Weekendtrip

Bergen op Zoom, Kalmthoutse Heide, Roosendaal & Dintelse Gorzen

Dag 1

Dichtbij Antwerpen en op de grens met de provincie Zeeland, ligt vestingstad Bergen op Zoom. Eén van de oudste steden van Nederland en dat zie je terug in de vele monumenten die de stad rijk is. Via smalle straatjes en oude pleintjes ontdek je de vele monumenten en vanaf de Peperbus heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kijkt uit over de Brabantse Wal en bij helder weer kun je zelfs de kust en Antwerpen zien liggen! Dwaal door de mooie straatjes die uitkomen op de gezellige Grote Markt en ontdek het Markiezenhof, het oudste stadspaleis van Nederland en de Gevangenpoort – tegenwoordig met escaperoom. Bergen op Zoom heeft zelfs een eigen stadsstrand.

Foto: _Eelco Roos - @croyable

Foto: Mirjam en Annemarie - @ikwilmeerreizen

Op zoek naar een unieke ervaring? Doe dan een tour door de Grebbe, de gerestaureerde watergang van Bergen op Zoom, ook het stadsriool. In de 13de eeuw werd deze afgegraven om turf naar de haven te vervoeren. Maak ook zeker een uitstapje naar Fort de Roovere, vlakbij Bergen op Zoom. Het fort is onderdeel van de Zuiderwaterlinie waar je hier nog veel meer over leest.

Dag 2

Nationaal Park de Kalmthoutse Heide, net onder Bergen op Zoom, is een natuurgebied op de grens van Nederland en België. Het prachtige gebied bestaat uit heide, vennen, stuifduinen, weilanden en bossen. Het is hier heerlijk fietsen en wandelen. Shop till you drop? Bij Designer Outlet Roosendaal (op 30 minuten rijden van Antwerpen), kun je je hart ophalen, ook op zondag. Met meer dan 100 merken is er voor ieder wat wils.

Dag 3

De Dintelse Gorzen, onderdeel van de Brabantse Wal, is dankzij de mix van zout en zoet water een uniek stuk natuur. Natuurpoort Benedensas is een ideaal startpunt voor een tocht langs de waterrijke rand van de Brabantse Wal. Ook bij Benedensas zelf is genoeg te ontdekken. Maak eens een rondje over het historische sluizencomplex of geniet van een lunch met streekproducten bij restaurant Beneden Sas.

Foto: Frand Tijink

De Bunkertreppe is een negen meter hoge houten trap bovenop een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Klim naar boven en wie weet spot je de Schotse Hooglanders in het natuurgebied. Bij goed weer kun je Zuid-Holland en Zeeland zelfs zien liggen. In de bunker vind je een informatiepunt over de West Brabantse Waterlinie.

Foto: Ferry Siemensma

Foto: Ferry Siemensma

image

Wist je dat de regio waarin o.a. Bergen op Zoom ligt, Brabantse Wal wordt genoemd? Die naam heeft het te danken aan het zandplateau dat er ligt.

De overgangen van klei naar zand, van bos naar heide en van droog naar nat maken het een uniek gebied. Bijzonder is het natuurlijke hoogteverschil; de steilrand verschijnt op de grens met België onder Ossendrecht in het landschap, klimt bij Hoogerheide en Woensdrecht naar + 20 m NAP, wordt lager bij Bergen op Zoom en Halsteren en verdwijnt bij Steenbergen in de ondergrond. 

Foto: Ferry Siemensma