Museum- en kasteelavonturen


Ridder voor een dag óf prins óf prinses in je eigen kasteel. Wie droomt daar nu niet van? Maar het zijn niet alleen maar sprookjes. Ga terug in de tijd en beleef je eigen kasteelavontuur in de Brabantse kastelen. Of waan je in een compleet andere wereld in één van de Brabantse musea. Een museumbezoek is alles behalve saai, want hier leer je alles over dinosaurussen, de dierenwereld, moderne kunst of de prehistorie.

Kasteel Helmond

In dit kasteel, de grootste waterburcht van Nederland, ontmoet je kasteelbewoners uit vroegere eeuwen en beleef je het kasteelverhaal. Hoe werd het kasteel gebouwd, hoe fungeerde het kasteel tijdens oorlogen en hoe leefden de bewoners? In de zomer raken de kinderen niet uitgespeeld tijdens de zomerbelevenissen, waar ze zich verkleden als prinses of ridder en diverse kasteelspellen spelen en –routes verkennen.

Kasteel Heeswijk

Beleef hier de bewogen geschiedenis van bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite, prominent gelegen in het beekdal van de Aa, dichtbij ’s-Hertogenbosch. Voor kinderen is het kasteel een echte ontdekking. Zoek de geheime trappen en gangen in het kasteel, beklim de toren, probeer een ridderhelm of luister naar de bijzondere kasteelverhalen.

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom

Als oudste Stadspaleis van Nederland is het Markiezenhof een must-visit voor iedereen met een interesse in erfgoed en geschiedenis. Met tijdelijke exposities, een kermismuseum en verrassende activiteiten als roofvogelshows en speurtochten kijken bezoekers van alle leeftijden hier hun ogen uit.

Niet alleen in een kasteel kun je op avontuur, ook in de Brabantse musea valt van alles te beleven. En te leren! Of het nu gaat om geschiedenis, dieren, kunst of voertuigen. Check deze selectie Brabantse musea die superleuk zijn om te bezoeken met hele gezin.

Natuurmuseum Brabant

Tilburg

Kom genieten van dit familiemuseum over het leven van plant en dier, met een knipoog naar de mens. Niet voor niets verkozen tot beste kidsproof museum van Brabant!

PreHistorisch Dorp

Eindhoven

In het preHistorisch Dorp in Eindhoven leert jong en oud over 15.000 jaar historie in en rondom Eindhoven. Ga mee naar vervlogen tijden en ontdek hoe de eerste boeren te werk gingen, wat de Romeinen hier kwamen doen of hoe je in de prehistorie op jacht ging.

Biesbosch MuseumEiland

Werkendam

Nadat je tijdens een rondvaart door Nationaal Park de Biesbosch een vis- of zeearend spotte en daarna per boot én te voet op zoek ging naar beversporen en burchten, kom je in het museum meer te weten over de waterhuishoudkundige werking en het belang van dit gebied. Op het eiland vind je ook een waterspeeltuin; een schaalmodel van de Biesbosch van 30 x 30 meter.

Van Abbemuseum

Eindhoven

Of je nu van architectuur houdt of van moderne of hedendaagse kunst, bij het Van Abbemuseum ben je aan het juiste adres. Zowel het gebouw als de kunstcollectie zijn heel indrukwekkend. Elke zaterdagmiddag kunnen kinderen tussen de 6 en 12 jaar terecht bij de Kinderkunstclub. Na een rondleiding door het museum wordt aan de hand van een thema geknutseld aan een eigen kunstwerk.

Museum Klok en Peel

Asten

Museum Klok & Peel laat op unieke wijze zien hoe Nationaal Park de Groote Peel zich in de afgelopen tienduizend jaar heeft ontwikkeld. Ook beschikt het museum over de grootste verzameling luidklokken en beiaarden ter wereld. Kinderen (volwassenen natuurlijk ook) mogen onder toezicht van een suppoost zelf klokken luiden of een beiaard bespelen. Regelmatig worden er speciale activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiodes.

TextielMuseum

Tilburg

Weet jij hoe het stof voor bijvoorbeeld je eigen kleding wordt gemaakt? In het TextielMuseum kom je er echt alles over te weten. Het TextielMuseum is een museum in bedrijf. Naast de inspirerende tentoonstellingen zie je hoe stoffen ontwikkeld en geproduceerd worden. Je kijkt dus over de schouders van ontwerpers mee!

Stedelijk Museum

Breda

Een leuk dagje uit met je gezin: ontdek samen de geschiedenis en kunst van Breda in het Stedelijk Museum. Laat je kinderen op hun eigen tempo de collectie verkennen met de speciale kunstspeurtocht of ga er samen op uit met een (historische) wandeling.

Kempenmuseum de Acht Zaligheden

Eersel

Ontdek, speur, speel en geniet in dit prachtige museum, even onder Eindhoven in het fraaie Kempenlandschap. Kempenmuseum De Acht Zaligheden laat zien hoe het leven van de arme Kempische keuterboer in 100 jaar is veranderd. Je ziet hoe de Kempische mens woonde, werkte en leefde, in een tijd dat boeren amper konden overleven op de schrale heidegrond.

Noordbrabants Museum

‘s-Hertogenbosch

Lodewijk Ernst van Brunswijk-Wolfenbüttel, ofwel de 'de dikke hertog', neemt je tijdens de familiespeurtocht mee door het museum dat eens zijn paleis was. De route gaat zowel door de tijdelijke tentoonstellingen als de vaste museumpresentaties. In de prachtige binnentuin van het museum is het bovendien heerlijk vertoeven in de zomer! Samen met het Design Museum Den Bosch vormt het Noordbrabants Museum het Museumkwartier.

DAF Museum

Eindhoven

Gek van auto’s? Stap in de wereld van DAF en kom werkelijk alles te weten over de historie van deze wereldberoemde voertuigenproducent. Er is een grote collectie van trucks en personenwagens. Met een leuke speurtocht door het museum krijg je alles te zien!

Oertijdmuseum

Boxtel

In dit grootste geologisch museum van Nederland leer je alles over de oertijd en wandel je tussen levensechte dinosaurussen en andere uitgestorven dieren! De bijzondere fossielen brengen je terug in de tijd, terwijl je in de mooie Oertijdtuin naast ‘levende fossielen’ ook talloze bijzondere bomen en struiken ontdekt.

Boerenbondsmuseum

Gemert

Waan je op het Brabantse platteland anno 1900 en zie met eigen ogen hoe boter en kaas vroeger werden gemaakt. Neem zeker ook een kijkje in de authentiek ingerichte boerderij (met levende en zeer aaibare dieren), het gezellige dorpsplein met ambachtshuisjes en boerderijtjes en een plattelandsschooltje.

Bakkerijmuseum de Grenswachter

Luyksgestel

Dit bakkerijmuseum is één van de vier bakkerijmusea van Nederland. Je kunt een rondleiding krijgen door de molen, maar het allerleukste is natuurlijk om zelf te bakken. Wat denk je van een Brabants worstenbroodje of een eierkoek? Durf jij het bakavontuur aan?

Philips Stadion

Eindhoven

Zeker voor voetballertjes een must, een stadiontour door het Philips Stadion, thuisbasis van PSV. Je ziet het veld, loopt zelf door de spelerstunnel, beantwoord vragen in het perscentrum en je kunt zelfs op de plek van je favoriete speler zitten in de kleedkamer! In het PSV Museum ontdek je de rijke historie van de club.

Museum Overloon

In mei 1946, een jaar na de bevrijding van Nederland, werd op voormalig slagveld Overloon het Oorlogsmuseum geopend. Het is daarmee het oudste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa, en bovendien het grootste oorlogsmuseum van ‘t land. Een groot deel van de collectie is ook daadwerkelijk gebruikt tijdens de Slag bij Overloon in september 1944. Uniek in het museum is de 3 meter hoge fietsbrug, je kunt dus ook gewoon fietsend door het museum. Deze permanente brug is onderdeel van fietsroute ‘Aan de andere kant’, die het museum verbindt met Britse en Duitse militaire begraafplaatsen in de buurt.

Nationaal Monument Kamp Vught

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, bij een dagje uit met kinderen, maar indrukwekkend is het zeker! Nationaal Monument Kamp Vught is gevestigd op het terrein van het enige voormalige SS-concentratiekamp van Nederland, op slechts vijf kilometer van het centrum van ’s-Hertogenbosch. Door middel van honderden voorwerpen, persoonlijke verhalen, licht, geluid en met moderne technieken ontstaat een beeld van de anderhalf jaar dat dit kamp operationeel was. Op het buitenterrein zie je aan de hand van de natuurstenen maquette hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er stonden.

Sterrenwacht Tivoli

Oudenbosch

Sterrenwacht Tivoli is niet alleen de oudste volkssterrenwacht van Nederland, maar ook de hoogste. Geniet van het vrije zicht op de horizon en de verhalen van de sterrenwachters. Het unieke planetarium uit 1963 imponeert iedereen die interesse heeft in wetenschap en sterrenkunde. De sterrenwacht is trouwens goed te combineren met een bezoek aan de Basiliek van Oudenbosch, een 1:16 geschaalde kopie van de Sint-Pieter in Rome.