Fiets- en wandelavonturen


Het kleurrijke Brabantse landschap is hét startpunt voor de mooiste fiets- en wandelroutes. Je ontdekt de prachtige Brabantse natuur, zoals de Maashorst, Nationaal Park de Groote Peel, de Brabantse Wal, Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Park de Biesbosch, Grenspark Kalmthoutse Heide, De Groote Heide en de Oisterwijkse Bossen & Vennen. En de stad is altijd dichtbij. Hoe leuk is het om met het hele gezin op fiets- of wandelavontuur te gaan! Speciaal voor jou hebben we een aantal kindvriendelijke routes op een rij gezet. Gaan jullie het avontuur aan?

Loop het Katoenpad! Durf jij het aan?

Om hét geheim te ontdekken reis je af naar Geldrop-Mierlo, een kleurrijk textieldorp, gelegen aan de rand van de Strabrechtse Heide, vlakbij Eindhoven. Van Mierlo naar Geldrop liepen ooit thuiswevers over het Katoenpad naar de fabriceurs in Geldrop, maar het pad verdween ooit op raadselachtige wijze. Waarom is het pad daar verdwenen? Je kunt kiezen voor de lange of de korte route. De korte route is het meest geschikt met kleine kinderen.

Zwarte Kaat

De ‘heks van Hellenende’

Al generaties wordt in grensregio De Kempen in Brabant het spannende verhaal verteld van Zwarte Kaat, de ‘Heks van Hellenende’. Vroeger maakte zij De Kempen onveilig, nu zit ze verstopt in de prachtige natuur. Het schijnt dat ze onder de grillige Heksenboom, op het landgoed Ten Vorsel begraven ligt. De Zwarte Kaat knooppuntfietsroute van 36 kilometer leidt je langs haar geschiedenis. Maar er is ook een wandelroute van 10 km die je in ieder geval bij de Heksenboom brengt.

Treed in de voetsporen van Van Gogh

Fiets door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft en bezoek de Van Gogh locaties in Noord-Brabant. Dichter bij Vincent kun je niet komen! De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 435 km fietsplezier, verdeeld in tien unieke routes. Eén van die routes brengt je naar Nuenen, de plek waar Vincent van Gogh maar liefst 194 schilderijen heeft maakt, waaronder de Aardappeleters.

Veel plekken die Van Gogh geschilderd heeft, kun je in Nuenen en omgeving in het echt zien. De Opwettense Watermolen bijvoorbeeld. Luisterpalen vertellen het verhaal. Het is heel bijzonder om door deze levende collectie te fietsen! De totale route is 49 km lang.

Duik de geschiedenis in met forten en kanonnen

Zijn je kinderen dol op geschiedenis en onder de indruk van forten en kanonnen? Dan is het Zuiderwaterlinie Wandelpad een must. De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water.

Bezoek de stoere forten of geniet van de bijzondere natuur. Het wandelpad in Brabant is 290 km lang, maar je kunt natuurlijk een deel van de route lopen of één van de forten bezoeken zoals Fort de Roovere in Halsteren, vlakbij Bergen op Zoom. Hier loop je door het water zonder natte voeten te krijgen en beklim je de indrukwekkende uitkijktoren Pompéjus.

Urban routes

Voor wie met de kinderen een hele andere kant van Brabant wil ontdekken, zijn de urban routes in Breda, Tilburg én Eindhoven een echte aanrader. De wandelroute in Breda brengt je onder meer langs de muurschilderingen van de Blind Walls Gallery, hét museum op straat. Internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie muurschilderingen, geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda. In Tilburg kom je tijdens de wandelroute onder meer langs de Spoorzone; een gebied van 75 hectare groot langs het spoor en naast het station. De afgelopen jaren is dit deel van de stad uitgegroeid tot een rauwe plek waar het gevoel van industrie goed gemixt is met ontspanning en evenementen. En hoe kan het ook anders, in Eindhoven fiets je bijvoorbeeld langs het Van Abbemuseum en het Evoluon. Zeker de moeite waard voor een tussenstop! Ook kom je tijdens je fietstocht bijzondere street art tegen. Van de subtiele betonbewerkingen van Big Daddy Gun, tot de spectaculaire graffitikunstwerken in de Berenkuil.

Urban wandelroute

Breda

Urban wandelroute

Tilburg

Urban fietsroute

Eindhoven

Geen last van hoogtevrees?

Check dan deze uitkijktorens. Hoe leuk is het om Brabant vanaf grote hoogte te ontdekken.

Met de hele familie op de mountainbike?

Dan moet je in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen zijn. Dat is zandhappen en afzien over zandheuvels en door uitgestrekte bossen. De kortste route is 16 km en het meest toegankelijk voor kinderen.

Blaas onderweg lekker uit bij een Brabants Fietscafé

Niet alleen voor een gekoeld drankje of een fijne lunch, je plakt er ook je band of vult er je bidon bij.