Hier moet je zijn als je eigenzinnige steden wil ontdekken

Een beetje rebels, spannend en vooral anders dan anders. Dat zijn de Brabantse steden. Breda en Bergen op Zoom in het Westen van de provincie, tonen ieder een eigenzinnig stukje stadsleven. Ideaal voor een dagje uit of weekendje weg, lekker met z’n tweeën of juist met het hele gezin. Kom cultuursnuiven, bourgondisch tafelen en wandelen, fietsen en varen door historische binnensteden. Wakker worden doe je in alle comfort, met de stad aan je voeten.

#hiermoetjezijninbrabant als je wil gluren bij de buren

De overeenkomst tussen London, New York, Berlijn en Breda? In alle steden is street-art volop aanwezig. Toch onderscheidt Breda zich ten opzichte van ‘die andere’ metropolen. In het project Blind Walls Gallery is gekozen voor een combinatie van street-art én cultureel erfgoed. Ofwel; de woorden van de straat gevangen in beeld.

Dennis Elbers is bedenker van Blind Walls Gallery. Het project komt voort uit een grafisch festival dat elke twee jaar werd gehouden en waar telkens na een paar dagen of weken de kunst weer werd weggehaald. Bezoekers en inwoners hadden dus maar een korte tijd profijt van de werken. En dat moest anders. ‘De wens was om iets te maken dat duurzaam is, waar men langer van kan genieten. Maar dan wel nét effe anders. Uiteindelijk kwamen we met het idee om muurschilderingen te maken en de verhalen van de betreffende plek te verwerken in de ontwerpen. Inmiddels zijn het meer dan honderd muurschilderingen, bieden bedrijven en kunstenaars zich aan voor hulp en bereiken we een hele brede doelgroep waarmee we een fantastische interactie hebben. Ik heb nog nooit zoveel reacties en betrokkenheid ervaren bij een project.’ Blind Walls Gallery is er voor iedereen, zo blijkt. Van jong tot oud en van kunstkenner tot leek. ‘Die diversiteit zie je terug in onze tours. We geven rondleidingen aan kleuterklassen, aan 70-plussers en alles daartussenin. Ook 16-jarigen kunnen de muurschilderingen waarderen en maken er foto’s van, die uiteraard op Instagram komen te staan.’

Tip: heb je een Instagram-account, zoek dan voor een indrukwekkende impressie onder #blindwallsgallery. Voorpret en nieuwsgierigheid gegarandeerd!

De gedachte en ontwikkeling van het project komt voort uit een passie. Dennis heeft schilderkunst en grafiek gestudeerd en een voorliefde voor kunst en creatie. Het meehelpen als een muurschildering nog niet af is doet hij dan ook met liefde. Oók omdat hij dan tegelijkertijd werkt aan zijn streven. ‘Wat ik altijd al wilde is kunst toegankelijk maken. Door het in de openbare ruimte te tonen is dat gelukt. Maar de interactie die de muurschilderingen veroorzaken, is een ongekend en positief bijeffect. We merken dat mensen die een tour volgen onder de indruk zijn van de kunst en de verhalen, maar ook dat inwoners enorm betrokken zijn. Het zorgt voor mooie en soms emotionele input.’ De betrokkenheid van inwoners gaat overigens verder dan het delen van verhalen of meningen.

‘Doordat de openbare ruimte mooier wordt, zien we dat de wijk of plek eromheen veel schoner blijft. Mensen denken: het ziet er hier mooi uit, laat ik dat zo houden. Geweldig dat we ook dat bereiken.’

Dennis Elbers

Blind Walls Gallery

Verscholen achter torenhoge gevels, in verborgen hofjes en tussen kloosters en kastelen, ligt het verhaal van Breda.

Eentje vol koninklijke allure, een bloeiende suikerindustrie en gevierde oorlogshelden. Tijdens een bezoek aan Breda liggen deze verhalen voor het oprapen; in musea en monumenten, in kleurrijke muurschilderingen en geserveerd op borden en in glazen. Kom borrelen in een oude suikerfabriek, slapen in een voormalig klooster en waan je als god in Frankrijk tussen de wijngaarden.

Hier moet je zijn als je graag wakker wordt met de stad aan je voeten

Hotel Nassau Breda

Een unieke hotelbelevenis op historische katholieke bodem waar vroeger sober werd geleefd. Dit vormt een prachtig contrast met onze luxueuze services en faciliteiten in een van de oudste straten van de binnenstad van Breda.

De Rooi Pannen Tourist Office, Onderwijshotel en Brasserie Reduit, Breda

In de voormalige Seeligkazerne ontvangen studenten Travel & Hospitality van De Rooi Pannen je graag met tips voor je bezoek aan Breda. Op het terrein bevindt zich ook het Onderwijshotel en Brasserie Reduit; waar studenten Toerisme & Recreatie heerlijke lunchgerechten klaarmaken.