilde mijn moeder er wat naast gaan doen. Ze had haar horecapapieren gehaald en die zouden van pas kunnen komen als ze een camping zouden beginnen. En dat is dus de start van de Menmoerhoeve.’ Pieter-Jan is de nuchterheid zelve. Over zijn eigen rol in dit verhaal zegt hij: ‘Als je mij vraagt wanneer het bedrijf officieel van mij werd, dan heb ik geen idee. Ik loop hier al van kleins af aan rond. Op een dag was het voor mijn ouders klaar en zoals dat dan vaak gaat in een boerenbedrijf - de volgende generatie neemt het over.’ De vierde generatie (de dochters van Pieter-Jan en zijn echtgenote Marieke) zit nog niet eens op de basisschool, maar Pieter-Jan zou er niet raar van opkijken als het bedrijf in de verre toekomst wordt overgenomen door een van de kinderen. ‘De oudste wil nu al overal helpen en weet niet beter dan dat hier altijd wat te doen is. Misschien rollen de kinderen ook het bedrijf in. Of niet, dat verloopt heel natuurlijk denk ik.’ De ouders van Pieter-Jan zijn nog dagelijks aanwezig om te helpen. Er valt ook genoeg te doen! Want voor de duidelijkheid; de Menmoerhoeve omvat nogal wat. Het is een hoeve gelegen op 12 hectare grond, je kunt er verblijven op de camping, een kijkje nemen in de vlindertuin en bij alle dieren op de kinderboerderij én je kunt hier eten in het restaurant. En met name daar ziet Pieter-Jan nog kansen omtrent storytelling.
‘Ik merkte tijdens de training storytelling dat we al een eigen verhaal hebben. Op onze website hebben we daar aandacht aan besteed, maar op social media doen we er weinig mee. We trekken genoeg bezoekers van alle leeftijden en het moet wel behapbaar blijven. Liever kwaliteit dan kwantiteit. Bovendien vertel ik ons verhaal veel liever face-to-face. Op het erf als ik hier rondloop of aan tafel in het restaurant. Op onze menukaart staat informatie over onze pure producten, maar we zouden nog wat meer kunnen delen over onze visie en de geschiedenis. Aan de andere kant; het moet wel authentiek blijven en geen trucje worden. Daar moet je met je boerenverstand een balans in vinden.’
Welke storytelling-tip heeft de ondernemer voor collega’s? ‘De trainer had een mooie uitspraak. Hij zei: “Je bedrijf is een blauwdruk van je persoon.” En dat is ook echt zo. Dus als je wat wil met storytelling; laat het dan bij je passen. Blijf bij jezelf. Voor ons is dat puurheid, natuurlijk, aandacht. Het is een deel van wie we zijn. Ik zeg wel eens dat we 3 kindjes hebben. Onze twee kinderen van 1 en 3, én de hoeve...’
De Menmoerhoeve
Zundertseweg 66, 4876 NL Etten-Leur Bekijk de website
NATUURLIJK HENRIETTE
“Zorg voor ambassadeurs”
Never waste a good crisis. Het credo wat ook nu heerst, gold in 2011 al voor tomatentelers Henriette en Alfons uit Dongen. De EHEC-crisis dwong hen te kijken naar andere inkomstenbronnen en de dappere keuze die ze toen maakten werd uiteindelijk een enorm succes en resulteerde in Natuurlijk Henriette.
Terug naar rampjaar 2011. Een bacterie zorgde ervoor dat de export van groenten volledig stil kwam te liggen. Henriette en Alfons staan – net als veel andere groentetelers – met de handen in het haar tussen de duizenden tomaten die gewoon eetbaar zijn. Omdat weggooien zonde is, besluiten ze een tomatensaus te maken die verkocht wordt onder de naam Henriettes Ambachtelijke Tomatensaus. Kwaliteit verkoopt zichzelf en binnen no time staan de afnemers in de rij. Het succes opende ook de ogen voor een nieuwe kans, zegt Henriette. ‘Mijn man was al langer niet meer gelukkig als tuinder. Het werd productiewerk waarbij je moet leveren tegen de laagste prijzen. Bovendien miste hij enige uitdaging. Op dat moment wisten we: nu kunnen we het roer omgooien. Ik weet nog dat we begonnen met het biologisch kweken, hiervoor moest de grond helemaal op de schop. Toen dat eenmaal resultaat begon te geven, zag ik mijn man weer tot leven komen. Die passie voor de natuur waarbij je het leven in de grond wat terug kan geven, dat is waar we het voor doen.’
De jaren daaropvolgend wordt het assortiment basisproducten uitgebreid en is er in tien jaar tijd een grote onderneming ontstaan. Zo zijn er anno 2022 workshops, een voedselbos, rondleidingen, een winkel met heerlijke producten, mogelijkheden tot vergaderen en de nieuwste aanwinst: een kippenkar waar mensen zich op kunnen abonneren. Die is naast leuk ook zakelijk slim én vraagt om wat uitleg. Henriette: ‘Als mensen een abonnement afnemen krijgen ze 300 eieren die ze per 10 kunnen ophalen wanneer dat uitkomt.
Dat betekent dat ze met enige regelmaat bij ons te vinden zijn. Vaak nemen ze dan ook nog wat mee uit de winkel. De abonnees zijn erg betrokken en ze mogen daarom gratis aansluiten bij de betaalde rondleidingen die we hier verzorgen. We vragen geld voor de rondleidingen omdat we bezoekers willen ontvangen die écht geïnteresseerd zijn in wat wij doen en hoe we dat doen. Die mensen komen vrijwel altijd weer terug voor een workshop, iets uit de winkel en noem maar op. En het zijn mensen die ons verhaal ook weer doorvertellen. Zo creëren we fans en ambassadeurs.’ Het verhaal van Henriette en Alfons is bijzonder, maar voor storytelling geldt wel: blijf het consequent uitdragen. En niet alleen jij als eigenaar, geeft Henriëtte tot slot aan. ‘Onze medewerkers zijn net als de klanten onze ambassadeurs. Om ervoor te zorgen dat ook zij de passie voor natuur echt voelen en kunnen overbrengen, nemen we ze twee keer per jaar mee op rondleiding door het bedrijf. We praten met elkaar: wat doen we, waarom doen we dat, hoe kunnen we elkaar aanvullen? Zo ontstaat er kruisbestuiving binnen ons bedrijf. Winkelmedewerkers kunnen mensen wijzen op de workshops, personeel uit het voedselbos komt met ideeën voor in de winkel enzovoort. Dat sneeuwbaleffect draagt ook bij aan goede ervaringen van klanten. Die laten vervolgens een review achter op Google, waar ik trouwens altijd op reageer, en zo vinden mensen ons gemakkelijker als ze online zoeken naar bijvoorbeeld een workshop of vergaderlocatie. Dus ook ná een bezoek blijven we betrokken bij bezoekers.’ Kortom, de kracht van storytelling zit ‘m in meer dan alleen een goed verhaal. Pas als je het steeds weer vertelt en in alles uitdraagt blijft het leven.
Natuurlijk Tomaat
Klein Dongenseweg 81, 5106 AB Dongen Bekijk de website
WINERY & HERBS
“Een verhaal ontstaat pas als je nieuwsgierig bent”
Ergens in de jaren ’80 ontmoetten de eigenaren van wijnboerderij Winery & Herbs elkaar. Geert en Myriam Hermans worden klasgenoten op de HAS en sindsdien hebben ze elkaar niet meer losgelaten. Beiden gaan na hun studie aan de slag in onder meer adviseurs- en voorlichtingsfuncties in ‘plantaardige omgevingen’.
Geert ontwikkelt tijdens zijn loopbaan een voorliefde voor kennisdeling, business development en samenwerken. Myriam wordt een bevlogen docente bedrijfseconomie en geeft les op een middelbare agrarische school. Steeds meer verdiept zij zich in alles wat de natuur te bieden heeft. In 2000 volgt ze een vierjarige herboristen-opleiding. Als afgestudeerd herborist kan Myriam precies vertellen wat honderden kruiden en planten voor de mens kunnen betekenen. Dat gaat van het gebruik in de keuken tot aan de geneeskrachtige werking van planten en kruiden.
Het is de basis van wat Winery & Herbs vanaf 2008 uiteindelijk zal worden. De werkervaring in het onderwijs en business development komt perfect van pas als in 2004 het bedrijfsplan geschetst wordt. Het ondernemende koppel heeft duidelijk voor ogen hoe zij hun missie tot een succes gaan maken. Geert legt vol enthousiasme uit wat die precies inhoudt. “Wij laten zien hoe de plantjes groeien, bloeien en smaken, en wat je ervan kan maken. Dat leren en ervaren kan op allerlei manieren. We geven workshops, je kunt bij ons kamperen, een leuk uitje met de familie ondernemen, vergaderen of winkelen in onze streekwinkel waar we meer dan 80 producten uit eigen tuin verkopen. En het mooie is: al deze activiteiten staan in verbinding met elkaar. Het een staat niet los van het ander.” Uit het verhaal van Geert blijkt dat verbinding een zeer belangrijk uitgangspunt is in alles wat het stel doet. Verbinding met de natuur, verbinding met andere ondernemers, met uitdagingen in de maatschappij en de verbinding met hun gasten.
Daar zit volgens Geert ook de kracht van een bedrijf als we kijken naar storytelling en de customer journey. “Ik wil dat mensen ons onthouden. De beleving begint door het vertellen van ons verhaal en door op een leuke manier kennis te delen over wat je kunt doen met planten en kruiden. De manier waarop we dat doen zorgt voor mond-tot-mondreclame, en daar bereik je meer mee dan met Facebook, Zoover of een advertentie in de krant. Mensen die hier geweest zijn komen vaak weer terug of geven hun vrienden en familieleden Winery & Herbs als tip om te bezoeken. Dat is dus hoe we onze doelgroep bereiken. En áls die vrienden of familieleden komen, dan geef ik een gratis rondleiding. Ik neem mensen mee door de wijngaard, het druiven-labyrint en de kruidentuin. Daar ontstaat de verbinding vanzelf.” Heeft Geert nog tips voor andere ondernemers die hun verhaal willen inzetten? “In de training Storytelling leer je te kijken naar je onderneming vanuit verschillende personages. Zo ontdek je je eigen verhaal vanuit uiteenlopende perspectieven. Een kind zal jouw verhaal heel anders ontvangen dan iemand die al veel meer kennis bezit. Zorg dus dat je verhaal aansluit en laat je publiek ook leidend zijn. Beweeg mee, dan neem je ze mee. Hoe je dat doet? Door open te staan voor anderen en door nieuwsgierig te zijn, daar ontstaan namelijk ook weer verhalen uit. Ben ook niet bang om te vertellen en belangrijk: ben oprecht enthousiast over wat je doet. Ik geloof dat iedereen een verhaal kan vertellen, zolang het maar niet gekunsteld is.”
Winery & Herbs
Boxtelseweg 23, 5481 VE Schijndel Bekijk de website