Voedsel van Brabantse grond

In april stond We Are Food in het teken van ‘Voedsel van Brabantse grond’. Lokaal en seizoensgebonden eten is in Brabant een cadeautje: de seizoenen leveren een grote variatie en de provincie biedt bijzondere, duurzaam geproduceerde producten.

Bovendien worden in Brabant veel nieuwe horecamedewerkers opgeleid: hun opleidingen behoren tot de top van het Nederlandse horecaonderwijs. Daar mogen we trots op zijn. Deze nieuwe medewerkers zouden meer dan wie ook op de hoogte moeten zijn van de rijkdom aan producten die de Brabantse grond voortbrengt. Zeven MBO-scholen met horecaonderwijs hebben daarom deze unieke kans aan- en opgepakt om de kennis over de Brabantse grond, met zijn diversiteit aan boeren en ondernemers, te verbinden aan de toekomstige generatie horecamedewerkers.

De food professionals van de toekomst ontdekten tijdens werkbezoeken aan Brabantse boeren – allemaal aangesloten bij Slow Food Brabant – de veelzijdige (seizoens)producten van Brabantse bodem. Ze gingen aan de slag in de keuken, en ontwikkelden originele recepten die samen met de verhalen van de boeren gebundeld zijn in een prachtig kookboek: BRBNT, van Brabantse Grond.

De deelnemende scholen aan dit project zijn: Koning Willem I college, De Rooi pannen, Summa College, de Leijgraaf en Cingel College.

Bestel hier je eigen exemplaar

Ga je zelf ook graag aan de slag met al het lekkers wat De Brabantse Grond te bieden heeft?

Slow Food Brabant

Slow Food Brabant, een van de partners van deze We Are Food-maand, zet zich in voor producten die in Brabant ( bijna) uitgestorven zijn en mogelijk toe kunnen treden tot de Ark van de Smaak. Tevens organiseert Slow Food Brabant voor haar leden gezellige en informatieve activiteiten op het gebied van eten en drinken. Dit zijn bijvoorbeeld kookbijeenkomsten, smaakworkshops en bezoeken aan producenten. Slow Food Brabant staat voor genieten van puur, ambachtelijk eten, geteeld door boeren uit je eigen streek.

Pompoenravioli met geitenkaas en salieboter

De leerlingen van het Summa college hebben een bezoek gebracht aan de Genneper Hoeve in Eindhoven. De Genneper Hoeve wordt terecht ‘Het Groene Hart’ van Eindhoven genoemd. Ingeklemd tussen de High Tech Campus, woonwijken en het centrum waan je je hier midden op het platteland. De leerlingen maakten kennis met de Brabantse pompoenen, die ze hebben verwerkt in een heerlijk gerecht.

Het verhaal van
de Brabantse ansjovisvisser

Een van de verhalen in BRBNT gaat over de ansjovisvangst in Bergen op Zoom. Een opmerkelijk product waarvan weinig Brabanders zouden verwachten dat het in hun eigen streek gevangen wordt.

Brabant grenst voor een klein deel aan zout water, bij de Brabantse Wal en Bergen op Zoom. Het onmiskenbare Brabantse land verandert meteen zodra je richting Tholen (Zeeland) reist. In de haven van de Bergse Diepsluis, precies op de plek waar vroeger Reimerswaal lag, gaan we aan boord bij de familie Van Dort. Deze familie vist al generaties lang in de Oosterschelde en past nog altijd de weervisserij toe voor het vangen van ansjovis.

Lees meer over de ansjovisvangst in het boek BRBNT en op de website.

Feiten en cijfers

• Voor het eerst werken 7 scholen samen aan een gezamenlijk lesprogramma om de Brabantse koks van de toekomst kennis te laten maken met het product van Brabantse grond en enthousiasme te kweken om op langere termijn de footprint te verkleinen.

• Van Brabantse Grond is vanaf 2018 een vast onderdeel van het onderwijsprogramma op de horecascholen.

• Resultaat van het jaar is een kookboek gemaakt door de studenten met recepten van Brabantse grond.

• Er zijn nieuwe verbindingen gelegd tussen de markt, de horecaprofessional en de consument.

• 110 leerlingen hebben de 40 boeren bezocht.