Hier moet je zijn als je even aan de drukte wil ontsnappen

Kom genieten van de rust en de ruimte, want in Brabant ligt de natuur altijd om de hoek. Met zoveel verschillende parken, bossen, landschappen en uitgestrekte natuurgebieden valt er genoeg te ontdekken. Niet voor niets is Brabant ook de enige provincie met maar liefst vier nationale parken die (deels) binnen de provinciegrenzen liggen.

#hiermoetjezijninbrabant als je van natuur houdt

Een van de mooiste natuurgebieden in Brabant is het Leenderbos en Groote Heide. De variatie is uniek en biedt enorm veel mogelijkheden in recreatie. Je geniet hier van een wandeling in alle stilte, maar evengoed kun je jezelf hier uitleven op de mountainbike of gebruik maken van de ruiterpaden. Hoe dan ook: houd ogen en oren open, want dit natuurgebied is een feestje voor de liefhebber van natuur.

Erik Schram is boswachter in deze regio en geniet elke dag van dit gebied. Hij kan als geen ander uitleggen wat er zo bijzonder is aan dit natuurgebied. ‘Als kind wilde ik al boswachter worden. Er was interesse in dieren, ik zocht naar beestjes en wilde de natuur ontdekken en onderzoeken. Dat komt hier allemaal samen. Je vindt in dit gebied bijvoorbeeld de natte en droge heide, die in augustus helemaal paars kleurt. Dan is er de Tongelreep. Een beek die door dit gebied loopt, een afwisselend landschap met heide, vennen, bossen en dat gecombineerd met prachtige vergezichten. Dat laatste komt ook doordat er geen landschapsvervuiling is. Het Leenderbos en de Groote Heide zijn enorme gebieden, samen ongeveer 5000 voetbalvelden groot. Met name de variatie hier maakt het wat mij betreft prachtig.’ De variatie zie je ook terug in de dieren die hier leven. De goede luisteraar zal het geluid van talloze vogelsoorten zoals de wespendief, nachtzwaluw en ijsvogel kunnen ontdekken. Voor de natuurliefhebber met een scherpe blik zijn veel insecten en reptielen te ontwaren en ook groot wild is te “spotten”. Zo zou je een vos kunnen tegenkomen, ontdek je de runderen of zie je misschien een van de vele reeën die hier leven. Om die laatste dieren van dichtbij te kunnen bekijken is er een heuse tocht uitgezet.

Onder begeleiding van de boswachter stap je in een jeep van de grote vijf safari en kom je op plekken waar je normaal niet snel naartoe loopt. Ga je liever zelf op pad? Erik weet waar je het beste kunt zijn. ‘Als vertrekpunt is Natuurpoort de Achelse Kluis ideaal. Vanaf dit punt loop of fiets je dit prachtige en zeer afwisselend natuurgebied in. Op de informatieborden vind je uiteenlopende routes en lees je informatie over het gebied.’ Zoals het een Brabants boswachter betaamt heeft Erik tot slot ook voor de inwendige mens nog een fijne tip:

‘Na een wandeling of fietstocht kun je bij de Sint Benedictus Abdij terecht voor het zelf gebrouwen en beroemde trappistenbier. Of voor een kop koffie met wat lekkers.’

Erik Schram

Boswachter Staatsbosbeheer

Hier moet je zijn als je in de natuur wil slapen

Kapellerput, Heeze

Geniet van de heerlijke hotelkamers, het à la carte restaurant en de ruime terrassen en kom tijdens je verblijf volledig tot rust. Het landgoed van Kapellerput grenst aan natuurgebied de Strabrechtse Heide met talloze wandel-, ruiter- en fietspaden.

EIGENTIJDSERF, Westelbeers

Doe inspiratie op vanuit de moestuin, barbecue met de chef, ga buiten aan de slag met teambuilding of brainstorm vanuit een hangmat. Het hotel is gelegen in de achtertuin van Tilburg en Eindhoven, omgeven door natuur.

Boutique hotel Lytel Blue, Riethoven

Trek erop uit in de Kempische natuur, geniet van een museum, drink een drankje in de stad en kom vervolgens helemaal tot rust bij Lytel Blue. Gevestigd in een voormalige pastorie; een pand vol historie met de luxe van nu.

Herberg de Brabantse Kluis, Aarle-Rixtel

Aan de rand van een prachtig cultuurlandschap, naast het statige Missieklooster Heilig Bloed, bouwden Christa en Geert Migchels een oude kloosterboerderij om tot sfeervolle herberg. Ervaar de gastvrijheid in het hotel en restaurant of tijdens een van de activiteiten.

't Brouwershuis, Leende

In deze monumentale bierbrouwerij uit 1815 beleef je de sfeer van weleer. Gelegen in het pittoreske dorpje Leende, geniet je hier van een lekker biertje met hapje of een kopje koffie met huisgemaakt gebak. In de bijbehorende B&B kan je in stijl overnachten.

In de Hei, Mariahout

Bij In de Hei worden gasten in de watten gelegd. Ontwaak in de stilte van de natuur en geniet na een luxe ontbijt van een relaxte alpacawandeling of fietstocht door de landelijke omgeving.

Dorpscamping Gemert

Een bijzondere locatie met 25 plekken in het groen. Je waant je hier midden in de natuur maar bent binnen 5 minuten lopen ook in het gezellige centrum van Gemert. Kom langs om zelf te ontdekken hoe fijn dit plekje in Brabant is.

Taverne d'n Ouwe Brandtoren


“Het huis waar inmiddels onze taverne is gevestigd is voor ons altijd een speciale plek geweest. Het is de plek waar wij onze dromen waargemaakt hebben en we zijn ontzettend blij en dankbaar dat we deze magische plek met heel veel mensen mogen delen.”

Ontdek de prachtige Brabantse natuur

De Brabantse Kempen

In het zuidoosten van Brabant ligt een streek die wordt gekenmerkt door een grote afwisseling van bossen, heide en cultuurlandschap. In de Brabantse Kempen vind je naast uitgestrekte natuurgebieden om te wandelen en fietsen ook karakteristieke dorpen, zoals de 'Acht Zaligheden'. Ontdek de prachtige natuur, bijzondere verhalen over de streek en lokale producten waar het gebied om bekend staat.

De Peel

Natura 2000-gebied De Peel is een paradijs voor natuurliefhebbers. Met ondoordringbare veenmoerassen, open heidevelden, vlaktes, vennen en zandruggen vind je hier volop afwisseling. Bovendien is het één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Het natuurgebied is omringd door authentieke Brabantse plaatsen als Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond en Laarbeek.

Natuurpoort de Peel, Deurne


“Hier moet je zijn als je leergierig bent, want de Deurnese Peel heeft een rijke geschiedenis. Regelmatig worden er excursies georganiseerd door het natuurgebied. Ga je liever individueel op pad? Neem dan de turfroute mee om al wandelend wijzer te worden. Vraag naar de route bij Natuurpoort de Peel.”

Natuurgrenspark De Groote Heide

Het Natuurgrenspark De Groote Heide telt maar liefst 6000 hectare aan aaneengesloten natuurgebied. Heide, bossen, beken, riviertjes en vennen wisselen elkaar hier af en ook aan cultuurhistorie ontbreekt het hier niet. Struin langs het kabbelende water van de Warmbeek/Tongelreep en sta oog in oog met runderen op de Leenderheide.

Stippelberg, Beestenveld en Grotelse Bossen

Als het grootste aaneengesloten bosgebied van Noord-Brabant valt er meer dan genoeg te ontdekken in de mooie natuur rondom Gemert-Bakel. Vanuit Natuurpoort Nederheide kan je eindeloos wandelen en fietsen. In dit gebied broeden wel tachtig vogelsoorten, en ook Schotse hooglanders, eekhoorns, reeën, hazen en vossen vinden hier hun thuis.

Zandbos Deurne

Genieten van de natuur doe je in het Zandbos nabij Deurne. Het Zandbos was vroeger een heidegebied met zandverstuivingen, de bomen werden later geplant. Parel in het bos is het natuurlijke Buntven dat is ontstaan in de laatste ijstijd. Aan de oevers groeien bijzondere planten, zoals veenpluis en kleine zonnedauw.

Klein Hasselven Leenderbos

In het Leenderbos bevindt zich een bijzonder souvenir uit de IJstijd: de pingoruïne Klein Hasselven. Een pingoruïne is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost en uiteindelijk instort. Hierdoor ligt in het midden van het ven een eiland van levend hoogveen en eromheen een smalle ring van water. In het Leenderbos kan je dit natuurfenomeen met eigen ogen bewonderen!

Ontmoetingscentrum Voor Anker


“Landgoed Wellenseind is misschien wel de beste plek in de Kempen om reeën te gaan zoeken. Er leeft een grote populatie die weinig gevaar kent, waardoor de dieren zich goed laten bekijken. In de persoon van onze toezichthouder Bert hebben we bovendien een echte reeënkenner ‘in huis’.”

Route ‘Beleef het gedicht’, Valkenswaard

Natuur en cultuur combineer je tijdens deze unieke poëtische wandel- of fietstocht. De route is een eerbetoon aan de Valkenswaardse dichter Frans Hoppenbrouwers en leidt je langs zeven gedichtentafeltjes op de mooiste plekken in het centrum van Valkenswaard. De route is per fiets uit te breiden naar natuurgebied de Malpie.

Gedichtentafels, Heeze-Leende

Een bezoek aan de fraaie gemeente Heeze-Leende krijgt een extra dimensie door de vele gedichtentafels die zijn geplaatst. Maak een poëtische fietstocht lang de mooiste plekjes, met op elke tafel een gedicht van een volwassene en een kind, passend bij de locatie.

Wildscherm - Dood doet leven, Leende

In het Leenderbos krijg je een unieke kans om wilde dieren te spotten. Op initiatief van verschillende natuurorganisaties worden op een open plek in het bos regelmatig aangereden dode dieren neergelegd, zoals reeën. Hiermee wordt gehoopt zeldzame aaseters te lokken. Van achter het speciale wildkijkscherm zie je mogelijk raven, dassen, marters en roofvogels.

Meer Brabantse natuur ontdekken?

Hier moet je zijn in Brabant

Oma Neeske

Netersel

image

Alpacafarm

Riethoven

image

Bed & Breakfast De Donkhoeve

Oirschot

image

LUXPA

Leende

image