Samen tegen Verspilling

Nederlanders gooien elke dag veel eten weg. Per jaar zo’n 41 kilo per persoon met een jaarlijkse waarde van zo’n 5 miljard euro. Wereldwijd wordt maar liefst een derde van ons voedsel verspild. Niet alleen thuis gaat het mis. Want koop jij een tomaat met een plekje of een kromme komkommer?

Vast niet, en je bent niet de enige. Elke dag blijven er zo heel veel rijpe en smaakvolle, maar ‘lelijke’ producten achter in de supermarkt. Maar ook bij leveranciers en veilingen. Om aandacht voor dit belangrijke onderwerp te vragen stond de maand maart helemaal in het teken van ‘Samen tegen verspilling.’ Tijdens deze maand werden er maar liefst 35 evenementen georganiseerd.

Van schoolbezoeken tot open dagen in de Verspillingsfabriek, van een echte Paaspop Academy over verspilling tot het eerste nationale Dutch Champions event tegen verspilling en de introductie van het ‘No Waste Worstenbroodje’ met worst gemaakt van ‘mannenvlees’ (bokjesvlees) dat anders verspild zou worden. Er werd een nationaal convenant getekend om voedselverspilling structureel terug te dringen.

Waarom is een product alleen maar goed
als het perfect is?

De Verspillingsfabriek van Bob Hutten, keukenchef van deze maand, maakt met groenten die niet voldoen aan het ideaalbeeld smaakvolle producten, zoals soepen en sauzen, bestemd voor de horeca en de retail.

“Naast dat we lekkere soepen en sauzen maken van geredde groenten, willen we Nederland graag bewuster laten nadenken over het probleem van voedselverspilling. Daarom doet de Verspillingsfabriek samen met de andere organisaties en bedrijven in THREE-SIXTY mee met de maand ‘Samen tegen Verspilling’. Ik verbind me graag aan het themajaar We Are Food, omdat dit alles in zich heeft waar ik me ook hard voor maak. Het gaat over verduurzaming van onze foodcultuur. Over slimme innovatieve oplossingen, zodat we kunnen blijven voldoen aan de voedselvraag maar de omgeving niet uit het oog verliezen.”

Convenant tegen voedselverspilling in
’s-Hertogenbosch

11 organisaties uit ’s-Hertogenbosch en directe omgeving ondertekenden tijdens deze themamaand een convenant, om gedurende de komende drie jaar voedselverspilling in en rond ’s-Hertogenbosch aan te pakken via de zogeheten Afgeprijsd-app. Het gaat om drie supermarkten, 4 restaurants, een onderwijsinstelling, een cateringbedrijf, de Grow Campus en het bedrijf NoFoodWasted. De gemeente ’s-Hertogenbosch ondersteunt het convenant.

Foto door Paul Kriele

Nationale agenda tegen voedselverspilling moet verspilling gaan halveren

Tijdens deze maand werd in de Verspillingsfabriek in Veghel ook het nieuwe initiatief ‘Samen tegen voedselverspilling’ gelanceerd, door de Taskforce ‘Circular Economy in Food’. Deze taskforce heeft de ambitie om in 2030 voedselverspilling met de helft verminderd te hebben ten opzichte van 2015. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt de komende vier jaar in totaal 7 miljoen euro vrij om de ambities van de Taskforce te ondersteunen. Het geld wordt geïnvesteerd in innovatie, onderzoek, monitoring en voorlichting.

Jos van Bree
Wethouder Helmond


"Vanuit Helmond hebben wij de ambitie om samen met partners voedselverspilling tegen te gaan binnen het voedselproductieproces. Samen met Food Tech Brainport geloven wij dat innovatie en technologie de oplossingen bieden voor deze maatschappelijke uitdaging. Dankzij We Are Food kunnen wij naar inwoners en bezoekers laten zien wat er met technologie op het gebied van tegengaan van voedselverspilling mogelijk is."

Feiten en cijfers

Tijdens deze maand is het nationaal convenant Samen Tegen Verspilling ondertekend

• 1500 scholieren gingen aan de slag met een lespakket over verspilling en zijn rondgeleid in de Verspillingsfabriek en Three-Sixty in Veghel.

• Er is uitgebreid aandacht besteed aan het thema in regionale en landelijke media.

• De betekenis van de provincie als koploper (zowel economisch als maatschappelijk) op het gebied van het tegengaan van voedselverspilling wordt door de nationale politiek en het bedrijfsleven erkend en ondersteund.

• Dit project vormt het startschot van nationale aandacht voor de grote voedselverspilling, met een gezamenlijk doel: in 2025 is er 35 procent minder voedselverspilling in Brabant.

• In 2019 wordt gestart met een nationale uitrol van de Week Tegen de Voedselverspilling, zoals die in 2017 in Tilburg geïntroduceerd werd.

• 7000 bezoekers hebben tijdens open dagen de Verspillingsfabriek bezocht.