De Gezonde Community

Gezond leven gaat makkelijker als je het samen met je omgeving doet: van de huisarts tot de snackbar, van de bakker tot de buurman. Samen gezond eten, bewegen en ontspannen. In Brabant gebeurt dit al op verschillende manieren.

Door particulier initiatief in GezondDorp Leende en door ondersteuning door de overheid in Cittaslow Alphen-Chaam. In augustus zette We Are Food deze initiatieven in de spotlights met als doel om ook andere gemeentes en hun inwoners te inspireren om samen te werken aan een gezonde leefstijl, het tegengaan van overgewicht en zo het terugdringen van ziektekosten voor het hele dorp.

LCHF Belevingsmarkt

Een van de activiteiten van de We Are Food-maand ‘De Gezonde Community’ was de LCHF Belevingsmarkt op 12 augustus in GezondDorp Leende. Je kon daar proeven, ruiken, ervaren en leren wat de low carb healthy food (LCHF) leefstijl, waar het in Leende allemaal om draait, inhoudt. Met circa vierduizend bezoekers verdubbelde het evenement ongeveer de populatie van het dorp. Naar aanleiding van de LCHF Belevingsmarkt presenteerde RTV Horizon deze reportage ‘Leende wordt een Gezond Dorp’. Aan het woord: initiatiefnemer en sportarts Hans van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk.

“In Leende doen zo’n 1000 mensen aan een leefstijl met weinig koolhydraten en veel vet. De resultaten zijn veelbelovend.”

Low carb healthy food staat voor echt voedsel, vers en zo veel mogelijk onbewerkt, zo veel mogelijk lokaal/regionaal en met de seizoenen mee, geen geraffineerde suikers, weinig koolhydraten, gematigd eiwitten en ruim natuurlijke vetten. Naast goede, eerlijke voeding zijn voor een gezonde leefstijl ook voldoende beweging (inspanning), ontspanning, sociale contacten, slaap en bioritme belangrijk. Voor al deze componenten was volop aandacht tijdens de LCHF Belevingsmarkt. Bezoekers konden lezingen, trainingen en workshops volgen, voedingsadviezen krijgen, hapjes proeven, (streek)producten kopen, genieten van live muziek en relaxen op één van de vele terrassen. Want ook ontspannen is een belangrijk onderdeel van een gezonde lifestyle.

De Gezonde Community = We Are Food

Wat deze belevingsmarkt extra bijzonder maakte, is dat hier de ultieme We Are Food-kruisbestuiving plaatsvond. Maar liefst 5 We Are Food-keukenchefs waren aanwezig om hun verhaal te delen met het publiek.

EetJeBeter

Speciaal voor diabetes II-patiënten werden er de hele dag gratis kookclinics gegeven in de EetJeBeter-foodtruck.

De Nieuwe Boer

De keukenchefs van de maand juli - met als thema ‘De Nieuwe Boer’ - waren aanwezig met de Familievarken food truck. Zij gaven uitleg over het fenomeen familievarken en mensen konden proeven hoe gelukkig vlees smaakt.

Actief met eten…

Het thema van de maand november is 'Actief met eten, een hele zorg minder'. Keukenchef Phyllis den Brok gaf een lezing over de manier waarop eten en drinken ingezet kan worden om ouderen en andere kwetsbare doelgroepen langer zelfredzaam te laten zijn.

Gastvrijheid

Keukenchef Ralph Geerts van de maand december over 'BrabantseGastvrijheid' organiseerde in de aanloop naar zijn maand live talkshows over het onderwerp gastvrijheid. Een van zijn talkshows vond plaats tijdens deze dag.

41 kilo minder dankzij GezondDorp

Voor Rik Staals van 24 heeft het initiatief een belangrijk verschil gemaakt.

Burgemeester Minses van Alphen-Chaam over Cittaslow

“Als burgemeester van het Noord-Brabantse Alphen-Chaam ben ik er trots op dat mijn gemeente al 8 jaar een echte Cittaslow-gemeente is. In 2018 hebben we hier extra aandacht aan besteed als ‘keuken’ van We Are Food Brabant. Cittaslow sluit daar naadloos op aan. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten tot 50.000 inwoners die op het gebied van kwaliteit van leven tot de top behoren. De oorsprong ligt in Italië bij de filosofie van SlowFood als tegenhanger van fastfood, kwantiteit en smaakvervlakking. Een Cittaslow-gemeente staat voor genieten van het leven, gastvrijheid, eigen identiteit en bewustzijn van de eigen omgeving.

Het Cittaslow-gedachtegoed past heel goed bij onze gemeente Alphen-Chaam.  Maar we willen dit gedachtegoed vooral ook delen met andere gemeenten. Cittaslow kan een antwoord zijn op actuele vragen die spelen ten aanzien van duurzaamheid, energie, plattelandsontwikkeling, identiteit, nabuurschap en kleinschaligheid. Om ons enthousiasme over te brengen op andere gemeenten hebben we een bestuurlijk symposium georganiseerd waarbij we samen hebben gesproken over en geproefd van streekproducten en we een bezoek hebben gebracht aan enkele van onze ondernemers om hun verhaal te horen.”

mr. J.W.M.S. (Joerie) Minses

Burgemeester van Alphen-Chaam

Feiten en cijfers

• Ten minste drie Brabantse gemeentes volgen het voorbeeld van Leende en Alphen-Chaam per 2020.

• Positieve resultaten van het onderzoek in Leende worden via de landelijke media gedeeld.

• LCHF Belevingsmarkt van GezondDorp Leende trekt 4000 bezoekers.

• 60 bezoekers bij bestuurlijk symposium CittaSlow.

• De ruim 10.000 bezoekers van De acht van Chaam maakten door middel van de Healthy Corner kennis met initiatief Cittaslow.

• Enkele honderden inwoners van Alphen-Chaam kwamen af op Chaamfetti, een gezonde en sportieve middag voor het hele dorp.

• De LCHF Belevingsmarkt was ook een mooie smeltkroes van andere We Are Food thema’s. Bezoekers konden het vlees van Het FamilieVarken (juli: De Nieuwe Boer) proeven en in de EetJeBeter-foodtruck (mei: EetJeBeter) werden kookclinics gegeven. Ralf Geerts, KeukenChef van de maand december over Brabantse Gastvrijheid, gaf een talkshow over het onderwerp gezondheid & gastvrijheid Phyllis den Brok (november: Actief met eten) gaf een lezing.