Hier moet je zijn als je cultuur wil snuiven

Het thuisland van Philips en grootmeester Van Gogh. Routes wijzen je de weg langs het cultureel erfgoed van Brabant. Onderweg vertellen musea en monumenten je over het verleden, heden en de toekomst van de provincie. Stap bijvoorbeeld op de fiets en volg de Van Gogh route.

#hiermoetjezijninbrabant als je wil weten waar de klepel hangt

Al ruim 100 jaar staat het dorp Asten wereldwijd bekend om de klokken die er worden gemaakt. Zo komt de klok uit de Notre-Dame uit dit Brabantse dorp en werden de Olympische Spelen in London geopend met behulp van een klok afkomstig uit Asten. Bovendien leverde men de grootst luidbare klok ter wereld. Deze staat in Japan en daar kun je dus een héél klein beetje Asten horen. In Museum Klok & Peel beleef je op interactieve wijze een stukje geschiedenis en cultuur.

‘Bezoekers worden vaak verrast door de grootte van het museum’,

weet manager Frank van Kempen. ‘Die ruimte is ook wel nodig door de omvangrijke collectie die we in het museum tonen. We hebben klokken vanuit heel de wereld. Van carillons tot normale kerkklokken en alles daartussenin. Maar ook astronomisch uurwerk en een klok die op waterkracht loopt. Naast kijken en verwonderen kunnen mensen bij ons ook zelf een klok luiden of rondlopen in de door ons nagebouwde klokkengieterij.’

Met alles wat dit museum biedt is inderdaad een behoorlijke ruimte nodig. De klokkencollectie wordt onder meer gecombineerd met diverse tentoonstellingen, uiteraard gerelateerd aan een bijzondere klok. Zo loopt tot september 2021 de tentoonstelling en boek ‘Klokken voor Amerika’. In 1953 schonk Nederland als dank voor de hulp bij de bevrijding en wederopbouw een carillon met 50 klokken aan Amerika. De totstandkoming van dit Nederlands oorlogsmonument kent een bizarre geschiedenis. Dat verhaal achter het carillon wordt nu voor het eerst verteld. 

DE PEEL

De naam Klok & Peel verraadt al dat er meer is dan al het prachtigs rondom de klok. Het is ook de Brabantse Peel die je hier goed leert kennen. Het verhaal van deze regio wordt tot in detail verteld. De geschiedenis, het ontstaan van het landschap, de ontwikkeling van de regio en de vroegere bewoners kun je hier bewonderen. Die geschiedenis gaat overigens miljoenen jaren terug. Zo zie je in de paleontologische collectie ‘Peelse haaientanden’, veel kleine fossielen en een mammoet. Dit alles maakt het ook voor kinderen een machtig interessant museum. Geheel verdiend stond Museum Klok & Peel op het podium bij de ANWB verkiezing van ‘Het leukste uitje 2021’. Een zilveren medaille viel het museum ten deel. Met hun slogan 50 jaar méér dan museum! raken ze precies de kern. Het is zien en doen. Met vaste collecties, wisselende tentoonstellingen en meerdere evenementen kun je je hier oneindig vermaken. Kortom, voor een dagje cultuur en natuurhistorie voor jong en oud ga je naar Asten. Gaat dat zien! En horen…

Frank van Kempen

Manager Museum Klok en Peel

Hier moet je zijn als je musea wil bekijken

Als je even terug wil naar het Brabant van toen

Stap terug in de tijd naar een Brabants dorp begin vorige eeuw in het Boerenbondsmuseum Gemert. Bekijk de authentiek ingerichte boerderijen, een gezellig dorpsplein met ambachtshuisjes, een plattelandsschooltje en diverse werkende fabriekjes. Welkom in het Brabant anno 1900!

Als je voor hete vuren kunt staan

In de oude bakkerij van Bakkerijmuseum De Grenswachter in Luyksgestel wordt naar speciaal recept nog altijd ambachtelijk gebakken in een houtoven uit 1850. Volg het hele bakproces, maak je eigen broodje, bewonder de museumcollectie en bezoek de molen en het nostalgische snoepwinkeltje.

Als je het tuinpad van mijn vader wil bewandelen

Friso Wiegersma schreef de tekst van het bekende lied Het Dorp voor zijn partner Wim Sonneveld. Het tuinpad met hoge bomen is er nog steeds, gelegen naast Museum De Wieger in Deurne. Het museum is gevestigd in het voormalig woonhuis met praktijk en atelier van Hendrik Wiegersma.

Als je van sterke verhalen houdt

Het bijna 700 jaar oude Kasteel Helmond is de grootste waterburcht van Nederland. Het stadskasteel in hartje Helmond vertelt zijn eigen, bijzondere verhaal over adellijke families vol macht, liefde, oorlog en… bedrog.

Als je in het leven van Kempische missionarissen wil duiken

In Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel bezoek je de bijzondere tentoonstelling "Voor God en het avontuur", waarbij een vijftal Kempische missionarissen met hun werk centraal staan.

Als je je voor even van adel wil voelen

De adellijke woning Kasteel Heeze is eeuwenlang het middelpunt geweest van de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten. Een deel ervan is te bezichtigen en de zeventiende-eeuwse inrichting is nog grotendeels intact.

Hier moet je zijn als je Vincent van Gogh wil leren kennen

Wie benieuwd is naar Vincent van Gogh kan niet om Brabant heen. Hier werd hij geboren en woonde en werkte hij het grootste deel van zijn leven. Het Brabants landschap en het boerenleven vormden zijn grootste inspiratiebron. Een reis in zijn voetsporen laat je op unieke wijze kennismaken met zijn thuisland.

Salon Nune Ville, Nuenen

Beleef de verhalen over Vincent van Gogh en zijn geliefde Margot Begemann, die in dit huis woonde. Wandel door de dienstbodekamers, de mangelkamer, salon en tuin en bewonder de schilderijen van Vincents vrienden en 19e-eeuwse meubels en objecten.

Vincentre, Nuenen

In museum Vincentre beleef je het Nuenen van 1883, toen Vincent hier kwam wonen. Bij de permanente tentoonstelling leer je Vincent op een interactieve manier kennen als mens en zie je zijn ontwikkeling tot wereldberoemd kunstschilder.

Van Gogh-Roosegaarde fietspad, Eindhoven

Net buiten Nuenen ligt dit unieke fietspad dat is geïnspireerd op The Starry Night van meesterschilder Vincent van Gogh. Laat je in de schemering verrassen door een ontwerp van licht en kleur. Het fietspad maakt onderdeel uit van de Van Gogh fietsroute.

Foto: Studio Roosegaarde

Van Gogh fietsroute

Fiets door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft en bezoek de Van Gogh locaties in Noord-Brabant. Dichter bij Vincent kan je niet komen! De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 435 km fietsplezier, verdeeld in tien unieke routes. Twee van deze routes gaan door Zuidoost-Brabant.

Het Speelhuis, Helmond


“Een prachtige oude kerk is omgebouwd tot het nieuwe theater van de stad. Een modern theater in een koepelkerk creëert een unieke sfeer. Daarbij beschikt theater Het Speelhuis natuurlijk over alle aspecten die bij een hedendaags theater horen.”

Hier moet je zijn in Brabant

Sint Petrus Bandenkerk

Leende

image

Schilderworkshop Marianne Baijens Atelier

Leende

image

Kasteeldomein Haageind

Deurne

image