Hier moet je zijn als je cultuur wil snuiven
Kastelen, vestingen en forten. Routes wijzen je de weg langs het cultureel erfgoed van Brabant. Stap bijvoorbeeld in de auto voor een roadtrip langs de Zuiderwaterlinie of stap op je fiets en volg de Van Gogh route. Onderweg vertellen musea en monumenten je over het verleden, heden en de toekomst van de provincie.
#hiermoetjezijninbrabant als je wil stilstaan
Bij de Brabantse geschiedenis en cultuur hoort ook Nationaal Monument Kamp Vught. Het voormalig concentratiekamp laat zien wat zich hier afspeelde gedurende de zwarte bladzijden van onze geschiedenis. De verleden tijd zie je nu terug op een vernieuwende manier.
‘Dit mag nooit vergeten worden’ of ‘Wat enorm indrukwekkend’. Die reacties hoort directeur Jeroen van den Eijnde het vaakst van de bezoekers aan Kamp Vught. ‘Onze bezoekers worden getroffen door de beelden van de plek zelf, maar zeker ook door de persoonlijke verhalen die we vertellen in de kortgeleden geheel vernieuwde expositie. Op ons buitenterrein heb je de historische sensatie die hoort bij het besef dat je rondloopt op de plek waar de mensen waarover je net gehoord en gelezen ook hebben gelopen. De persoonlijke en emotioneel geladen verhalen over hun lotgevallen stemmen tot nadenken, maar worden hier ook heel concreet en tastbaar. Dat maakt het enorm krachtig.’ Nog maar kort voor de coronamaatregelen van kracht gingen heropende Koning Willem-Alexander het herinneringscentrum. ‘In onze vernieuwde expositie is heel functioneel kleur toegepast, dat zorgt voor een extra dimensie. Wij hebben daarnaast bijvoorbeeld een striptekenaar ingeschakeld om gebeurtenissen te verbeelden waar we geen film of foto’s van hebben. Het verhaal wordt hierdoor versterkt en op uiteenlopende manieren toegankelijk gemaakt. Het is een mix van technieken, waarmee we dit verleden op een hedendaagse en toegankelijke manier naar het nu vertalen. Als bezoeker word je ondergedompeld in hetgeen Nederland en de rest van de wereld overkwam.’
De expositie gaat vooraf aan het bezoek van de daadwerkelijke plek waar de verhalen zich afspeelden. De keuzes die zijn gemaakt in de vernieuwing zorgen ervoor dat men de historische plek op verschillende manieren ziet en nog beter kan nadenken over de betekenis ervan. “Wat moeten we hier nou mee? Waarom is dit voor ieder van ons nog steeds van belang?” Maar Jeroen benadrukt dat het meer is dan donkerte.
‘Zonder realisme uit het oog te verliezen laten we ook de lichtpuntjes zien. Denk aan solidariteit, medemenselijkheid, verbondenheid en kracht.’
Naast de vernieuwde permanente expositie zijn er tweemaal per jaar andere tijdelijke tentoonstellingen. Binnenkort opent de expositie ‘Mode op de bon’, over kleding in de oorlogsjaren. Voor een onderdeel daarvan is samengewerkt met enthousiaste docenten en studenten van Fashion & Design, Junior Stylist van het Koning Willem I College in Den Bosch. In de expositie - ontwikkeld door Verzetsmuseum Amsterdam - zijn de winnende ontwerpen van studenten te zien. Een bezoek aan het kamp zet je aan het denken en brengt je in gesprek. Over hoe het was en over hoe het kan zijn.
Jeroen van den Eijnde
Directeur Nationaal Monument Kamp Vught
Hier moet je zijn als je musea wil bekijken
Als je je tussen Brabantse meesters wil begeven
Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch is een eigentijds museum voor kunst, geschiedenis en cultuur. Onze vaste collectie bevat spraakmakende werken van Brabantse meesters, de leden van de familie Bruegel, Vincent van Gogh en Jan Sluijters.
Jheronimus Bosch Art Center, ’s-Hertogenbosch
Het Jheronimus Bosch Art Center toont het complete oeuvre van Jheronimus Bosch in hoogwaardige producties. Bewonder de indrukwekkende tentoonstelling in een schitterend kerkgebouw en geniet van het uitzicht op de Bossche binnenstad vanuit de toren.
Kasteel Stapelen, Boxtel
Na de ridders en de adellijke families, wonen nu al meer dan honderd jaar de Paters Assumptionisten in het ruim 700 jaar oude Kasteel Stapelen. Bezoek een van de culturele activiteiten in het kasteel of wandel in alle rust in de nabije omgeving.
Meierijsche Museumboerderij, Heeswijk-Dinther
Kijk je ogen uit in deze museumboerderij die volledig is ingericht zoals een boerderij er rond 1900 uitzag. In een prachtige omgeving neemt dit rijksmonument je mee terug naar het Brabantse boerenleven in een ver verleden.
Oorlogsmuseum Overloon
Het enige museum ter wereld waar je dwars doorheen kunt fietsen! Oorlogsmuseum Overloon opende haar deuren in mei 1946 en is daarmee ook nog eens het oudste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.
#hiermoetjezijninbrabant
Cultureel Centrum ’t Spectrum
Schijndel
Inspiratie Museum
Heeswijk-Dinther
Klompen highlights
Sint-Oedenrode
Hier moet je zijn als je de Zuiderwaterlinie wil verkennen
De Zuiderwaterlinie is de oudste en langste waterlinie van Nederland. Tussen Bergen op Zoom en Grave vormt het een unieke ketting van elf Brabantse vestingsteden, met elkaar verbonden door bijzondere verhalen. Wandel, fiets of rijd langs forten, natuurgebieden en binnensteden en duik in de rijke geschiedenis van de provincie.
Zuiderwaterlinie Bezoekerscentrum, Grave
Door het water lopen tussen de koeien, in het oude stadhuis van Grave? Het kan in het allereerste bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. In dit gratis mini-museum maak je via interactieve elementen kennis met de stelling Grave-Ravenstein.
Vestingstedenroute.nl
De vestingstedenroute Zuiderwaterlinie bestaat uit vier etappes met een kaart, routebeschrijving en informatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Download de route gratis en ontdek de erfgoedparels in de regio.
Gevangentoren Megen
In 1386 bouwden de inwoners van Megen vier stadsmuren om indringers buiten te houden. Eén daarvan, de Gevangenpoort, overleefde alle oorlogen. Waar ooit de gevangenen kou leden en werden gegeseld, kun je nu lekker een hapje eten.
Fort Isabella, Vught
Ooit gebouwd als verdedigingsfort, nu een plek die historie ademt en bruist van activiteiten. Gelegen tussen ’s-Hertogenbosch en natuurgebieden als de Vughtse Heide en Bossche Broek, is Fort Isabella een ideale plaats om te pauzeren.
Trabant tocht Oss (start bij Café d'n Dort)
Toeren met een legendarisch Trabantje langs de Zuiderwaterlinie, over fraaie dijkjes en landelijke weggetjes. Het authentieke autorijden met zo’n Oost-Duitse icoon maakt van je route een echt unieke beleving.
Philips van Kleef Bolwerck, Ravenstein
Per toeval ontdekte Professor van Mourik uit Ravenstein een ondergronds vestingwerk uit 1509. Vandaag de dag krijg je via glasplaten een kijkje in deze historische vondst en kan je vanaf het Philips van Kleefpad een geschutskelder bewonderen.
Hampoort Grave
Tijdens de restauratie van de huidige Hampoort in Grave, werd een tunnel van tientallen meters lang ontdekt. De tunnel werd waarschijnlijk gebruikt als vluchtroute of riool. Vandaag verlenen de vleugels van de Hampoort onderdak aan het Graafs Museum.
Gemeenschapshuis Acropolis Megen
In het historische Megen is met een gevangenpoort, twee kloosters en het monumentale Acropolis meer dan genoeg te ontdekken. Het stadje is bovendien prachtig gelegen aan de Maas, die hier speels door het landschap meandert.