Kom dichter bij Vincent in Noord-Brabant!

Dit is hét moment om Vincent van Gogh beter te leren kennen én begrijpen. Nog tot en met 12 januari 2020 kun je in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch naar ‘Van Goghs intimi’. Een unieke tentoonstelling die Vincent van Gogh van een andere kant laat zien. Van dichtbij.

Foto: Jan Kees Steenman

Kom dichter bij Vincent in Noord-Brabant!

Dit is hét moment om Vincent van Gogh beter te leren kennen én begrijpen. Nog tot en met 12 januari 2020 kun je in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch naar ‘Van Goghs intimi’. Een unieke tentoonstelling die Vincent van Gogh van een andere kant laat zien. Van dichtbij.

“Op de tentoonstelling liggen in vitrines brieven, in de negentiende eeuw zo ongeveer wat tegenwoordig whatsapp-contact is.”

Artikel over ‘Van Goghs intimi’ in NRC

Bezoek onze unieke Van Gogh erfgoedlocaties. Stap in Vincents wereld!

Niet alleen in ’s-Hertogenbosch is de komende maanden veel aandacht voor Vincent van Gogh. Ook de erfgoedlocaties in Zundert, Etten-Leur en Nuenen pakken uit! Met tijdelijke extra tentoonstellingen en unieke openstellingen en activiteiten.

Van Gogh in Zundert

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 in Zundert geboren. Hij woonde hier tot zijn 16e. Het hechte gezinsleven, het boerendorp en de uitgestrekte natuur hebben hem als mens en kunstenaar gevormd.

Tip: In het Vincent van GoghHuis in Zundert kun je naar de tentoonstelling ‘Naast van Gogh’ van Suze Robertson en Marenne Welten. Suze was een tijdgenote van Vincent. Haar onderwerpen en schilderstijl zijn vergelijkbaar. Niet gek dus dat zij al tijdens haar leven beschouwd werd als de vrouwelijke evenknie van Van Gogh.

Tip: Het arrangement ‘Brieven in de protestantse kerk’ biedt je op gezette dagen en tijden de kans om het Van Goghkerkje in Zundert te bezoeken. Dit is vrij uniek, dus pak nu je kans!

Vincent van GoghHuis

Markt 26-27
4881 CN Zundert

“Heeft deze vrouw Vincent van Gogh leren tekenen?”

De ouders van Van Gogh haalden de achtjarige Vincent van school in Zundert omdat ze de kwaliteit van het onderwijs onder de maat vonden. Vincent kreeg vanaf toen thuis onderwijs. Anna Bernie maakte als gouvernante haar opwachting in het gezin. Van haar is onlangs een foto ontdekt.

Van Gogh in Etten-Leur

In 1881 trekt Vincent van Gogh in bij zijn ouders in Etten. Hier laat hij zich voor het eerst als kunstschilder registreren in het bevolkingsregister en krijgt hij zijn eerste atelier.

Tip: In de Van Gogh Kerk in Etten-Leur kun je tot en met 22 december op bepaalde dagen de tentoonstelling ‘Dichterbij Van Gogh’ bezoeken. Fotograaf Marc Boom reproduceert op een bijzondere wijze beroemde portretten van Van Gogh. Niet met een potlood of penseel, maar met zijn fotocamera en met echte mensen in de hoofdrol. Ontdek de verschillen!

Tip: Op gezette dagen en tijden verzorgt Lia Mars vertellingen in de Van Gogh Kerk over Vincents relatie met familie, vrienden en modellen in Etten. Unieke weetjes. Ook over Vincents onbeantwoorde liefde voor zijn nicht Kee Vos.

Van Gogh Kerk

Markt 4
4875 CB Etten-Leur

Foto's: Marc Boom

“Is het een schilderij of een foto? Bij de expositie van Marc Boom in Etten-Leur moet je twee keer kijken voordat je het doorhebt.”

Artikel over ‘Dichterbij Van Gogh'

Van Gogh in Nuenen

Vincent van Gogh woonde en werkte van december 1883 tot november 1885 in Nuenen. Hier heeft hij bijna een kwart van zijn totale oeuvre aan schilderijen gemaakt, waaronder zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters.

Tip: In museum Vincentre kom je alles te weten over de totstandkoming van De aardappeleters. Wie waren die mensen die daar bij Vincent aan tafel zaten?

Tip: Iedere woensdag en zondag tot 12 januari 2020 zijn er exclusieve rondleidingen naar diverse bijzondere (en verborgen) Van Gogh-locaties in Nuenen, zoals Salon Nune Ville. Hier woonde Vincents geliefde, Margot Begemann. Stap in een wondere wereld!

Vincentre

Berg 24
5671 CC Nuenen

Van Goghs intimi in Nuenen

Vincents levensreis door Brabant