Zilt, Zoet, Zalig West-Brabant

Houd jij van fietsen of wandelen en van heerlijke producten en gerechten met een mooi verhaal? Ga op pad en ontdek de verrassende tegenstellingen van culinair West-Brabant. Zilt, zoet en zalig. Uit het zand en uit de klei.

Ervaar de gulle bijdrage van de West-Brabantse boeren, vissers en top-chefs aan de zo bekende Brabantse gastvrijheid. Proef de trots van West-Brabant, de triple A: superieure ansjovis, de ziltige asperges en de aardbeien. Ontdek de zoete suikerhistorie van deze streek en geniet van de bijzondere lokale wijnen en bieren. Je vindt het allemaal in West-Brabant!


Route 1

Frietje Brabant - Bergen op Zoom

Noord-Brabant is een van de belangrijkste aardappeltelers van Nederland. In de 19e eeuw was de aardappel het enige voedsel in een Brabants boerengezin. ’s morgens èrpels, ‘s middags èrpels,

’s avonds èrpels met soep, altijd weer die èrpels’. Niet toevallig dus dat het eerste meesterwerk van Vincent van Gogh de aardappeltelers verbeeldt.

Proef van de heerlijke Brabantse gezelligheid in Bergen op Zoom.

Route 2

A taste of Van Gogh – Etten-Leur

Op 30 maart 1853 werd Vincent van Gogh geboren in Zundert. Het Brabantse leven en landschap vormden een blijvende bron van inspiratie voor hem, dat is ook terug te zien in het werk dat hij maakte toen hij al uit Brabant vertrokken was.

Achter het Van GoghHuis ligt een prachtige tuin waar Vincent speelde als kind. Dwaal lekker rond en neem daarna plaats op het gastvrije terras of bezoek het restaurant voor de lekkerste lokale lekkernijen.

Stap op de fiets en laat je inspireren door het landschap dat Vincent in zijn hart sloot.

Top 3 West-Brabantse restaurants om niet te missen:

Restaurant
De Zwaan

Etten-Leur

Restaurant
Hemingway

Bergen op Zoom

Restaurant
Mijn Keuken

Wouw

Foods & boots

De 4.000-stappenroute Foods & Boots vertelt het verhaal over Breda als garnizoensstad. Militaire gebouwen en hun geschiedenis worden verbonden met winkels en horecagelegenheden, die producten verkopen met een relatie naar dat militaire verleden: chocolade, bier, aardappels, groente en fruit.