Ontdek de rijke geschiedenis van de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie

van Bergen op Zoom tot Grave

Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige historische vestingsteden, bezoek de stoere forten of maak een wandeling in de bijzondere natuur. Van alle Nederlandse waterlinies is de Zuiderwaterlinie de oudste, langste én meest gebruikte. Helemaal van Bergen op Zoom in het Westen van Brabant tot Grave in het Noordoosten van de provincie. Ontdek een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun omgeving, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water.

De West Brabantse Waterlinie

Onderdeel van de Zuiderwaterlinie is de West-Brabantse Waterlinie die uit vier forten bestond: het Ravelijn en de Waterschans in Bergen op Zoom, Fort Roovere in Halsteren en Fort Henricus in Steenbergen. De afgelopen jaren is hard gewerkt om het voormalige verdedigingswerk tussen Bergen op Zoom en Steenbergen opnieuw tot leven te wekken. En dat is gelukt! In dit prachtige gebied, rijk aan historie en mooie natuurgebieden, is het heerlijk fietsen, wandelen en varen.

Fort de Roovere

Fort de Roovere bij Bergen op Zoom is het grootste fort van de West-Brabantse waterlinie. Wandelaars kunnen hier via de Mozesbrug met droge voeten door het water lopen! Of geniet van het prachtige uitzicht als je op uitkijktoren Pompejus staat. Het fortterrein is vrij toegankelijk en regelmatig worden er wandelingen onder begeleiding van een gids georganiseerd.

Wandelroute

Zuiderwaterlinie wandelpad

Fietsroute

West-Brabantse Waterlinie

Fietsroute

Stelling van Willemstad

Fietsroute

Geertruidenberg en Breda

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch, deels in Brabant dus. De linie is het grootste rijksmonument van Nederland. Fort Altena in Werkendam maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een ideaal startpunt om Nationaal Park de Biesbosch te ontdekken en in het restaurant kun je heerlijk lunchen. Langs de verdedigingslinie loopt het 350 kilometer lange Waterliniepad, helemaal van Muiden tot Werkendam. Drie etappes liggen in Brabant:

Slot Loevestein

Fort Bakkerskil

Noordwaard Polder