Hier moet je zijn als je even aan de drukte wil ontsnappen

Kom genieten van de rust en de ruimte, want in Brabant ligt de natuur altijd om de hoek. Met zoveel verschillende parken, bossen, landschappen en uitgestrekte natuurgebieden valt er genoeg te ontdekken. Niet voor niets is Brabant ook de enige provincie met maar liefst vier nationale parken die (deels) binnen de provinciegrenzen liggen.

#hiermoetjezijninbrabant als je (g)een ochtendmens bent

Met duizenden volgers op social media en talloze radio- en televisieoptredens kan boswachter Frans Kapteijns zich een ware BN’er noemen: een Bekend Natuurfenomeen. Hij nodigt je van harte uit in zijn tweede huis, natuurgebied de Kampina.

Zijn volgers krijgen via Twitter en Instagram dagelijks informatie over alles wat de natuur ons te bieden heeft. Bovendien worden ze getrakteerd op prachtige foto’s. Zijn tip voor het perfecte plaatje? ‘Ga zo vroeg mogelijk je bed uit, want zo rond zonsopkomst is de natuur op haar allermooist.’ Maar wees gerust; ook voor avondmensen is Frans’ favoriete natuurgebied een schitterende en rustgevende plek die je eigenlijk niet mag missen.

‘Ga zo vroeg mogelijk je bed uit, want zo rond zonsopkomst is de natuur op haar allermooist.’

‘Waarom je juist deze plek moet bezoeken? Er is geen enkel natuurgebied dat zo divers is. Je vindt hier de vele vennen, de schitterende heidevlakte, dan weer volg je de beek, loop je in dichte bossen en zie je even later prachtige vergezichten. En doordat het zo divers is, leven er ook heel veel verschillende diersoorten. Echt een fantastisch gebied. Voor mij als liefhebber van de natuur komt hier alles samen.’ Dat Frans een liefhebber van de natuur is, is een understatement. In 2016 ging hij met pensioen, maar nog elke dag gaat hij voor dag en dauw en met veel plezier zijn geliefde natuur in. Soms alleen, om het hoofd leeg te maken, dan weer met anderen om hen iets te leren over flora en fauna. Hij komt overal, er gaat echter niets boven “zijn” Kampina. ‘Dit gebied blijft voor mij speciaal. Ik heb er jaren gewerkt als boswachter, ik ken elk sprietje gras, weet waar de dieren leven en ik kom er nog elke keer tot rust.

Toen ik met pensioen ging, heb ik mijn eigen uitkijktoren gekregen op het Banisveld. Bezoekers kunnen nu de ‘Tour de Frans’ beklimmen en genieten van een schitterend uitzicht over de Kampina. Ik hoop dat ik ze op die manier laat beseffen dat ook dicht bij huis zoveel moois is. Dat vergeten de mensen soms, je hoeft niet heel ver weg voor natuurschoon. En als ik ze dan ook nog een stukje bewustwording mee kan geven en kan laten voelen dat we zuinig moeten zijn op onze natuur, dan is mijn missie geslaagd.’

Kortom, neem een picknickmand mee, zet je telefoon uit en luister naar de stilte. Wel even een kleine disclaimer: als je wandelt rondom de Oisterwijkse vennen en de zon laat zich zien, dan word je getrakteerd op een heus concert door de honderden kikkers die er leven!

Frans Kapteijns

natuurgebied de Kampina

Nieuwsgierig naar De Kampina maar (nog) geen tijd om te gaan? Volg dan @boswachterfrans op Twitter en Instagram, voor je dagelijkse dosis groen.

Foto's: Frans Kapteijns

Hier moet je zijn als je in de natuur wil slapen

Stella Suites, Goirle

Midden in het pittoreske Goirle staat de monumentale jugendstil-villa van Stella Suites; een kleinschalig hotel waar de romantische historie nog in elk detail voelbaar is. Een overnachting in één van de acht luxe suites zorgt gegarandeerd voor een unieke ervaring.

Hotel de Leijhof, Oisterwijk

Nabij het bruisende centrum van Oisterwijk, in een historisch landhuis uit 1874, is het 4-sterren boutique hotel de Leijhof gevestigd. Geniet hier volop van Brabantse gastvrijheid in een elegante ambiance en ontdek de heerlijk rustige tuin of het restaurant met terras.

Roovertsche Leij, Goirle

Deze natuurpoort met horeca en B&B is gelegen in een prachtige omgeving, midden tussen landgoed Gorp en Roovert en landgoed Nieuwkerk. Een fijne omgeving om de rust op te zoeken en een mooie fiets- of wandeltocht te maken.

De Gerrithoeve, Oisterwijk

Genieten van het platteland doe je bij De Gerrithoeve. Schuif aan op het boerderijterras voor een bourgondische maaltijd en neem de (klein)kinderen mee naar de kinderspeel-boerderij. Voor een langer verblijf boek je de boerderijwoning of reserveer je een plaats op de plattelandscamping.

KampinaStaete, Oisterwijk

Terug naar de natuur maar dan wel comfortabel? Dat kan in de knusse cottages en lodges van KampinaStaete. Ontwaak van het gekwetter van vogels midden in de prachtige bossen van Oisterwijk, omringd door vennen en aan de rand van het uitgestrekte natuurgebied de Kampina.

Camping Breehees, Goirle

Behorend tot de betere kleinschalige campings van Europa, biedt Camping Breehees veel gezelligheid, leuke activiteiten en het échte boerderijleven. Geniet van een hapje en drankje op het terras, ga paardrijden of BreeSjezen, leef je uit in de speeltuin, bezoek de dierenweide en ontdek nog veel meer!

Ontdek de prachtige Brabantse natuur

Oisterwijkse Bossen & Vennen

Van de sprookjesachtig bevroren vennetjes in de winter, de dynamiek van de tot leven komende natuur in de lente en het muzikale kikkergekwaak in de zomer tot de kleurexplosie in de herfst; de Oisterwijkse Bossen & Vennen zijn een lust voor al je zintuigen. Spot ijsvogels, herten en reeën, of tuur de vennen en sloten af voor een grote diversiteit aan insecten en waterbeestjes.

Loonse en Drunense Duinen

Tussen de steden Tilburg, Waalwijk en ’s-Hertogenbosch ligt Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Onderhevig aan de wind is de natuur hier constant in beweging. Op de zandvlaktes mag je vrij rondstruinen en het Nationaal Park telt bovendien een uitgebreid netwerk aan wandel-, fiets- en ruiterpaden.

Stadsbos013, Tilburg

Op fietsafstand van het centrum van Tilburg ligt het uitgestrekte natuurgebied Stadsbos013, het grootste stadsbos van Nederland. Hier komen stad en natuur letterlijk samen. Het bos bestaat uit een aantal unieke natuurgebieden en biedt daarmee veel variatie. Echt een plek waar je rust kunt zoeken, de natuur kunt ontdekken, lekker kunt sporten, of andere mensen ontmoeten.

Wandelroute Landgoed Huis ter Heide

Dichtbij Tilburg ligt Landgoed Huis ter Heide. Een echt verborgen pareltje. Hier kun je niet alleen heerlijk wandelen, afhankelijk van het seizoen spot je hier ook heel veel vogelsoorten en kun je oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders. Het is een waterrijk gebied en het 250 meter lange vlonderpad zorgt ervoor dat je droge voeten houdt. 

De Baardwijkse Overlaat

Tussen Drunen en Waalwijk ligt De Baardwijkse Overlaat; onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Het grote stelsel van dijken diende van 1766 tot 1911 om vijandelijke legers tegen te houden. Tegenwoordig is dit bos- en waterrijke natuurgebied aan de voet van de Loonse en Drunense Duinen een heerlijk plek om te wandelen, fietsen of picknicken.

Meer Brabantse natuur ontdekken?

Hier moet je zijn in Brabant

B&B Acacia

Goirle

image

Het IJzeren Paard

Goirle

image

Golfclub Landgoed Nieuwkerk

Goirle

image