Surf mee op de urban vibe van culinair Brabant
Brabant staat voor culinair genieten en een beleving voor al je zintuigen. De unieke panden en indrukwekkende omgevingen zetten mee de toon. Je proeft er lokaal lekkers, uitgebalanceerde gerechten en een vleugje geschiedenis. Terwijl je je voeten onder tafel schuift, maak je kennis met het industriële erfgoed van Brabant. Culinair talent vestigt zich hier namelijk graag in bijzondere gebouwen, met een ziel en met een geschiedenis.
Benieuwd wat Brabant zoal voor je in petto heeft? Zorgvuldig uitgestippelde fiets- en wandelroutes brengen je langs smakelijke verhalen op bijzondere locaties. Een betere manier om de provincie in al zijn facetten te ontdekken, zal je niet snel vinden. We lichten alvast een tipje van de sluier op, met 3 topadressen.
Locatie: Werkwarenhuis 's-Hertogenbosch
Houtloods Tilburg
Vroeger werd het hout voor spoorrails er gedroogd, vandaag rijpen er vernieuwende culinaire gerechten. De Houtloods in Tilburg kookt op smaak. De traditionele indeling – voorgerecht, hoofdgerecht, dessert – domineren de menukaart hier niet. Je kiest wel tussen fris, kruidig, rijk of zoet. De keuken is het kloppende hart van het restaurant. Wie eet aan de bar, kijkt uit op de chefs in vol ornaat. De houtopslagplaats was een van de eerste panden in de Spoorzone die opnieuw in gebruik genomen werd. Ondertussen is het hele gebied herontwikkeld. Dit gebouw dateert van 1867 en draagt dus een waardevolle geschiedenis met zich mee. De eigenaar zocht een pand met een toffe feeling en heeft zelf een liefde voor het spoor. Houtloods weet al die wensen perfect te verenigen. Met het eetcafé in wagonstijl als kers op de taart.
Sillyfox Veghel
Op 32 meter hoog, in een voormalige Veghelse graanvoederfabriek van begin vorige eeuw, vind je Sillyfox. Op het dakterras kijk je aan de ene kant uit op de industriële stad en aan de andere kant heb je zicht op de groene omgeving. Het is meteen een treffende illustratie van het spel tussen tegenstellingen dat overal terugkeert. Van de naam – letterlijk vertaald als dwaze vos – tot de gerechten waar contrasterende smaken elkaar aanvullen. Zoet, zuur, zout en bitter: ze krijgen in de keuken vorm met lokale ingrediënten en een wereldse insteek. Chef Joppe Sprinkhuizen houdt nu eenmaal van contrasten. En van kleine gerechtjes. “Hier krijg je 7 amuses en 2 dessertjes. We serveren tot 15 gangen. Dat lijkt heel veel, maar het zijn allemaal kleine bordjes. Zo proef je de meest uiteenlopende smaken en geniet je urenlang van je culinaire uitstap.” Ook bijzonder: bij Sillyfox worden de borden niet consequent rechts ingezet, maar wel in spiegelbeeld. De ene krijgt zijn bord van rechts, de andere van links. De tafels staan dan ook rond de centrale keuken, met de ruggen tegen de muur. Een praktische overweging dus en een manier om meteen het verschil te maken. “In 2017, toen ik zaakvoerder werd en Sillyfox lanceerde, wilde ik het vooral anders doen. Na een carrière in toprestaurants moest de hoge werkdruk en de strakke etiquette eruit. Een restaurant runnen moet leuk zijn en blijven. Voor het personeel en voor de gasten.”
Phood Kitchen Eindhoven
Puur, onbewerkt en vers eten als norm. Dat was de grote ambitie van Timothy Elfring en zijn vriendin Sabine Feron toen ze Phood Kitchen startten. Ze kweken zelf groenten, verwerken ze in plant-based gerechten voor hun eigen restaurant (aangevuld met lokale bioproducten) en leveren aan 20 andere restaurants en enkele phood farms. “Zelf at ik vroeger helemaal anders. Wegens aanhoudende gezondheidsklachten maakte ik de switch naar onbewerkte voeding en dat had zo een positief effect op mijn lichaam. Bovendien geloven wij sterk in de verbinding tussen mens en natuur. Urban farming is hier een belangrijke hefboom voor.” Van een beperkte teelt in de kelder met paarsroze lampen – nog steeds de kenmerkende kleur van de complete huisstijl – breidde Phood Kitchen stelselmatig uit. Ondertussen produceren ze 80 tot 100 kilo bladgroentes per week. Met respect voor het natuurlijke groeiproces en met een sociale insteek, door medewerkers in te schakelen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk hun plek vinden. “Samen willen we een fundamentele switch in het horecalandschap in gang zetten. In plaats van vullen moeten we voeden, ook in het restaurant.”