Op pad met onze gastblogger Naline
Een weekendje Eindhoven: op pad langs erfgoed in de stad die nooit verveelt
De Dutch Design Capital en één van de slimste regio’s ter wereld. Het maakt niet uit hoe nieuw of bekend je al bent in Eindhoven: deze innovatieve stad blijft prikkelen. Wie er twee dagen op uittrekt langs erfgoed, wacht een aangename kennismaking met lokale iconen als Philips en Piet Hein Eek, maar net zo goed met plekken waar zelfs de locals nog door verrast zullen worden, zoals Woensel en het slingerende Dommelpad.
In het spoor van Philips
De link tussen Eindhoven en licht is geen toevallige. In 1891 startte Gerard Philips hier met het maken van gloeilampen; een onderneming die van een bescheiden familiebedrijf uitgroeide tot de multinational en elektronicagigant zoals we die nu kennen. Decennialang gaf Philips met succes vorm aan de ontwikkeling van Eindhoven van arm boerengebied tot welvarende arbeidersstad en broedplaats van technologie en innovatie. Deze bijzondere reis door het verleden, heden en toekomst kun je zelf ervaren in het interactieve Philips Museum, gelegen op de plek waar de allereerste gloeilamp het daglicht zag. Hier krijg je ook vast een voorproefje op het spoor van industrieel erfgoed dat Philips achterliet; eentje die zeker de moeite van het volgen waard is. Bijvoorbeeld langs de Philips lichttoren, waarin je nu kunt overnachten bij het artistieke Inntel Hotels Art Eindhoven.
Dutch Design van Piet Hein Eek
Industrieel erfgoed is ook wat de meest iconische plekken in Eindhoven met elkaar verbindt, met naast Philipsterreinen ook militaire kazernes en melkfabrieken waar tegenwoordig van alles gebeurt. Het voormalig Philips fabrieksterrein Strijp-S is inmiddels uitgegroeid tot een bekende hotspot in de stad, maar Strijp-R kan nog weleens voor verrassingen zorgen. Waar vroeger onderdelen van radio’s en tv’s van de band afrolden, krijg je nu een kijkje in de werkplaats van één van de meest succesvolle Nederlandse ontwerpers ooit: Piet Hein Eek. Kijk je ogen uit in de winkel, bezoek galerieën en sluit je bezoek af in het Piet Hein Eek restaurant met een menukaart vol streekingrediënten of met een geroemd frietje met snack van het naastgelegen ‘Friet Piet’.
Design Experience bij Kazerne
Design gaat in Eindhoven nog een stapje verder bij Kazerne, waar je eet, drinkt, werkt en slaapt in expositieruimtes. Gelegen aan de rand van de binnenstad, in de voormalig militaire kazerne ‘Klein Paradijs’, ervaar je design op een unieke manier. Aan tafel bijvoorbeeld, in fine dining restaurant Benz at Kazerne waar chefkok Thomas Voets je in de watten legt. Of in bar/restaurant Kazerne, waar Italiaanse topgerechten worden geserveerd tussen het topdesign. En natuurlijk in het boutique hotel, waar je slaapt tussen design dat ook nog eens te koop is. In alle expositieruimtes krijgen jonge talenten en gevestigde namen een prachtig podium. Oprichter Annemoon Geurts, zelf afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, is met haar team verantwoordelijk voor deze ware design experience, die ooit begon als een pop-up concept tijdens de Dutch Design Week en uitgroeide tot de complete beleving zoals je hem nu kunt ervaren aan de Paradijslaan.
Van melkfabriek tot distillery op het Campina terrein
Het leukste aan industrieel erfgoed is dat de verhalen uit het verleden er nog volop te beleven zijn. Nog zo’n mooi voorbeeld daarvan vind je aan de Kanaaldijk. Het voormalig Campina terrein wordt hier getransformeerd tot een bruisende stadswijk vol creatieve ondernemers. Eén daarvan is Mark, die tijdens een vakantie met zijn vrouw op slag verliefd werd op distilleren. Ze openden eerst samen een distillery naast de stadsbrouwerij in Eindhoven en zijn inmiddels gevestigd in een monumentaal pand in de voormalig Melkontvangst op het Campina terrein. Waar ooit met paard en wagen de melk werd afgeleverd, staat nu een glimmend koperen distilleerketel waar Mark bezoekers met passie vertelt over het proces van distilleren. Vandaag wordt er Ginniken Gin in gemaakt, met onder andere braambessen en dennentoppen uit de omgeving van Breda. Op andere dagen tref je er misschien de eigen Orion gin, Lucky Bastard bierbrand of rum. Bezoek zeker ook de winkel voordat je weer op pad gaat!
Ervaar de wereld van lichtkunst
Als de avond valt is er in Eindhoven nog genoeg te zien, of juist des te meer! Dat ervaar je natuurlijk tijdens het jaarlijks lichtfestival GLOW, maar er zijn ook genoeg permanente lichtkunstwerken te bewonderen in de stad. Op steenworpafstand van het Campina terrein bevindt zich Loom Light, in winkelcentrum Heuvel tref je Dome of Light, van verre zie je de markant verlichte schoorstenen van Strijp-T en op het Centraal Station bewonder je het 90-meter lange Space van Daan Roosegaarde (ook bekend van het lichtgevende fietspad op de Van Gogh route). Voor een bijzondere beleving van lichtkunst kan je met hele gezin ook terecht bij Motion Experience in winkelcentrum Piazza. In diverse ruimtes word je helemaal ondergedompeld in de wereld van licht en geluid. Schommel tussen de levensgrote projecties, neem plaats aan tafel voor een thematische lichtshow en maak selfies te midden van optische illusies.
Slapen als een modern monk bij DOMUSDELA
Ook overnachten kan je in Eindhoven op talloze bijzondere erfgoedlocaties. Naast Kazerne en de Philips lichttoren kan dat bijvoorbeeld ook bij DOMUSDELA. Op een toplocatie vind je deze verborgen parel in een historisch complex van de Orde der Augustijnen. Hier overnacht je in het moderne Boutique Hotel Mariënhage in kamers als ‘Heavenly White’ en ‘Modern Monk’. In de naastgelegen Brasserie Rita (naar de patrones van hopeloze gevallen en onmogelijke zaken) geniet je in de serre of de mooie binnentuin van een lunch, diner en borrel zoals dat bij de omgeving past: klassiek met een moderne twist. Denk aan carpaccio van Baskisch rund, kalfsoester of pompoensteak en prachtig opgemaakte desserts en borrelplanken.
Een dagje langs het Dommelpad
Wist je dat dwars door Eindhoven de Dommel stroomt? Dit kabbelende beekje verbindt Brabantse dorpen en steden over een lengte van ruim 120 kilometer. In Eindhoven slingert hij door parken, onder bruggetjes en langs diverse bezienswaardigheden. Een aanrader om een dagdeel voor uit te trekken! Via een routekaart met knooppunten kan je langs de Dommel wandelen en fietsen. Overnacht je in hotel Mariënhage, dan kan je de route zelfs direct achter het klooster oppakken. Je komt dan bijvoorbeeld langs het Van Abbemuseum: van buitenaf al een blikvanger maar zeker ook een bezoek waard. Verderop valt je blik vanzelf op een statig huis aan het water. Dit is Huize de Laak, waar onder andere Anton Philips ooit woonde. Volg je het beekje, dan kom je nabij het Centraal Station uit bij de Silly Walks fietstunnel onder het Dommelbruggetje, waarin de gekke loopjes van Monty Python staan afgebeeld. In Eindhoven wemelt het sowieso van dit soort toffe murals. Tip: volg één van de street art routes in de stad om de mooiste werken te zien en tegelijkertijd op plekken te komen waar je anders zo aan voorbij zou gaan.
Foto: Nick Bookelaar
Winkelen bij Woensel West Side Stores
Dit soort street art vind je niet alleen in het centrum maar tot ver in de buitenwijken van Eindhoven. En dat leidt je soms naar verrassend leuke plekjes. Zoals ook in Woensel; een stadswijk die best wat extra kleur en gezelligheid kon gebruiken. Dat is inmiddels gerealiseerd met het project Woensel West Side Stores. In en nabij de Edisonstraat vind je nu tientallen kleine ondernemers die met veel passie en vakmanschap hun deuren voor je openen. Winkels vol vintage vondsten, exotische restaurantjes en boetieks met unieke items leiden je dwars door de buurt. Kijk tijdens het winkelen ook goed om je heen, want deze wijk zit vol verborgen verhalen. Loop je bijvoorbeeld onder de sprookjesachtige Volta Galvani poort door, dan kom je terecht in wat misschien wel de kleurrijkste straat van Eindhoven moet zijn. De eerste bewoners van deze huizen mochten zelf de kleur van hun woning bepalen, mits die anders was dan die van de buren. Dit is Woensel West Side in een notendop: vernieuwend en verrassend. En dat is precies waarmee Eindhoven je als bezoeker steeds weer laat terugkeren, want in deze stad blijft echt altijd iets nieuws te beleven.