Wandelen


Uitgestrekte natuurgebieden – en maar liefst vier Nationale Parken - schaduwrijke bossen, kleurrijke heide, platteland en stad: het is echt heerlijk wandelen in het gevarieerde landschap van Noord-Brabant. Alles lekker dichtbij, met voorzieningen van hoog niveau en een zeer compleet en goed onderhouden wandelknooppuntennetwerk. We maken het je graag zo makkelijk mogelijk. Stippel je eigen route uit of laat je inspireren door onze themawandelingen.

image

Wandel de Zuiderwaterlinie

Ontdek het verhaal van de Zuiderwaterlinie. Wandel langs 11 Brabantse vestingsteden en hun ommelanden, verbonden door de tactiek van verdedigen met water.

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Helemaal van de historische stad Bergen op Zoom (met maar liefst 800 monumenten!) tot Grave. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu de typisch Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige pittoreske vestingsteden, bezoek de stoere forten en ontspan in de bijzondere natuur.

Het Zuiderwaterlinie wandelpad is uitgezet over het Brabantse wandelknooppuntensysteem. De wandelroute is herkenbaar aan de groen-met-gele bewegwijzering met het Zuiderwaterlinie-symbool. De totale lengte van het wandelpad in Noord-Brabant is 290 kilometer, maar je kunt er ook voor kiezen om kortere deelroutes te wandelen. Etappesuggesties vind je in de wandelgids van het Zuiderwaterlinie wandelpad. Of stippel je eigen route uit met de deelkaarten in de wandelgids, waarop alle wandelknooppunten zichtbaar zijn. Bestel hier de Zuiderwaterlinie wandelgids.

Top Natuurroutes

Wandeling Oisterwijkse Bossen & Vennen

10 kilometer


De Oisterwijkse Bossen & Vennen zijn het hele jaar door bijzonder, rustgevend én inspirerend. Ontdek de pracht van één van Nederlands meest unieke natuurgebieden. Want waar vind je maar liefst 80 vennen in één natuurgebied? Spot ijsvogels, herten en reeën, of tuur de vennen en sloten af voor een grote diversiteit aan insecten en waterbeestjes. Echt sprookjesachtig mooi!

En ook Oisterwijk zelf is een bezoek ook meer dan waard. Met haar exclusieve boetiekjes in een groen en monumentaal decor is het één van de meest bijzondere winkelsteden in het Hart van Brabant. Flaneer op De Lind, midden in het centrum van Oisterwijk of strijk neer op één van de vele terrasjes. Bezoek ook zeker het terrein van Leerfabriek KVL, vlak aan het spoor. Op dit prachtig stukje erfgoed vind je de internationaal geroemde keramiek werkplaats Sundaymorning@ekwc met een unieke tentoonstelling en mogelijkheid tot een rondleiding. Vergeet hier niet iets lekkers mee te nemen van By Robèrt, van Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven. Of geniet van een lunch of diner bij Keuken van Leer. Kinderen voelen zich direct thuis in de mini-bakkerij!

De route is 10 km lang. Kom je met de auto, die parkeer je op het parkeerterrein van Natuurpoort Groot Speijck.

Wandeling Cartierheide

6,5 kilometer


Ontdek het woeste heidelandschap van de mooie Cartierheide te midden van wandelparadijs De Kempen, ten zuidwesten van Eersel en dichtbij Eindhoven. Gevormd door eeuwenoude tradities van keuterboeren en schaapsherders, die hun vee op de heiden lieten grazen.

De rustige wandelpaden kregen vorm door de marskramers, die er hun koopwaar kwamen aanprijzen. Te midden van de historie en de wandelpaden, vloeien beekjes en grotere plassen, waarin onder meer salamanders en slangen hun onderkomen vinden. Ga hier zeker eens wandelen bij schemering op een zomerse avond, dan maak je het meeste kans om een wilde ree te spotten.

De route is 6,5 km lang. Kom je met de auto? Parkeer die op het parkeerterrein van Natuurpoort TerSpegelt.

Wandeling Mastbos Breda

5 kilometer


Een ideale wandeling voor het hele gezin, want onderweg kom je langs een heus kasteel en een speelbos waar de kinderen zich helemaal uit kunnen leven. Het eeuwenoude Mastbos, één van de alleroudste naaldbossen van Nederland, biedt een magisch tafereel.

Omringd door 500 jaar oude bomen geniet je hier in alle rust van doorkomende zonnestralen. De wandelroute voert je langs rivier de Mark in het Markdal en het sprookjesachtige, vijftiende-eeuwse Kasteel Bouvigne. Ook kom je onderweg langs Speelbos Boeverijen. Hier is het klimmen en klauteren geblazen!

Het Mastbos ligt tegen Breda aan, je bent zo in de prachtige wijk Ginneken met de bekende en gezellige Ginnekenmarkt en al haar terrasjes. Vanuit hier ben je zo in het historische centrum van de stad. Ontspannen winkelen door de wirwar aan straatjes, lekker een terrasje pakken op één de historische pleinen van de stad of aan de haven of de stad beter leren kennen aan de hand van prachtige muurschilderingen onder de noemer Blind Walls Gallery.

Tip: stadspark Valkenberg is een oase van rust midden in de stad en op loopafstand van het schilderachtige Begijnhof. Twee must-do’s in de stad.

De route is 5 km lang. Kom je met de auto, die parkeer je op P1 van Waterschap Brabantse Delta.

Wandeling Grenspark Kalmthoutse Heide

6 kilometer


De Kalmthoutse Heide, het natuurgebied onder Bergen op Zoom, is een park vol contrasten.

Je hebt hier heide, vennen en bos. Dat maakt dit nationale park, deels gelegen in België, een bijzonder gevarieerd wandelgebied. Tijdens deze prachtige wandeling loop je over grotendeels onverharde paden met af en toe wat hoogteverschil. Je passeert loof- en naaldbossen, heidelandschappen en stuifduinen.

De route is 6 km lang en daarmee heel geschikt voor kinderen. Je start en eindigt ook nog eens bij pannenkoekenrestaurant De Heusche Bollaert, op het terrein van Recreatiecentrum Hazeduinen.

Wandeling Andreas Schotelroute

9,5 kilometer


Landgoed De Utrecht is gelegen in de Brabantse Kempen en strekt zich uit over de gemeenten Hilvarenbeek en Reusel de Mierden, tegen België aan. Heide, vennen en naaldbossen wisselen elkaar hier af.

Grafisch kunstenaar Andreas Schotel uitte zijn liefde voor het Brabantse boerenleven door het schetsen en etsen ervan. Zijn kunstwerken plaatste hij in de prachtige natuur van Brabant. Het inspireerde latere kunstenaars om hetzelfde te doen en zo is de Andreas Schotelroute bij Landgoed de Utrecht, uitgegroeid tot een heel wandelmuseum. Je kunt de wandeling afsluiten met een bezoek aan het Andreas Schotelmuseum.

De route is 9,5km lang. Kom je met de auto dan kun je deze parkeren bij Café Schuttershof in Esbeek.