Hier moet je zijn als je cultuur wil snuiven

Routes wijzen je de weg langs het cultureel erfgoed van Brabant. Onderweg vertellen musea en monumenten je over het verleden, heden en de toekomst van de provincie.

#hiermoetjezijninbrabant als je keramiek wil zien

Bij Sundaymorning@ekwc in Oisterwijk kom je keramiek kijken bij de mensen thuis. Het EKWC is namelijk een internationale artist-in-residence. Vanuit de hele wereld komen ontwerpers, artiesten en kunstenaars hier tijdelijk wonen en werken. Het resultaat, het maakproces en de experimenten zijn te bezichtigen voor geïnteresseerden. En dat kan 24 uur per dag…

Directeur Ranti Tjan vertoeft elke dag tussen de kunstenaars en werkt in een inspirerende setting die je - als het gaat om keramiek - nergens ter wereld gaat vinden. ‘Wij zijn internationaal gezien het belangrijkste keramiek-centrum ter wereld. Dat delen we graag met anderen en daarom zijn we 24 uur per dag geopend, op afspraak uiteraard. Stel dat jij om 02.00 uur ’s nachts een rondleiding wil, dan kan dat. Er is hier altijd iemand aanwezig en voor groepen vanaf 8 personen zijn we open op het moment dat het jullie uitkomt.’

Grote vraag is dan; wat krijg je als bezoeker te zien bij EKWC?

‘We hebben een mooie presentatie van bijzonder keramiek. Dat is een enorm breed aanbod, want keramiek is veelomvattend. Dat gaat van baksteen tot serviesgoed en van sanitair tot prachtige kunstwerken. Tijdens een rondleiding laten we je in de verschillende werkplaatsen zien hoe iets gemaakt wordt. We laten ook de grote ovens zien die in onze glazuurwerkplaats staan en dat zijn eigenlijk de grootste ovens die je maar kan vinden.’ Een bezoekje aan EKWC is voor iedereen interessant. Je hoeft niet per se een kunstliefhebber te zijn, geeft Ranti aan. ‘Het maakproces is interessant voor een breed publiek. Zo vindt de een het heel interessant hoe je een baksteen maakt, terwijl een ander juist wil weten hoe een vaas tot stand komt. Dus de weg naar het resultaat is wat bezoekers aantrekt.’

In het centrum zijn 16 studio’s voor evenzoveel kunstenaars uit verschillende continenten. Elke kunstenaar heeft een eigen atelier die tijdens de open dagen zijn te bezichtigen. De andere dagen zijn de ateliers gesloten zodat de ontwerpers, keramisten en architecten ongestoord kunnen werken.

‘Veel van onze inwoners hebben nog nooit met klei gewerkt. Het maken en tot iets komen, dat is wat hen verbindt. Nederland is een land dat bekend staat om innovatie en experimenteren. Ook een reden waarom ze juist hiernaartoe komen. En het pand waarin we verblijven maakt hun werkplek en de mogelijkheden tot experimenteren ideaal.’

Dat pand is de bekende Leerfabriek, door het EKWC niet geheel toevallig gekozen als onderkomen. ‘We waren op zoek naar een gebouw met heel mooi licht. Als je in ons deel van de fabriek rondloopt dan zie je door de vele ramen in het dak een prachtige lichtinval en dat is om naar kunst te kunnen kijken enorm belangrijk.’ Maak voor bezoek een afspraak en ontdek innoverend Brabant!

Ranti Tjan

EKWC Oisterwijk

Op de foto zie je Annelies Broenink van EKWC.

Hier moet je zijn als je musea wil bekijken

TextielMuseum, Tilburg

Het TextielMuseum in Tilburg is niet alleen een museum maar ook een creatief bedrijf. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. Tijdens een bezoek kan je vakmensen zien werken aan designproducten, nieuwe technieken en kunstwerken.

Museum De Dorpsdokter, Hilvarenbeek

Als je je wil onderdompelen in de medische wereld van de 19e en 20e eeuw. Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek vertelt het verhaal van het ontstaan van de eerstelijns zorg in Nederland. Stap terug in de tijd en volg de speurtocht langs oude methoden waar we nu van zouden gruwelen.

Hier moet je zijn als je Vincent van Gogh wil leren kennen

Wie benieuwd is naar Vincent van Gogh kan niet om Brabant heen. Hier werd hij geboren en woonde en werkte hij het grootste deel van zijn leven. Het Brabants landschap en het boerenleven vormden zijn grootste inspiratiebron. Een reis in zijn voetsporen laat je op unieke wijze kennismaken met zijn thuisland.

Vincents Tekenlokaal, Tilburg

Wil jij de Vincent in jezelf ontdekken? Vincents Tekenlokaal is gelegen in het Ontdekstation013 in de Tilburgse Spoorzone. Hier kan je tekenen zoals Vincent van Gogh het in Tilburg heeft geleerd maar dan met de modernste technieken.

Van Gogh Fietsroute

Fiets door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft en bezoek de Van Gogh locaties in Noord-Brabant. Dichter bij Vincent kun je niet komen! De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 435 km fietsplezier, verdeeld in tien unieke routes. Je geniet van de gevarieerde Brabantse landschappen en bezoekt plekken die Van Gogh hebben gevormd. Zo kom je in Tilburg langs het Paleis-Raadhuis, waar Vincent leerling was aan de Rijks-HBS Koning Willem II en zijn eerste tekenlessen kreeg.

#hiermoetjezijninbrabant

Het Witte Kasteel

Loon op Zand

image

Sint Jan de Doper

Waalwijk

image

Bels lijntje

Tilburg

image