Weekendtrip

Willemstad, Geertruidenberg & Nationaal Park De Biesbosch

Dag 1

Willemstad ligt aan het Hollands Diep en heeft een prachtige, pittoreske haven. Vanuit bezoekerscentrum Het Mauritshuis ontdek je de Hollandse geschiedenis van deze mooie vestingstad. Struin door de oude straatjes en bekijk de historische verdedigingswerken. Of maak een boottocht en verken het Hollands Diep. Heerlijk lunchen of dineren doe je bij een van de vele restaurants, prachtig gelegen aan de waterkant.

Fort Sabina in Willemstad is het grootste fort in Noord-Brabant en is heel mooi bewaard gebleven. Het werd al in 1811 gebouwd door Napoleon en diende onder meer als bescherming tegen de Engelsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilden de inwoners van Willemstad hier. Regelmatig staan er tentoonstellingen en evenementen op het programma. Heerlijk lunchen? Ga naar De Kletsmajoor, gelegen onder de sfeervolle gewelven van de grote kazerne.

Wist je dat de stelling van Willemstad nog meer forten telt? Ook fort de Hel en fort Bovensluis maken deel uit van de Zuiderwaterlinie.

Dag 2

Een mustsee als je hier bent: Nationaal Park de Biesbosch. Een uniek zoetwatergetijdengebied met wilgenvloedbossen en kreken. Als je hier doorheen vaart vergeet je gewoon dat je in Nederland bent! En wie weet spot je wel een bever.

In het pittoreske dorpje Drimmelen vind je op een schitterende locatie het Biesboschcentrum. Je kunt hier te voet of op de fiets de omgeving verkennen. Of stap op een boot en ontdek Nationaal Park De Biesbosch vanaf het water. Er zijn verschillende pontjes die je kunnen overzetten. Vaak weet de schipper je ook nog een mooi verhaal te vertellen. Bijvoorbeeld over Geertruidenberg, ook een prachtige vestingstad gelegen aan de Biesbosch.

Vestingstad Geertruidenberg wordt ook wel ‘Vestingstad aan de Biesbosch’ genoemd. Dit vanwege de eeuwenlange relatie met het gebied. Geertruidenberg is dan ook al meer dan 800 jaar oud. Wandel langs de mooi bewaard gebleven vestinggrachten, bolwerken en ravelijnen. Of geniet ontspannen op een terrasje met uitzicht op de bijzondere historische markt met leilindes, monumentale panden en de fraaie Geertruidskerk. De toren van de kerk kun je zelf ook beklimmen!

Wist je dat Nationaal Park de Biesbosch deels in Noord-Brabant ligt en deels in Zuid-Holland?

In Werkendam vind je het Biesbosch MuseumEiland. Een architectonisch hoogstandje, middenin de prachtige natuur. Het museum toont de historie, het heden en de toekomst van de Biesbosch, maar laat vooral ook zien hoe de mens het gebied heeft vormgegeven en er nog altijd zijn brood verdient. Het eiland is ook het ideale vertrekpunt voor mooie fiets-, wandel- en vaartochten in de Biesbosch. Het Biesbosch MuseumEiland is ideaal te combineren met een uitstapje naar Dordrecht of een bezoek aan Slot Loevestein.

Foto: Tilleman