Hier moet je zijn als je even aan de drukte wil ontsnappen

Kom genieten van de rust en de ruimte, want in Brabant ligt de natuur altijd om de hoek. Met zoveel verschillende parken, bossen, landschappen en uitgestrekte natuurgebieden valt er genoeg te ontdekken. Niet voor niets is Brabant ook de enige provincie met maar liefst vier nationale parken die (deels) binnen de provinciegrenzen liggen.

#hiermoetjezijninBrabant als je de batterij wil opladen

De Biesbosch behoeft eigenlijk geen introductie. Het prachtige Nationaal Park staat bekend om de flora, fauna, de zoetwaterdoolhoven en waterrecreatie. En een feit om trots op te zijn; De Biesbosch is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden ter wereld. Dat betekent dat je hier te maken hebt met eb en vloed. Een perfecte mogelijkheid om in ons eigen waterland een uniek fenomeen te bekijken.

Een uitstap naar De Biesbosch betekent keuzes maken. Het natuurgebied ontdek je op uiteenlopende manieren. Natuurlijk door je echt te begeven in het gebied, maar er is nog veel meer te doen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Biesbosch MuseumEiland en ervaar de ‘Biesondere Expositie’ of een van de andere wisselende tentoonstellingen. Of ga voor de ‘Biesbosch Beleving’ en zie op een schaalmodel van 30 x 30 meter de waterhuiskundige werking. Naast de geschiedenis en waterweetjes leer je in en rondom het museum genoeg over de dieren die hier leven. De bevers zijn de meest bekende inwoners van Nationaal Park De Biesbosch, maar ze hebben genoeg buren die je kunt spotten. Met een scherp oog zie je zeldzame watervogels, insecten of reptielen. Een verrekijker is dan ook zeker geen overbodige luxe!

Op verkenning

Je kunt De Biesbosch op verschillende manieren verkennen. Maak een prachtige wandeling via een van de uitgestippelde wandelroutes of reserveer een plekje op de fluisterboot. Deze elektrisch aangedreven boten zijn klein van formaat en bieden plaats aan 45 personen. Hiermee vaar je door alle sloten en smalle kreken waar je anders niet komt. Een aanrader, want eigenlijk beleef je De Biesbosch het beste vanaf het water.

Met een scherp oog zie je zeldzame watervogels, insecten of reptielen. Een verrekijker is dan ook zeker geen overbodige luxe!

Maar ook als fietsliefhebber moet je hier een keer geweest zijn. Biesbosch MuseumEiland is een perfecte tussenstop voor wandelaars en zeker ook voor fietsers. Directeur Peter van Beek legt uit waarom. ‘Rondom het MuseumEiland vind je sinds enkele jaren een groot fietspaden-netwerk waardoor je dwars door een ontpolderd gebied kunt fietsen. Dit is dan ook de reden dat we een officieel Brabants Fietscafé zijn geworden. Buiten de ideale ligging kun je bij ons genieten van de lekkernijen uit ons Museumcafé “Biesonder”. Daar ben je trouwens ook van harte welkom als je ons museum niet bezoekt of wanneer je daar een andere keer voor terugkomt. Voor fietsers zijn er oplaadpalen beschikbaar, zodat je je elektrische fiets gratis kunt opladen. Mensen kunnen trouwens ook met de auto komen en dan een fiets huren.’ In deze rustgevende omgeving laad je dus je eigen batterij op - en als het moet ook die van je fiets…

Peter van Beek

Directeur Biesbosch MuseumEiland

Hier moet je zijn als je in de natuur wil slapen

Schaluinenhoeve, Baarle-Nassau

Ontsnap aan de dagelijkse drukte in de groene omgeving, bij de grote landschapstuin en ruime zwemvijver. Net buiten het centrum van Baarle-Nassau kan je hier genieten van rust, ruimte en natuur in alle luxe.

Watervilla’s Zuiderhoeve, De Heen

In het pittoreske plaatsje De Heen ligt park Watervilla’s Zuiderhoeve. Je verblijft hier in een villa met uitzicht op de gezellige jachthaven De Schapenput en kunt vanaf je aanlegsteiger zo op verkenning in het zuidwestelijke Deltagebied.

Bed & Breakfast De Bergensehof, Raamsdonk

Slapen in een oude pastorie, aan een buitenlint van het prachtige Brabantse dorp Raamsdonk. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen en mogelijkheden om te wandelen en fietsen zijn er te over.

Inn de Vijf Sinnen, Geertruidenberg

Je overnacht en ontbijt in een historisch pand aan de Elfhuizen, gelegen aan het grote marktplein van ‘Hollands oudste stad’ Geertruidenberg. Op steenworp afstand vind je de horecagelegenheden, winkeltjes, het theater en de jachthaven.

Atelier Roland Holst, Achtmaal

Het atelier van beeldend kunstenaar Richard Roland Holst biedt tegenwoordig ruimte voor een wel heel uniek verblijf. De vakantiewoning is gelegen op landgoed Oude Buisse Heide; een prachtig wandelgebied nabij Zundert.

B&B Merelhof, Oosterhout

Wakker worden door de vogeltjes of een eekhoorntje dat voorbij huppelt? B&B Merelhof is uniek gelegen in het hart van het historische centrum van Oosterhout, aan de rand van het stadspark.

B&B Ut Hoeveneind, Oosterhout

Kom te midden van bossen en zandverstuivingen genieten van de Brabantse gastvrijheid. Bij B&B Ut Hoeveneind verblijf je in je eigen huisje in de natuur, samen met je trouwe viervoeter, want die is hier ook meer dan welkom.

Camperplaats de Rucphense weide, Rucphen

Omringd door een prachtige boomgaard met fruitbomen is onze camperplaats een perfecte uitvalbasis voor mooie fietsroutes door de Rucphense bossen en heide. Ideaal voor wie opzoek is naar rust in een groene omgeving.

Arboretum Oudenbosch


“Bewonder ruim 2500 bijzondere bomen en planten te midden van religieus erfgoed.”

Ontdek de prachtige Brabantse natuur

De Brabantse Wal

Ingeklemd tussen Zeeland en de Belgische grens ligt de Brabantse Wal: een gebied waar de hoger gelegen zandgronden overgaan in zeekleipolders. Het meest opvallende stuk is de steilrand, die van het noordelijke Steenbergen naar de Belgische grens slingert via Bergen op Zoom, Woensdrecht, Hoogerheide en Ossendrecht.

Nationaal Park De Biesbosch

Een doolhof van rivieren, eilandjes met wilgen en kreken met glashelder water. Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het vele water maakt de natuur extra bijzonder. Kom genieten en wie weet spot je de bever of een zeearend. Er zijn vrijwel dagelijks georganiseerde tochten vanaf verschillende locaties, maar je kunt natuurlijk ook zelf op pad gaan.

Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide bevindt zich deels op Nederlands en deels op Vlaams grondgebied en beslaat ruim 60 km2. Het Grenspark staat bekend om het afwisselende landschap met bossen, vennen, heide en duinen. Het ene moment fotografeer je paddenstoelen en bramen tussen de hoge bomen en een paar minuten later sta je in het stuifzand.

Natuurgebied De Appelzak

Natuurgebied de Appelzak vormt een kleine groene oase aan de rand van het dorp Moerdijk. Verken de wandelpaden en het schelpenpad, volg het raceparcours voor beginnende mountainbikers of kom zwemmen en ontspannen bij het natuurwater met knus strand.

Patersbos

Ontdek het kloosterterrein en het Patersbos met de wandelroute ‘Een dag uit het leven van een kapucijn’. Het voormalig kapucijnenklooster is tegenwoordig in gebruik door Stichting Emmaus. Het Patersbos bereik je via de ingang van de kringloopwinkel.

MTB-route 11,5 kilometer Roosendaal

Vanuit Brasserie Lodge Visdonk fiets je zo het natuurgebied in. De MTB-route van 11,5 kilometer gaat voornamelijk over brede paden en is ideaal voor beginners. Maak zeker even een tussenstop bij het Rozenven, gelegen midden in dit prachtige natuurgebied.

Meer Brabantse natuur ontdekken?

Hier moet je zijn in Brabant

Bed & Breakfast Ons Plekske

Nieuw-Vossemeer

image

Enclaves spotten

Baarle-Nassau

image

Bels lijntje

Tilburg

image