Hier moet je zijn als je van bourgondisch Brabant houdt

Goed eten, dat doe je in Brabant. Als echte levensgenieters weten de Brabanders als geen ander dat eten en drinken draait om beleving. In alle hoeken van de provincie werken chef-koks dan ook met veel liefde aan bijzondere smaak- én sfeerbelevingen. Het liefst met producten uit de streek; eerlijk, puur en smaakvol. De Brabantse smaakmakers nodigen je uit om te komen proeven van het beste uit hun streek.

#hiermoetjezijninbrabant als een mafkees je lekker lijkt

Tien jaar geleden zat Gijs van Dijk met zijn vader aan de keukentafel. Samen concludeerden ze dat ze hun werkende leven anders wilden inrichten. Resultaat van het keukentafelgesprek is het beroemde ’t IJshuys in Heusden. Gijs vertelt over ondernemersdrift, mafkezen en de gouden driehoek.

‘Toen mijn vader en ik hier tien jaar geleden aanklopten om te kijken of we deze ijssalon zouden overnemen, wisten we meteen; dit is het. Wat het precies was? Ik denk een combinatie van factoren. Zodra je Heusden binnen komt rijden krijg je al dat vakantiegevoel. Vervolgens is er dit sfeervolle en mooie pand. En alles was amper twee jaar oud. Wij waren meteen verkocht.’ Een snelle rekensom leert dat ‘t IJshuys bijna 12,5 jaar bestaat. Op 1 oktober zal daar zeker bij worden stilgestaan. Zoals het Gijs en zijn team betaamt gebeurt dat op een bijzondere manier, want als ze naast ijs maken ergens goed in zijn, dan is het wel in het bedenken van opvallende acties. Zo is er bijvoorbeeld de opruimactie: kinderen ruimen de vestingstad op en verdienen daarmee een ijsje. ‘Ik zag soms bekertjes en ijslepeltjes van ons in de openbare ruimte liggen. Toen hebben we de opruimactie bedacht, zo maken we het samen leefbaar. Zelf gaan we ook voor een beter milieu. We kiezen voor duurzaam en dringen het gebruik van plastic terug. Onder meer door te kiezen voor biologisch afbreekbare ijslepeltjes.’

De kracht van ‘t IJshuys zit ‘m uiteraard ook in het uitstekende ijs. Gemaakt door Marnick, de zoon van de oud-eigenaar. ‘Hij was 15 toen wij het hier overnamen en werkte er al. Daarnaast volgde hij een bakkers- en patissieropleiding. We zagen zijn kwaliteiten en op een bepaald moment kreeg hij alle vrijheid en dat pakt gewoon perfect uit.

Het is inderdaad een cliché, maar passie proef je. Zijn kwaliteit als ijsmaker, mijn vader die gastvrijheid ademt en mijn ondernemersdrift maken ons een gouden driehoek.’ Voor Gijs, oud-leerkracht van beroep, is het ondernemen een droom die uitkwam en die hem gaf waar hij naar streefde: vrijheid. De mogelijkheid om zelf keuzes te kunnen maken en steeds maar weer te vernieuwen.

‘We zijn vorig jaar begonnen met chocozoenen in twaalf verschillende smaken, een groot succes dat we gaan uitbreiden. Ook nieuw zijn onze ijscoupes, die we namen als Oelewapper en Mafkees hebben gegeven. Heerlijk om dat soort dingen te bedenken!’

De energieke ondernemer besluit: ‘Vanuit steeds verder weg komen mensen speciaal voor een ijsje naar Heusden. We horen vaak dat het hier altijd gezellig is, dat er altijd wel wat te doen is en tegelijkertijd een heel relaxte sfeer hangt. En natuurlijk dat het ijs meer dan fantastisch is!’

Gijs van Dijk

‘t IJshuys

Hier moet je zijn als je de streek wil proeven

Auberge du Bonheur, Tilburg

Auberge du Bonheur, aan de rand van natuurgebied de Oude Warande, is een fijne plek om te wandelen, fietsen én culinair te genieten. Cuisinier Ralph Blaakenburg ontwikkelt hier gerechten die één ding gemeen hebben: het zijn lokale producten met een prachtig verhaal.

Schrobbelèr, Tilburg

Beleef de sfeervolle, bourgondische rondleiding bij Schrobbelèr in de distilleerderij. Je wordt meegenomen in de wereld van onze kruidenlikeur die is ontstaan uit een Brabantse traditie.

Natuurlijk Henriëtte (Natuurlijk Tomaat), Dongen

Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met biologische producten, openden groentetelers Henriëtte en Alfons een boerderijwinkel. Inmiddels is deze uitgegroeid tot een plek waar je je complete weekboodschappen kunt doen. In hun eigen keuken en kwekerij ben je ook van harte welkom voor een rondleiding of kookworkshop.

Restaurant Taste!, Tilburg

Mooie gerechten, verrassende wijnen en aandacht voor iedere gast, dat is Restaurant Taste! Ga mee op een culinair avontuur in het bruisende hart van Tilburg met pure ingrediënten en heerlijke wijnen.

Herberg in den Bockenreyder, Esbeek


#hiermoetjezijninbrabant als je sterke verhalen wil horen

In de 18e eeuw werd de Kempen geteisterd door spookfiguren genaamd ‘De Bokkenrijders’. Op hun rooftochten lieten ze een spoor van vernieling achter. Nog altijd doen mysterieuze en sterke verhalen de ronde. De eigenaren van Herberg de Bockenreyder, gaan het mysterie niet voor je oplossen, maar wat je er wél krijgt is van grote klasse. In het gezellige en gastvrije café komen de mensen van heinde en verre voor een kop koffie, een welverdiend biertje na een fietstocht of voor iets lekkers na een wandeling.

Goed om te weten: er ligt in deze herberg zand op de vloer. Waarom? Als uitbater Ad de Bruyn de tijd heeft, vertelt hij met veel plezier – in plat Brabants - het verhaal achter het zand. Dit café staat jaarlijks in de top 10 van beste cafés van Nederland. Het werd zelfs een keer eerste! En da’s geen sterk verhaal.

Hier moet je zijn als je wel een lekker biertje lust

Stadsbrouwerij Sint Crispijn, Waalwijk

Een ambachtelijke bierbrouwerij en gezellig brouwcafé, gevestigd in een graanpakhuis in Waalwijk. De bieren worden naast ons café gebrouwen in een kleurrijk ingericht industrieel pand. Je vindt hier negen eigen bieren standaard op tap en vijf op fles.

OPENER, Dongen

Leer onder leiding van onze gecertificeerde biersommeliers welk speciaalbier bij jouw smaak past. Kies voor de perfecte bierbeleving, een interactieve quiz, foodpairing met een Bierbecue of brouw je eigen bier.

Routes langs de eetcultuur van de Langstraat

Stap op de fiets en ga op culinaire ontdekkingstocht in het prachtige gebied van de Langstraat in regio Hart van Brabant. Deze foodroutes staan compleet in het teken van duurzaam voedsel. Je wordt geleid langs lokale ondernemers, die op hun eigen manier een steentje bijdragen aan een gezonde wereld. Op de locaties vind je een QR-code voor een video, waardoor je een kijkje achter de deur krijgt. Hierdoor leer je onder andere hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan. Ontdek, geniet, smul en vertoef met plezier in De Langstraat: tuin van Brabant!

De Lind, Oisterwijk


“In de afgelopen jaren is een drietal horecazaken in Oisterwijk uitgeroepen tot beste café van Brabant, beste cafetaria van het land en mooiste terras van Nederland. En als je de terrasstoelen van de verschillende restaurants, cafés en cafetaria’s van deze ‘Parel in ’t Groen’ bij elkaar optelt, dan mag je gerust over het grootste terras van Nederland spreken. De ruim 6000 zitplaatsen in de gemeente Oisterwijk bieden dan ook een enorme diversiteit, waardoor er voor iedereen wel een perfect terras te vinden is.”