image

Maak kennis met onze Top Natuurroutes, onbezorgd genieten van de Brabantse natuur

Geniet van een prachtige selectie van zorgvuldig uitgezette natuurroutes. Deze door ons aanbevolen Top Natuurroutes voeren je langs de allermooiste plekjes in het Brabantse landschap. En al deze routes lopen over het knooppuntensysteem.

Wandelen door eeuwenoude bossen, fietsen langs een doolhof van meanderende rivieren en jezelf verliezen in spannende verhalen en rijke historie. Brabant is een absolute Top bestemming als het gaat om natuur. Hier geniet je van rust en ruimte in elk seizoen. Bovendien valt er volop wild te spotten en geniet je van gezellige terrassen langs de route.

Zilt, zoet, zalig

Deze foodroute neemt je mee op culinaire ontdekkingstocht door de regio West-Brabant, met bijzondere verhalen over de eetcultuur. Deze verhalen beleef en proef je in speciaal samengestelde wandel- en fietsroutes vol smakelijke locaties.

West-Brabant heeft een bijzonder gevarieerd landschap, met rijke rivierklei- en natuurgebieden, gebieden aan zee en een uniek zoetwatergetijdengebied. De gebieden met klei zijn door de zee gebracht en geven hun specifieke smaak. In dit vruchtbare deel wordt vooral rogge, tarwe, haver, aardappelen, koolzaad en suikerbiet verbouwd. De armere hoog gelegen zandgronden liggen voornamelijk in het oosten van West-Brabant, hier vindt meer veeteelt plaats.

Ervaar de gulle glimlach van de boeren, vissers en top-chefs en je beseft, dit is de bekende Brabantse gastvrijheid. Proef de trots van West-Brabant, de triple A: superieure ansjovis, de ziltige asperges en de blozende aardbeien. Prachtige producten die uiteraard volop verkrijgbaar zijn in hun eigen seizoen. Ontdek de zoete suikerhistorie van deze streek en geniet van de bijzondere lokale wijnen en bieren.

Er zijn nog meer inspirerende foodroutes. Want goed eten, ook dát doe je in Noord-Brabant. Met maar liefst 24 Michellin sterren, een foodsector in de top van Europa en een rijke traditie als makers en bereiders van heerlijk en eerlijk eten, hebben we veel om trots op te zijn.

Hoe werkt het knooppuntensysteem?

Het uitstekend onderhouden knooppuntennetwerk in Noord-Brabant is onderdeel van een landelijke systematiek en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Je fietst of wandelt simpelweg van nummer naar nummer over veelal vlakke wegen. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Op bordjes die langs de kant van de weg staan, vind je de cijfers van de desbetreffende knooppunten waarnaar pijlen de weg wijzen. Bij elk knooppunt staat een bord met daarop het netwerk en ook worden de afstanden tussen de individuele knooppunten aangegeven. Zo kun je eenvoudig je route plannen en wijzigen. Verdwalen is verleden tijd!

Brabantse fiets- en wandelkaarten

Waar wil jij gaan wandelen en fietsen in Brabant? Met de actuele Brabantse fiets- en wandelkaarten weet je zeker dat je een mooie route beleeft! Alle knooppunten staan erop.