Weekendtrip

Breda, Etten-Leur & Oudenbosch

Dag 1

Breda is een echte Nassaustad. In de 15e en 16e eeuw zetelden de Nassaus 150 jaar in Breda. Zij gaven de stad koninklijke allure, vandaag de dag nog steeds zichtbaar aan de belangrijkste iconen in de stad, zoals de Grote Kerk, Kasteel Bouvigne, Kasteel van Breda en het Begijnhof. In het Stedelijk Museum Breda krijg je een mooi beeld van Breda in de middeleeuwen tot vandaag. Ontdek de verhalen van de stad via de Blind Walls Gallery, hét museum op straat met meer dan 80 muurschilderingen.

Foto: Nina Zasche - @goodmorningworldblog

Foto: Eelco Roos - @croyable

Natuurlijk kun je in deze stad ook eindeloos winkelen. Ontdek de fijne boetiekjes in de Veemarktstraat, ’t Ginneken en de pareltjes in ’t Sas of de vele exclusieve winkels voor mode en sieraden in het compleet vernieuwde en overdekte winkelcentrum De Barones. Even bijkomen en genieten van het groen doe je in stadspark Valkenberg, de voormalige kasteeltuin. Tegen de stad aan ligt het Mastbos, het vroegere jachtterrein voor de ‘Heeren van Oranje’. Hier kunnen kinderen eindeloos spelen in het speelbos. Via de vele wandelroutes ontdek je hoe mooi dit unieke bos is.

Dag 2

Op een klein kwartiertje rijden van Breda ligt het gezellige plaatsje Etten-Leur. Hier staat de Van Gogh Kerk, waar de vader van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh predikte. Op deze plek liet Vincent zichzelf in 1881 in het bevolkingsregister inschrijven als kunstschilder.

Foto: Yannick en Lesley - @hetisdemerckx

Foto: Peter Dictus

In Etten-Leur vind je een aantal plekken en gebouwen die aan de Meesterschilder herinneren, zoals de kosterswoning en de Van Gogh Wall naast de Van Gogh Kerk. De tientallen schetsen en tekeningen geven ook een goed beeld van het leven van Van Gogh. Zundert even verderop, is de geboorteplaats van Vincent van Gogh. Hier kun je naar het grafje van zijn broer, ook Vincent genaamd.

Foto: Nina Zasche - @goodmorningworldblog

Dag 3

Oudenbosch is één van de mooiste dorpen van Noord-Brabant en vooral bekend om de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. De basiliek is voor een groot deel een kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Via een smalle trap kun je naar boven om de prachtige beschilderingen in de koepel van dichtbij te bekijken.

De basiliek is vrij te bezoeken, maar je kunt ook voor een rondleiding kiezen met een gids. Combineer je bezoek met een stadswandeling om ook de andere bijzondere plekken in Oudenbosch te ontdekken, zoals Arboretum Oudenbosch en de Kapel van Saint-Louis.

image

Wist je dat er een van Gogh Fietsroute is?

Fiets door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft en bezoek alle Van Gogh locaties in Noord-Brabant. Dichter bij Vincent kun je niet komen! De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 435 km fietsplezier, verdeeld in tien unieke routes. Je geniet van de gevarieerde Brabantse landschappen en bezoekt plekken die Van Gogh hebben gevormd zoals in Zundert en Etten-Leur, maar ook Nuenen. De Van Gogh fietsroute is uitgezet over het officiële knooppuntensysteem. Onder elk knooppuntbord hangt een Van Gogh fietsroutebord. Volg deze bordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het knooppuntensysteem.

Foto: Henk Voermans

Foto: Cor Kersten