De mooiste vestingsteden van Noord-Brabant
In Noord-Brabant loopt een lint van vestingsteden van oost naar west. Gebouwd in de middeleeuwen om de stad te beschermen tegen plunderende legers en rondtrekkende roversbenden. De ene vesting nog mooier dan de andere. Imposante stadswallen, grachten, een stadspoort, smalle straatjes en historische panden met de meest prachtige gevels. Een bezoek laat zich gemakkelijk combineren met een wandeling of fietstocht in de natuur. Of maak het onderdeel van je weekendje weg, er is altijd een vestingstad dichterbij dan je denkt.
Bergen op Zoom
Daar waar Noord-Brabant Zeeland raakt ligt Bergen op Zoom, één van de oudste steden van Nederland. Smalle straatjes, oude pleintjes en unieke monumenten vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden. Een sfeervolle plek om neer te strijken voor een lunch, diner, museumbezoek of gewoon ontspannen struinen langs de leukste winkeltjes.
Heusden
Met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, talloze ateliers en galerieën, unieke winkeltjes, toprestaurants en havens is Heusden een ontzettend sfeervolle vestingstad. Boven op de vestingwallen heb je een mooi uitzicht over het Brabantse en Gelderse landschap, de Bergsche Maas en de prachtig gerestaureerde stad.
Ravenstein
De geschiedenis van Ravenstein, gelegen aan de Maas, begint al in 1630. En die lange geschiedenis zie je nu nog steeds terug in onder andere de stadspoorten en de stadsgracht. Tijdens een stadswandeling ontdek je alle historische bezienswaardigheden. Zoals de hoogste molen van Noord-Brabant, een prachtige stadstuin mét museum, of het oudste vestingwerk uit steen en aarde van Nederland.
Breda
Hoewel Breda echt een bruisende stad is met nieuwe hotspots als het Havenkwartier, gaat de geschiedenis hier al ruim 750 jaar terug. De Grote Kerk, het kasteel van Breda en het Spanjaardsgat bijvoorbeeld, herinneren hieraan. Ontdek de monumenten via een vaartocht over de singels, of leer meer over de geschiedenis van de stad via de Blind Walls Gallery. Overal in de stad vind je deze muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda.
’s-Hertogenbosch
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had ’s-Hertogenbosch de bijnaam ‘Moerasdraak’, onneembaar vanwege het moeras rondom de stad. Nu is het juist heerlijk wandelen en fietsen in natuurgebieden als de Moerputten en het Bossche Broek. Maar ook in de stad zelf is er veel wat herinnert aan de geschiedenis. De indrukwekkende Sint Janskathedraal, de Binnendieze en de gerestaureerde vestingwerken. Maar uiteraard kun je in de Cultuurstad van het Zuiden ook naar talloze musea, genieten van heerlijk eten of een dagje shoppen.
Megen
Vestingstadje Megen is echt een parel aan de Maas. Eén van de kleinste vestingsteden, maar zeker niet minder karakteristiek. Met nog twee kloosters in functie vind je in Megen veel monumentale gebouwen met sfeervolle pleintjes en mooie tuintjes. Maak een historische stadswandeling (met of zonder gids), bezoek de Gevangentoren en struin door de omliggende natuur.
Andere vestingsteden in Noord-Brabant zijn Willemstad, Grave, Woudrichem, Klundert, Geertruidenberg en Steenbergen. Zelf ontdekken? 7x de mooiste vestingsteden van Noord-Brabant
“Wandelen door de geschiedenis, in de Nederlandse vestingsteden kan het zomaar. Deze strategisch gelegen steden werden van de 15e tot de 18e eeuw versterkt om de landsgrenzen en de inwoners te beschermen tegen de vijand. Het resultaat: indrukwekkende stadswallen, historische gevels, smalle straatjes, prachtige grachten en nog zoveel meer.” - June
Zuiderwaterlinie wandelpad
De Zuiderwaterlinie vormt een unieke ketting van maar liefst 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland en is de oudste, langste én meest gebruikte waterlinie van Nederland. Met een waterlinie werden gebieden bewust onder water gezet om zo de vijand tegen te houden. Het Zuiderwaterlinie wandelpad is een route van maar liefst 290 kilometer, uitgezet over het Brabantse wandelknooppuntensysteem. Vind je dat nu te lang, kies dan voor één of meerdere deelroutes.
“Tijdens een tweedaagse reis langs deze oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland, slinger ik per fiets en auto langs vijf van de elf vestingsteden, met onderweg meer dan genoeg om te zien, doen en proeven.” - Gastblogger Naline maakt kennis met de Zuiderwaterlinie: Toeren langs de Zuiderwaterlinie door historisch en groen Brabant
“Een in beton gegoten carnavalskraker over het goede leven in het Brabantse land repte ooit over een dorpje dat in je hand past. Wie door de provincie fietst of wandelt, komt er al snel achter dat alles in één hand past. Of vooruit, twee flinke handen. We verkennen wandelend en fietsend een deel van de 260 km lange Zuidwaterlinie waar zowel het platteland als de stad nooit heel ver weg zijn.” - Oppad.nl