EetJeBeter

De maand mei stond met EetJeBeter helemaal in het teken van voeding en gezondheid, gericht op mensen met diabetes type II en betrokkenen. Deze ziekte treft op dit moment al 1 miljoen mensen in Nederland, dat aantal groeit gestaag. De gevolgen van diabetes zijn ernstig en hebben veel invloed op de kwaliteit van leven.

EetJeBeter maakt mensen d.m.v. gratis kookdemo’s, receptenboekjes en een app bewust dat ze zelf heel veel kunnen doen om de ziekte positief te beïnvloeden en medicijngebruik terug te dringen. Een maand lang tourde de EetJeBeter foodtruck langs 12 steden in Brabant.

Chefkok Robert Danse, die zelf diabetes II heeft gaf tijdens gratis proeverijen uitleg over zijn strijd tegen diabetes en vertelde hoe hij met ‘het nieuwe koken voor diabetici’ grote stappen heeft gemaakt en nu medicijnvrij is. In proeverijen van ongeveer 30 minuten kregen patiënten en betrokkenen levensveranderende tips mee. 

Henk Kivits, founding father van FoodforCare en initiatiefnemer van EetJeBeter,

en chefkok Robert Danse vertellen waarom EetJeBeter van levensbelang is.

Henk Kivits


“Dit initiatief begon in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen, waar wij speciaal voor kankerpatiënten gezonde gerechten hebben ontwikkeld. Tijdens dit proces meldde lid van Raad van Bestuur CbusineZ Joep de Groot dat deze aanpak ook heel noodzakelijk is voor diabetes II-patiënten. En dan niet alleen in het ziekenhuis, maar vooral ook voor de thuissituatie. Deze opmerking inspireerde ons om aan de slag te gaan met dit idee. De oproep van We Are Food vorig jaar maakte ons extra enthousiast en zo ontstond EetJeBeter.”

Feiten en cijfers

• Unieke samenwerking zonder concreet winstoogmerk tussen grote partijen waaronder zorgverzekeraar CZ, Maison van den Boer, Emté Supermarkten en huisartsen.

• De EetJeBeter Truck stond 24 dagen in 12 Brabantse gemeenten.

• Totaal zijn er 93 workshops bijgewoond door ruim 900 bezoekers.

• Zo’n 5000 passanten kregen toelichting op EetJeBeter programma.

• Via CZ werden 3 miljoen mensen bereikt.

• Er volgden aanvragen uit het hele land voor EetJeBeter clinics.

Gezond en gevarieerd eten heeft veel impact op het verloop van diabetes II

Vijf maatschappelijk betrokken partners zien daar een kans liggen. Zij vormen de kartrekkers achter EetJeBeter: een initiatief dat diabetes II-patiënten inspireert om nieuwe, gezonde kookroutines te ontdekken!