Samen voedsel produceren

In september draaide alles om ‘Samen voedsel produceren’. In Brabant gebeurt dat onder andere met het initiatief Herenboeren. Herenboeren zijn ‘gewone mensen’ die weer grip willen op hun voedsel, en samen een duurzame, coöperatieve boerderij oprichten. Niet zijzelf maar een boer in dienst verzorgt het land en de dieren en zorgt voor de oogst.

Er zijn in Brabant alleen al vier plekken met serieuze Herenboeren energie. Op landgoed Wilhelminapark in Boxtel ligt de eerste en tot nu toe enige draaiende Herenboerderij van Nederland. Op 3 andere plekken in Brabant en 8 plekken buiten Brabant ontstaan nu ook Herenboeren locaties.

Kom bij de Herenboerengroep

Het doel van Herenboeren was om tijdens de We Are Food-maand zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige, smaakvolle en leerzame manier kennis te laten maken met de duurzame en innovatieve beweging die Herenboeren is. Dat deden de 4 Brabantse Herenboeren initiatieven door het organiseren van lezingen, picknicks, aanschuifdiners, infoavonden en wandelingen over de diverse locaties. Honderden serieus geïnteresseerden kwamen op deze activiteiten af.

Samen voedsel produceren

De maand ‘Samen voedsel produceren’ werd geopend door de officiële bekrachtiging van de samenwerking van drie Brabantse Herenboereninitiatieven uit de regio’s Breda, Tilburg en Helmond met Stichting Herenboeren Nederland.

Respectievelijk Herenboeren Breda, Hart van Brabant en Dommel en Aa tekenen de samenwerkingsovereenkomst met Herenboeren Nederland in de boomgaard van Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel: de eerste echte Herenboerderij van Nederland. 

Keukenchef van deze maand Douwe Korting


“Op de eerste Herenboerderij hebben zo’n 200 huishoudens een boer in dienst die zo duurzaam mogelijk het voedsel produceert dat zij willen eten. Het is dus vraag gestuurd en gaat daardoor verspilling tegen. Op een Herenboerderij kunnen aardappelen en allerlei soorten groenten en fruit worden verbouwd. Verder lopen er runderen en varkens rond voor het vlees en kippen voor vlees en eieren. Daarnaast is het houden van bijen mogelijk. Ook de productie van al het voer voor de dieren vindt idealiter plaats op de boerderij. Een draaiende Herenboerderij voorziet in ongeveer 60% van de wekelijkse behoefte aan voedsel met een minimale foodkilometers.”

Feiten en cijfers

• Het streven is dat er in 2020 circa vijftien Herenboerderijen in exploitatie of ontwikkeling zijn; een aanzienlijk deel hiervan bevindt zich in Brabant.

• Drie Brabantse Herenboeren initiatieven uit de regio’s Breda, Tilburg en Helmond bekrachtigden tijdens deze maand hun samenwerking met Stichting Herenboeren Nederland. Ook in andere delen van het land ontstaan nu Herenboeren locaties. 

• De business case van de Herenboerderij wordt in 2018 steviger onderbouwd.

• Op 4 Herenboeren locaties in Brabant werden lezingen, picknicks, pop-up diners, wandelingen en thema-avonden georganiseerd. Hier kwamen zo’n 300 mensen op af die op deze manier kennismaakten met het fenomeen Herenboeren.

• Media-aandacht in 100 verschillende landen n.a.v. een lezing voor een groep van internationale journalisten.

Via een social media campagne werden heel gericht 50.000 mensen bereikt.