Winters genieten in Brabant

Winter Efteling

Betoverende attracties, sfeervolle pleinen met muziek en vuurtjes om je bij op te warmen; in de Winter Efteling beleef je de winter op zijn best! Duizenden twinkelende lichtjes zijn je gids door een wereld waar sprookjes tot leven komen. Smelt weg bij je favoriete sprookje en laat je verwonderen in de meest betoverende attracties.

Samen nog langer genieten? Blijf dan slapen in een van de bijzondere overnachtingslocaties van de Efteling en geniet nog een tweede dag van de prachtige Winter Efteling.

De Winter Efteling is tot en met 31 januari 2019 iedere dag geopend vanaf 11.00 uur.

Tilburg

Een dagje Winter Efteling combineer je tijdens een weekendje weg goed met een dagje cultuur snuiven of shoppen (of beide!) in Tilburg. In de feestelijk aangeklede binnenstad staan ieder weekend speciale activiteiten op het programma. Bijvoorbeeld op zondag 16 december tijdens de Kerstdwalerij; in de winkels en kraampjes in het Dwaalgebied vind je een mix van gepassioneerde makers op het gebied van ambacht, creativiteit, eten en zelfgemaakte producten. De kerk op de Heuvel wordt de hele maand december spectaculair verlicht en deze winter vind je levensgrote kerstballen waar je zelf in kunt staan voor een originele kerstselfie! Of bezoek het TextielMuseum met de nieuwe tentoonstelling Cultural Threads. Voor kinderen is het Natuurmuseum Brabant een must-do!

Eindhoven

Eindhoven staat deze periode in het teken van het Fijne Feestdagen Festival. Denk aan schaatsen op een sfeervolle ijsbaan, kerstmarkten en winkelen in mooi verlichte straten. Bovendien is het hier iedere zondag Koopzondag! Combineer je bezoek met een voorstelling van het Internationaal Kerstwintercircus in het Parktheater. Moderne kunst ontdek je in het Van Abbemuseum en in het Philips Museum laat je je meevoeren langs indrukwekkende ontdekkingen.

’s-Hertogenbosch

Onze hoofdstad met haar romantische, pittoreske straatjes en historische pleinen is altijd prachtig verlicht in de decembermaand. Extra leuk om dan je kerstoutfit te shoppen! Bezoek ook zeker de betoverende kerststal in de Sint-Janskathedraal. Jaarlijks trekt deze fraaie stal duizenden bezoekers! Of bekijk de kleurrijke werken en tekeningen van de bekende Brabantse kunstenaar Jan Sluijters in Het Noordbrabants Museum. Tussendoor even bijkomen? Strijk neer op een van de vele verwarmde terrasjes met een warme chocolademelk of lekker wijntje. Laat je inspireren en bekijk de fijne en onontdekte shopstraat(jes) op www.denboschpaktjein.nl!

Fotografie: Werner van Beusekom

Breda

Breda verandert van 14 december tot en met 6 januari in Betoverend Breda. Denk aan een grote ‘sprekende’ kerstboom, warme chocolademelk en glühwein. Maar ook aan sfeervol uitgelichte straten, muzikanten en een ijsbaan op de Grote Markt. Bezoek ook de Grote Kerk , gebouwd door de Nassaus, de voorvaderen van ons Koninklijk Huis. Het Stedelijk Museum Breda is de perfecte startlocatie voor een tour langs de Blind Walls Gallery. Gebruik hiervoor de handige app en ontdek het verhaal van de stad via prachtige muurschilderingen. Of breng de historische locaties van Breda tot leven op je eigen smartphone via de nieuwste AR-app van Breda. Historische verhalen komen opnieuw tot leven en deuren gaan open die normaal gesloten blijven.

Heusden

De feestdagen beginnen in het pittoreske vestingstadje Heusden met Shopping by Candlelight! Op de Vismarkt staan in het weekend van 15 en 16 december kraampjes vol met prachtige, unieke vondsten. In de historische omliggende straatjes staan foodtrucks. In datzelfde weekend kun je in Drunen naar het Dickens Festijn. Hier wordt de klok teruggedraaid en het straatbeeld verandert in een levend negentiende eeuws tafereel.

Helmond

Schaatspret midden op de Markt in Helmond. Van 7 december tot en met 6 januari kun je dagelijks terecht op de overdekte en gezellig aangeklede schaatsbaan. Niet zo’n schaatsliefhebber? Geniet van een kop warme soep of chocolademelk op het overdekte terras met uitzicht op de ijsbaan. Of ga lekker winkelen in de mooi aangeklede binnenstad. De winkels zijn extra geopend op zondag 2, 16, 23 en 30 december! Neem je kinderen ook vooral mee naar Winterkasteel Helmond. Het kasteel is van 11 december tot en met 5 januari aangekleed met gezellige kerstlampjes, kerstmuziek en chique in stijl gedekte tafels.