De Nieuwe Boer

In juli stond We Are Food in het teken van ‘De Nieuwe Boer’. Een nieuwe boer houdt kippen, varkens of koeien op een zo duurzame en diervriendelijk mogelijke manier. Brabantse initiatieven op het gebied van toekomstbestendige voedselproductie stonden een maandlang in de spotlights, met het Familievarken als inspirerend voorbeeld van niet-grootschalige circulaire productie.

Het familievarken

Varkens zijn familiedieren en bovendien een van de slimste diersoorten ter wereld. Familievarkens zijn varkens die in Familievarkensstallen wonen. Deze stallen zijn zo ontwikkeld dat ze het natuurlijke gedrag van varkens ondersteunen. Familievarkens leven hier in families, dus de biggen blijven bij hun eigen moeder, samen met hun broertjes en zusjes.

Zo leren de biggen van hun moeder en van elkaar. Ze leren te zoelen; lekker rollebollen in de modder, ze leren te wroeten in de zanderige bodem van de stal, en zo hun eten op te sporen en op te graven en ze leren op één plek hun behoefte te doen: op het varkenstoilet! Dat klinkt gek maar dat is het niet als je weet dat varkens van nature zindelijk zijn.

Familievarkens leven een varkensleven zoals een varkensleven bedoeld is, en dan nog overdekt ook! Iets wat varkens prettig vinden want het zijn schaduwdieren, ze houden niet van fel zonlicht. In de Familievarkensstal heeft het familievarken een lekker natuurlijk leven zonder stress. Dat is niet alleen heel lekker voor deze varkens, het is ook lekker voor ons, want Familievarkensvlees is nog lekkerder dan we gewend zijn. Op 28 november startte de bouw van de allereerste Familievarkenstal in het Brabantse Boekel. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings gaf het startsein door het bouwbord te onthullen.

Big tour

Deze zomer trok de Familievarken food truck door Brabant langs festivals en preuvenementen om met consumenten en burgers te praten over blije varkens en mensen konden proeven hoe het vlees van gelukkige varkens smaakt. Het doel was om zoveel mogelijk fans te verzamelen die het Familievarken leuk vinden en willen ondersteunen.

De food truck was o.a. te zien tijdens De Brabantse Dag in Heeze, de LCHF Belevingsmarkt in Leende, Puur Genieten in Zevenbergen, Fabriek Magnifique in Veghel en het Pruvenement in Oosterhout.

Gelukkige varkens

Tjacko Sijpkens, keukenchef van deze maand, over het idee achter Het Familievarken: 

"Niet al te lang geleden waren we heel gewoon met voedselproductie in en om ons huis. In onze Familievarkensstal hebben we al deze kennis weer boven gehaald. Varkens leven hier zoals ze in de natuur gewend zijn. Als familie bij elkaar op het zand, gezellig al scharrelend en wroetend op zoek naar voedsel, hun leefruimte schoonhoudend door in een hoekje te mesten. De biggen leren van de oudere dieren en verwerven al doende hun eigen plek op de sociale ladder. In een familievarkensstal zit alles wat varkens gelukkig maakt. En gelukkige varkens geven lekkerder vlees We hopen met ons initiatief inspiratie en een perspectief te zijn voor zowel boeren als burgers.”


Gedeputeerde Anne-Marie Spierings over Het Familievarken: 

“We moeten vooruit, en voor nieuwe oplossingen moet je durven terug te kijken en te leren. Ik wil naar een systeem waar de boer weer een centrale rol speelt. Dat kost energie en doorzettingsvermogen. Er zijn veel initiatieven, sommige onder de radar, andere met grote plannen: schaalbaar en ambitieus. Zo ook Het Familievarken. Deze mensen durven ánders te kijken, nieuwe wegen te zoeken, en hun initiatief met marketing te ondersteunen. Zo’n initiatief past bij We Are Food!”

Kipcaravan

Een ander initiatief dat past bij de themamaand ‘De Nieuwe Boer’ is dat van de Kipcaravan en de ei-mobiel, allebei initiatieven van de Oirschotse pluimveehouder Peter van Agt. Bij de Kipcaravan, een mobiele kippenstal, staat het dierenwelzijn voorop. Daarbij kunnen mensen zien hoe eieren geproduceerd worden, de bodem wordt verrijkt, de leghaantjes mogen in leven blijven én er is een kloppend business model aan verbonden. De ei-mobiel zorgt ervoor dat iedereen op elk gewenst moment kan genieten van verse biologische eitjes.

WE ARE leading the change in FOOD

In het kader van deze We Are Food-maand werd een mini-symposium belegd waar 7 CEO’s van zeer innovatieve MKB bedrijven uit de agrofood sector bij elkaar kwamen: Protix, Plantlab, Koppert Cress, Floating Farm, De Vegetarische Slager, Mosa Meat & Familievarken. Zonder uitzondering kunnen al deze bedrijven in essentie bijdragen aan een systeem innovatie van het agrofood systeem; sommigen zijn nog in ontwikkeling, anderen zijn al jarenlang actief. Het predicaat We ARE leading the change in FOOD past bij allen.

Doel van de bijeenkomst was inspiratie opdoen en het uitwisselen van ervaringen op het gebied van ‘disruptieve innovatie’. Een waardevolle bijeenkomst voor de deelnemers die zeker een vervolg gaat krijgen. Een belangrijke eerste stap in de richting van een interdisciplinaire benadering, die voor grote maatschappelijke opgaves van groot belang is en waar Nederland internationaal het verschil mee kan maken.

Feiten en cijfers

• Een breder begrip van het nut en de noodzaak van toekomstbestendige voedselproductie bij ca. 5000 festivalgangers aan de hand van de showcase Familievarken.

• Media-aandacht in 100 verschillende landen n.a.v. een lezing voor een groep van internationale journalisten.

• Vorming van een netwerk van gamechangers op het gebied van disruptieve innovatie die op regelmatige basis bij elkaar komen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.