Hier moet je zijn als je cultuur wil snuiven

Stadspaleizen, Nassausteden, vestingen en forten. Routes wijzen je de weg langs het cultureel erfgoed van Brabant. Stap bijvoorbeeld in de auto voor een roadtrip langs de Zuiderwaterlinie of stap op je fiets en volg de Van Gogh route. Onderweg vertellen musea en monumenten je over het verleden, heden en de toekomst van de provincie.

#hiermoetjezijninbrabant als je Rome net te ver vindt

“Voor je ogen verschijnt de Sint-Pieter. Je waant je echt in Rome” zo is te lezen op Tripadvisor. Deze review gaat over de Basiliek van Oudenbosch die regelmatig wordt vergeleken met de beroemde bezienswaardigheid in Vaticaanstad. En terecht, want het is een kleinere versie van de Sint-Pieter. Op naar Oudenbosch dus!

Simone Konings, werkzaam als city-marketeer bij Visit Halderberge, herkent de recensie op Tripadvisor. ‘Dat soort reacties horen we inderdaad vaker. De basiliek is een verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek met de voorgevel van de Sint-Jan van Lateranen in Rome. Het is dus logisch dat mensen voor heel even ervaren dat ze in Italië zijn. Maar de reactie die we het meest krijgen is: hoe komt zo’n gebouw juist hier in dit dorp terecht?’ Die vraag wordt uitgebreid beantwoord door de deskundige vrijwilligers die er rondleidingen verzorgen, of je hoort het tijdens de audiotour die je kunt boeken. Maar Simone geeft alvast een kleine geschiedenislesje. ‘Pastoor Willem Hellemons had in Rome gestudeerd en was gecharmeerd geraakt van de Romeinse bouwstijl. Toen hij pastoor van Oudenbosch werd en merkte dat het aantal katholieken in Oudenbosch groeide, gaf hij de opdracht een nieuwe kerk te bouwen. Architect P.J. Cuypers - eveneens ontwerper van het Rijksmuseum - bezocht de kerken in Rome en ontwierp de Basiliek van Oudenbosch zoals we die nu kennen. De bouw startte in 1865 en werd voltooid in 1892. In 1912 benoemde de Paus de kerk tot basiliek.’

De rondleidingen die worden gegeven kunnen online gereserveerd worden net als een ander letterlijk en figuurlijk hoogtepunt.

‘De koepel van de basiliek is 63 meter hoog en al vanaf de snelweg te zien. Via het beklimmen van 144 treden kun je zeer dicht bij het prachtige schilderwerk komen. ‘

Voor Simone is het duidelijk: hier moet je geweest zijn. Toch drukt ze bezoekers op het hart om verder te kijken. ‘De basiliek is zeker een highlight, maar er is hier nog zo veel meer te zien. Steek bijvoorbeeld de straat over en loop naar het voormalig Jongensinternaat St. Louis. Of ga voor een mooie historische stadswandeling.’ Je bezoek aan Oudenbosch compleet maken? Strijk neer op een terrasje voor een mediterraans gerechtje en combineer het met een heerlijk Brabants gebrouwen biertje. Voor heel eventjes ben je tegelijkertijd in Rome en Oudenbosch, best of both worlds. Of zoals wij het in Brabant zeggen: ge kunt nie alles hebben, mar wel bekant alles.* * Google Translate: je kunt niet alles hebben, maar wel bijna alles.

Simone Konings

Basiliek Oudenbosch

Hier moet je zijn als je musea wil bekijken

Als je je thuis wil voelen in een paleis

Stadspaleis het Markiezenhof in Bergen op Zoom is een van de fraaiste stadspaleizen van West-Europa. Achter de imposante gevel vind je een intrigerend complex van zalen, stijlkamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen. Je komt hier van alles te weten over de geschiedenis van stad en streek.

Als je een Nassaustad wil leren kennen

Stedelijk Museum Breda, het jongste stadsmuseum van Nederland, biedt een mooie mix van kunst en geschiedenis. Via tentoonstellingen en activiteiten ontdek je de verborgen geschiedenis van deze historische stad.

Als je een uniek verhaal wil ontrafelen

In Het Mastboomhuis in Oud Gastel staat de tijd stil. Alles ligt nog op zijn plek. De laatste bewoner, Henri Mastboom, lijkt net vertrokken. Ontdek in elke ruimte van het huis anekdotes over de bewoners en ontrafel een uniek verhaal over deze vooraanstaande familie.

Als je het heelal wil ontdekken

Beleef het heelal in real-time bij Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch; de oudste volkssterrenwacht van Nederland. Kijk in de waarneemkoepel door de grote Maksutov telescoop, leer over de sterrenhemel en de gouden tijd van de ruimtevaart en experimenteer zelf met licht op de waarneemzolder!

Hier moet je zijn in Brabant

Trudokerk

Zundert

image

Beeldentuin Paula Withagen

Halsteren

image

De Zeven Zusters

Raamsdonk

image

Hier moet je zijn als je Vincent van Gogh wil leren kennen

Wie benieuwd is naar Vincent van Gogh kan niet om Brabant heen. Hier werd hij geboren en woonde en werkte hij het grootste deel van zijn leven. Het Brabants landschap en het boerenleven vormden zijn grootste inspiratiebron. Een reis in zijn voetsporen laat je op unieke wijze kennismaken met zijn thuisland.

Vincent van Goghhuis, Zundert

Op de geboortegrond van één van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis bevindt zich een levend kunstcentrum. Het Vincent van GoghHuis is geen klassiek museum maar een actieve belevingswereld. Bezoek het museum, volg een rondleiding of boek een workshop ‘Schilderen als Van Gogh’.

Moeierboom, Etten-Leur

In 2020 is de 350 jaar oude linde op de Markt in Etten-Leur verkozen tot Nederlandse Boom van het Jaar. De Moeierboom is niet alleen ontzettend mooi maar kent ook veel historie en verhalen. Vincent van Gogh passeerde de Moeierboom dagelijks gedurende zijn tijd in Etten. Neem zelf plaats onder deze bijzondere boom en bewonder de nabijgelegen Van Gogh monumenten.

De Van Gogh Kerk, Etten-Leur

In een vaste tentoonstelling vertelt de Van Gogh Kerk op kleurrijke wijze het verhaal van Vincents periode in het Brabantse Etten. Vincent kreeg hier op 28-jarige leeftijd zijn allereerste atelier en het dorp vormde een keerpunt in zijn leven als kunstenaar.

Van Gogh Fietsroute

Fiets door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft en bezoek de Van Gogh locaties in Noord-Brabant. Dichter bij Vincent kan je niet komen! De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 435 km fietsplezier, verdeeld in tien unieke routes. Drie van deze routes gaan (deels) door West-Brabant.

Hier moet je zijn als je de Zuiderwaterlinie wil verkennen

De Zuiderwaterlinie is de oudste en langste waterlinie van Nederland. Tussen Bergen op Zoom en Grave vormt het een unieke ketting van elf Brabantse vestingsteden, met elkaar verbonden door bijzondere verhalen. Wandel, fiets of rijd langs forten, natuurgebieden en binnensteden en duik in de rijke geschiedenis van de provincie.

Keenesluis, Standdaarbuiten

De Keenesluis komt weer tot leven! Benieuwd of het scheprad draait? Neem plaats voor een picknick of omgeef jezelf al wandelend met natuur, erfgoed en geschiedenis in dit mooie gebied.

Museum De Roos, Geertruidenberg

In Museum De Roos wordt de geschiedenis van vestingstad Geertruidenberg gepresenteerd. Ontdek onder meer ‘Het Zwaard van Geertruidenberg’; een bijzonder archeologische vondst.

Vestingstedenroute.nl

De vestingstedenroute Zuiderwaterlinie bestaat uit vier etappes met een kaart, routebeschrijving en informatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Download de route gratis en ontdek de erfgoedparels in de regio.

Fort de Roovere, Halsteren

Fort de Roovere is onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Vanaf 1628 heeft deze waterlinie weerstand geboden aan meerdere Europese legers. De forten Moermont, Pinssen, de Roovere en Henricus, Halsters Laag, de Liniewal en het Ravelijn vormden samen de verdedigingslinie. Langs de aarden wallen en grachten zijn mooie wandelroutes uitgezet.

De Schaft, Halsteren

Informatiecentrum en lunchroom De Schaft is te vinden bij Fort de Roovere. Na een bezoek aan de Pompejustoren en de Mozesbrug is dit de ideale plek om te genieten van een drankje of lunch.

Mauritshuis, Willemstad

Ontdek het verhaal van de Stelling van Willemstad vanuit bezoekerscentrum het Mauritshuis, struin door de oude straatjes en geniet van culinaire verwennerijen op één van de vele terrassen.

#hiermoetjezijninbrabant

Linie van den Hout

Den Hout-Made

image

Linie Stenen Poppen

Klundert

image

Kleine Schans

Terheijden

image