Ontdek Van Gogh in de Brabantse Spoorzones

Ben je op zoek naar dat rauwe, onontdekte stukje stad, ga dan op ontdekkingstocht door de Brabantse spoorzones. De spoorzones in Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond vormen hét hart van de stedelijke vernieuwing. Bij de ontwikkeling van deze unieke plekken spelen innovatie, cultuur, urban en creativiteit een hele belangrijke rol en dat zie je terug.

Foto: Len van der Pol

VAN GOGH MURALS

Recent zijn in of rondom de Brabantse Spoorzones Murals, oftewel muurschilderingen gerealiseerd, waarin de band van Vincent van Gogh en zijn familie met het spoor, met treinen, met stations, met reizen, met Brabant centraal staat. De kunstwerken haken aan op de tentoonstelling Van Goghs Intimi die vanaf 21 september tot en met 12 januari in het Noordbrabants Museum te zien is.

@Joren Joshua

Breda

In Breda maakt de muurschildering op de onderdoorgang Terheijdenseweg bij de Faam, onderdeel uit van Blind Walls Gallery. Kunstenaar Joren Joshua heeft zich laten inspireren door Vincents jongere broer Cor en zijn werk als technisch tekenaar bij machinefabriek Backer & Rueb in Breda. Cornelis is net als Vincent, ook met een pistoolschot om het leven gekomen; ook in zijn geval gaan de historici uit van zelfmoord.

@Julien Crevaels

Eindhoven

In Eindhoven kun je de Van Gogh muurschildering vinden in de spoortunnel aan de Doolstraat. Vincent van Gogh liep zelf vaak door deze tunnel als hij van zijn ouderlijk huis in Nuenen naar het treinstation in Eindhoven wandelde. De muurschildering van Julien Crevaels is een abstracte vertaling van landerijen, bomenrijen en authentieke boerderijen. Een duidelijke verwijzing naar het werk van Van Gogh.

@Ilse Weisfelt

Helmond

Onder de Kasteel-Traverse bij de Kasteellaan en de Kanaaldijk in Helmond is het werk van Ilse Weisfelt te zien. Dit is vlakbij de plek waar voorheen machinefabriek Begemann zat en hier werkte een broer van Vincent van Gogh. De moeder van Van Gogh heeft ooit een flinke val gemaakt toen ze in Helmond uit de trein stapte.

@Erik Veldmeijer

Tilburg

In Tilburg is de mural niet te vinden in de Spoorzone, maar in de Textielbuurt, op de hoek van de Ringbaan Noord en de Schrobbelaarstraat. Kunstenaar Erik Veldmeijer heeft zich laten inspireren door De Zonnebloemen van Van Gogh. Op 13-jarige leeftijd kwam Vincent van Gogh in 1866 vanuit Zundert naar Tilburg om les te krijgen op de gloednieuwe Rijks-HBS. Hij kreeg hier zijn eerste tekenlessen.

@Eric van Boxtel

’s-Hertogenbosch

In ’s-Hertogenbosch kun je in de Sint Lucasstraat het werk vinden van kunstenaar Eric van Boxtel. Hij heeft zich laten inspireren door de Van Gogh collectie in het Noordbrabants Museum. Je ziet Vincent van Gogh als energieke kunstenaar met om hen heen de mensen die dichtbij hem stonden.

Meer weten over de geschiedenis van Van Gogh in Noord-Brabant?