Hier moet je zijn als je van bourgondisch Brabant houdt

Goed eten, dat doe je in Brabant. Als echte levensgenieters weten de Brabanders als geen ander dat eten en drinken draait om beleving. In alle hoeken van de provincie werken chef-koks dan ook met veel liefde aan bijzondere smaak- én sfeerbelevingen. Het liefst met producten uit de streek; eerlijk, puur en smaakvol. Denk in West-Brabant aan asperges, aardbeien en ansjovis, de 3 A's. De Brabantse smaakmakers nodigen je uit om te komen proeven van het beste uit hun streek.

#hiermoetjezijninbrabant, voor prijswinnende wijnen

Nederland een wijnland? Menigeen zal zeggen dat je voor kwaliteitswijnen toch echt de grens over moet gaan. Paul Bosse en zijn vrouw Willeke bewijzen met hun wijngaard Domaine de Brabantse Wal het tegendeel. Voor een goed glas wijn ga je naar… Ossendrecht!

Paul en Willeke begonnen hun wijngaard vanuit een bijzonder vraagstuk: wat te doen met een stuk grond dat ze bezitten? Een goed gesprek was de start van iets moois. En lekkers. Paul: ‘Toen wij in 2009 op een terrasje zaten te genieten van een glas wijn, bespraken we wat er met het stuk grond zou moeten gebeuren. Vervolgens kwamen we met het idee om er een wijngaard te beginnen. Lekker buiten actief bezig zijn en ook nog zelf iets produceren. Daar ligt ook de passie, verder willen we uiteindelijk zorgen voor een wijn waarmee we kunnen verrassen en die van goede kwaliteit is.’ En dat is zeer goed gelukt. De kwaliteitswijnen werden beloond met verschillende prijzen. Zo werd Domaine de Brabantse Wal in 2018 verkozen tot beste wijngaard voor witte wijnen. Ook mochten zij al twee keer de prestigieuze gouden medaille ontvangen tijdens de wijnkeuring van de lage landen. Dat ze goede wijn produceren is niet onopgemerkt gebleven. Veel vinologen weten inmiddels dat ze voor goede wijn in Brabant moeten zijn. ‘We leveren voornamelijk aan horeca in het hogere segment en aan restaurants met een Nederlandse keuken. Maar ook de particulier is op afspraak van harte welkom om een kijkje te nemen in de wijngaard en eventueel een fles wijn aan te schaffen.’ Het afgelopen jaar was het door de coronacrisis drukker dan ooit. Ondanks dat de horeca een tijd dicht is geweest, kwamen nu vooral de particulieren een bezoekje brengen en bleef er genoeg te doen.

‘Je merkt dat iedereen steeds bewuster gaat consumeren en meer kijkt naar lokale producten. Het maken van die duurzame keuzes zagen wij ook terug in de aanloop die we de afgelopen maanden hadden. Het leuke is dat we nu vaak horen: hé, we hoeven voor goede wijn helemaal niet meer naar Frankrijk!’ Paul combineert zijn passie met een vaste baan. Nog wel.

‘We doen het nu in onze vrije tijd en zijn geen groot bedrijf. Zo doen we de oogst in oktober met familie, vrienden en vrijwilligers. Dan maken we er een mooie ochtend van en verzorg ik daarna een lunch. Pas na een jaar of tien zijn de planten sterk genoeg. Tegen die tijd kunnen we er mogelijk van leven en kan ik het fulltime gaan doen. Tot het zover is doen we het met veel plezier in onze vrije tijd.’

Ga voor goud naar Domaine de Brabantse Wal, vergeet niet om eerst een afspraak te maken!

Paul & Willeke Bosse

Wijngaard Domaine de Brabantse Wal

Hier moet je zijn als je de streek wil proeven

De Kersenhof, Raamsdonk

Hier koop je van juni tot begin augustus de lekkerste kersen, vers geplukt. Leuk als pauze voor een lekkere kop koffie met 'Kersenhofke' tijdens een fietstocht door de mooie omgeving.

Het Aardbeienterras, Rijsbergen

Kom genieten van onze befaamde 'High Strawberry' met heerlijke aardbeienlekkernijen, inclusief een chocoladefondue en onbeperkt koffie of thee. Voor de kids is er een mega-aardbeienspringkussen in de speeltuin.

Sint Catharinadal, Oosterhout

Op een prachtige locatie word je warm welkom geheten bij de oudste vrouwenklooster-gemeenschap van Nederland. Sint Catharinadal is beroemd om de grote wijngaard, waar jaarlijks 40.000 flessen uit voortkomen. Volg een rondleiding en proef de wijn en producten uit eigen moestuin in restaurant de Blauwe Camer.

Routes langs de eetcultur van regio West-Brabant

Zilt, Zoet en Zalig neemt je mee op culinaire ontdekkingstocht door de Regio West-Brabant via bijzondere verhalen over de regionale eetcultuur. Deze verhalen beleef en proef je in speciaal samengestelde wandel- en fietsroutes vol smakelijke locaties. Zo vind je bijvoorbeeld bij diverse ondernemers aan de route interessante informatie over de regionale eetcultuur.

Hier moet je zijn als je wel een lekker biertje lust

Brouwerij Frontaal, Breda

In een oude industriële suikerfabriek in Breda vind je bierbrouwerij Frontaal. Wat in 2015 begon als kleine brouwerij is inmiddels uitgegroeid tot een grote productiebrouwerij. In het brouwcafé kan je meer dan dertig bijzondere bieren proeven! Emma Josiassen van Frontaal: “De groei van de brouwerij hangt samen met de trend om speciaalbier te drinken. De bieren van Frontaal vinden hun weg naar vele horecagelegenheden, slijters en supermarkten. Voor liefhebbers van speciaalbier is dit dé plek voor een proeverijtje en een samenzijn met vrienden.”

De Kievit - Zundert Trappist, Zundert

Wereldwijd bestaan er slechts een aantal trappistenbrouwerijen, waarvan twee in Brabant. Een bier is namelijk pas een trappistenbier wanneer het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de monniken. De Zundertse Trappistenbierbrouwerij De Kievit presenteert twee bieren: Zundert 8 en Zundert 10. “In al onze bieren gebruiken we speciale kruiden, waaraan ze hun heel eigen karakter te danken hebben. Iedere Zundert Trappist is een bier dat je de tijd moet geven om daadwerkelijk te doorgronden.” In de abdijwinkel zijn naast het Trappistenbier ook allerlei ambachtelijke abdijproducten te koop.

#hiermoetjezijninbrabant

Restaurant Liefdegesticht

Breda

image

Tapperij Huis Ten Bos

Geertruidenberg

image

Herberg in den Anker

Zundert

image

Pannenkoekenhuis Koeckers

Den Hout

image