Fietsen


Noord-Brabant is de perfecte bestemming om per fiets te ontdekken. Een kleurrijk afwisselend landschap met heide en uitgestrekte bossen. Het platteland met sfeervolle dorpjes en toch altijd één van de unieke steden dichtbij. En vergeet onderweg niet af te stappen!

Gezellige (bos)cafeetjes met mooie terrassen – vaak ook verwarmd zodat je ook in de vroege avond, het voorjaar en de herfst nog buiten kunt genieten - en verrassende restaurants nodigen uit om even de benen te strekken. Om te genieten van het uitzicht of een heerlijke versnapering, bereid door gepassioneerde chefs. Maar ook knusse B&B’s, winkeltjes met de heerlijkste streekproducten, prachtige tuinen en vergezichten. Met het fietsroutenetwerk, dat over de hele provincie is uitgestippeld, bepaal je zelf heel gemakkelijk de route en afstand van je fietstocht. Ideaal toch?

Zwarte Kaat, legende van de Kempen

Een fietstocht wordt natuurlijk extra leuk als je het spoor volgt van een heuse legende! Met de fietsroute ‘Zwarte Kaat’ ga je zelf op jacht. Voel haar adem in de wind, hoor haar krasse stem in de bossen, proef haar natuur, herberg jezelf en geniet van haar veroveringen!

Misschien wel de belangrijkste stop langs de route, is de Heksenboom in Bladel. Dé plek waar Zwarte Kaat begraven ligt. Zwarte Kaat was lange tijd de schrik van De Kempen. Samen met haar man Bruno en haar bende roofde, moordde en plunderde ze. Deze vrouw moest en zou gepakt worden. Uiteindelijk werd ze krijsend op het schavot onthoofd. Ver buiten de heilige grond van het dorp werd ze begraven; zonder kruis maar onder een takje. Deze tak is uitgegroeid tot een grillige boom: de Heksenboom (in werkelijkheid gaat het om een beuk die rond 1890 is geplant). Leuk weetje: deze boom is in 2019 verkozen tot boom van het jaar!

De route, uitgezet over het fietsknoop-puntennetwerk, is in totaal 36 km lang en loopt dwars door het dorp Bladel. Ook Postel in België, en het dorp Reusel worden aangedaan. Startpunt van de route is Recreatiepark Achterste Hoef. Hier kun je eventueel je auto parkeren en gebruik maken van voorzieningen als horeca en toiletten.

image

Van Gogh

Fiets door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft en bezoek de vele unieke Van Gogh locaties in Noord-Brabant. Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). In Brabant werd Vincent geboren, hier groeide hij op, vond hij inspiratie, zette hij zijn eerste schetsen op papier, ontwikkelde hij zich tot schilder en maakte hij zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters. De Van Gogh fietsroute nodigt fietsliefhebbers uit zich te laten inspireren door het landschap dat Vincent in zijn hart sloot.

De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 435 km fietsplezier, verdeeld in tien unieke routes. Je geniet van de gevarieerde Brabantse landschappen en bezoekt plekken die Van Gogh hebben gevormd. Alleen het pittoreske dorpje Nuenen kent al 23 locaties die aan Van Gogh herinneren! Bijvoorbeeld de Watermolen van Opwetten met prachtig terras – je eet hier bij de locatie die Van Gogh heeft afgebeeld op één van zijn werken!

Liberation Route

Fietsen door prachtig landschap langs WOII-locaties in Noord-Brabant De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor de Brabanders. Maar liefst acht fietsroutes, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs persoonlijke, indrukwekkende en vaak levensveranderende oorlogsverhalen, opgehaald door stichting Brabant Remembers. En ook langs luisterzuilen van Liberation Route Europe, monumenten en impactvolle musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken.

La Trappe

Ontdek de Brabantse gemoedelijkheid op de fiets! De abdij van La Trappe Trappist ligt in een prachtige landelijke omgeving die het meer dan waard is om te ontdekken. En hoe kan dat nou beter dan op de fiets...

Top Natuurroutes

Fietsroute Biesbosch

23 kilometer


Fietsen door een doolhof van rivieren, eilandjes met wilgen en kreken met glashelder water. Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa en dit unieke landschap doorkruis je gemakkelijk op de fiets, via een eenvoudig netwerk van knooppunten!

Langs de route, met tal van fotogenieke plekjes, is van alles te ontdekken. Zo rijd je o.a. langs het unieke Biesbosch Museumeiland. Een prachtig gebouw, dat helemaal opgaat in het landschap en diverse architectuurprijzen op haar naam heeft staan, met een mooie vaste tentoonstelling waar het verleden, heden en de toekomst van Nationaal Park De Biesbosch op illustratieve wijze worden belicht. Met op het puntje van het eiland een prachtig kunstwerk van alaa minawi, ‘waiting for it to end…’ . Geniet onderweg van het waterrijke landschap en wie weet spot je de bever of een zeearend!

De route over het knooppuntennetwerk is 23 km lang en in beide richtingen te fietsen.

Fietsroute Maashorst

45 kilometer


De Maashorst is een heus oergebied, in die zin dat het een rijk natuurlijk verleden heeft. Met een omvang van ruim 3.500 hectare is De Maashorst het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant. Ze bevat honderden plantensoorten, bijna 150 vogelsoorten en meer dan 25 zoogdieren. Met een beetje geluk spot je de oerbewoners van dit gebied: de wisent, Tauros of Exmoorpony.

Met dit Rondje Maashorst ben je verzekerd van een avontuurlijke fietstocht. Hier zijn namelijk spectaculaire archeologische vondsten gedaan, zoals het urnenveld uit de vroege ijzertijd en het grootste en rijkste vorstengraf van Nederland: het vorstengraf van Oss. Vergeet dus vooral niet om af en toe ook eens af te stappen!

De route, over het knooppuntennetwerk, is 45 km lang.

Fietsroute Groote Heide

25 kilometer


De Groote Heide doet zijn naam eer aan: met zijn meer dan 6000 hectare spreidt het gebied zich uit over Noord-Brabant en Belgisch Limburg. Daarbij grenst het aan plaatsen als Eindhoven en Valkenswaard, of in België aan Pelt en Achel.

De Groote Heide omvat ook natuurgebied De Malpie, waar Valkenswaard de titel ‘Wandelgemeente van 2016’ aan te danken heeft. Verwonder je over de paarse heide, de groene bossen, vele beken, riviertjes en vennen en de mooiste cultuurhistorische bezienswaardigheden. En ben je een échte vogelliefhebber? Neem je verrekijker mee en ga op zoek naar de ijsvogel, roerdomp, wespendief en nachtzwaluw.

De route, over het knooppuntennetwerk, is 25 km lang.

Fietsroute Strabrechtse Heide

28 kilometer


Ten noordoosten van Heeze vind je de Strabrechtse Heide, het grootste aaneengesloten heidegebied van Brabant met tal van vennen, bossen en stuifzand. Natuurliefhebbers genieten hier van een afwisselend landschap met mooie vergezichten.

Je komt langs het Beuven, het grootste ven van Nederland. Hier groeien bijzondere planten zoals het waterlepeltje en de vleesetende zonnedauw. Bij de vennetjes wemelt het van de libellen en als je goed kijkt zie je hier de heikikker of misschien zelfs een rugstreeppad.

Bij Natuurpoort De Plaetse, het startpunt van jouw fietstocht, bevindt zich een schaapskooi, waar een kudde van 350 Kempische heideschapen haar thuis heeft. Geniet bij het naastgelegen Heidecafé de Strabrechtse Heide van een drankje of lunch!

De route, over het knooppuntennetwerk, is 28 km lang.