Wandel de Zuiderwaterlinie

Vroeger werd in oorlogen vaak water ingezet als verdedigingsmiddel door het landschap onder water te zetten. Het water was te hoog om met paard en koets door te komen en te laag om met een boot door te varen.

Fotografie: Lieske Meima

In Noord-Brabant ligt de Zuiderwaterlinie, de oudste, langste en meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Helemaal van Bergen op Zoom tot aan Grave. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu de Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de historische vestingsteden, bezoek de stoere forten of ontspan in de prachtige natuur.

Fotografie: Lieske Meima

Nieuw

Langs de Zuiderwaterlinie is een wandelpad uitgestippeld over het Brabantse wandelknooppuntensysteem. De wandelroute met een totale lengte van 290 kilometer herken je aan de groen-met-gele-bewegwijzering met het Zuiderwaterlinie-symbool. Een behoorlijke afstand en daarom zijn er ook deelroutes uitgezet. De route en de deelroutes vind je terug in het Zuiderwaterlinie wandelboek.

Een mooi naslagwerk met veel achtergrondinformatie over de vestingsteden, de natuur en andere bezienswaardigheden langs de route. De vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie zijn Bergen op Zoom, Steenbergen, Willemstad, Klundert, Geertruidenberg, Breda, Heusden, ’s-Hertogenbosch, Megen, Ravenstein en Grave.

Blog van Myfootprints

"Wij wandelden twee etappes vanuit Bergen op Zoom, een prima eerste kennismaking met dit lange afstands wandelpad waar historie en natuur elkaar ontmoeten."

Fotografie: Lieske Meima