De Gezonde School

Juni was de maand van ‘De Gezonde School’. Scholengroep Het Hooghuis uit Oss daagde leerlingen uit om een gezonde, duurzame hamburger te ontwikkelen aan de hand van een app.

De winnende burger, een veganistische notenburger, is daadwerkelijk in productie genomen door Dalco en komt in de schappen van de Jumbo, de schoolkantines van Het Hooghuis, ROC De Leijgraaf en verschillende horeca gelegenheden in Oss & omgeving.

De samenwerking zal leiden tot een entiteit van genoemde partijen waarbij deze partijen bereid zijn om af te zien van winstmarges en deze te besteden aan de verdere verspreiding van dit project aan andere scholen  voor de educatie van jongeren.

Marnetta van Raak van Scholengroep Het Hooghuis over het bijzondere project: De Wereldburger

“We schenken al jarenlang structureel aandacht aan De Gezonde School. Goede voeding is belangrijk om te presteren. Daarnaast zien we het als onze plicht om leerlingen bewust te maken van de noodzaak van voedselvernieuwing. Daarom bedenken we allerlei initiatieven in en buiten onze lessen. Speciaal voor het We Are Food jaar hebben we een duurzaam lesprogramma over voedselvernieuwing bedacht: De Wereldburger.”

Maar wat is Wereldburger precies? En hoe komt zo’n lesprogramma tot stand?

“We stelden onszelf de vraag: hoe kunnen we onze 5000 leerlingen bewust maken van gezond eten én tegelijkertijd kennis laten maken met andere eetculturen? Zo is Wereldburger ontstaan: een digitaal en actief lesprogramma over voedselvernieuwing. Daarmee maken leerlingen vanuit hun eigen belevingswereld kennis met dit belangrijke duurzaamheidsthema.”

Hoe het werkt?

“Leerlingen bedenken in hun eigen mobiele webapplicatie een unieke Wereldburger. Tijdens het project ontdekken ze ingrediënten uit de hele wereld en maken ze kennis met gezonde voeding. Daarbij komen ze er bijvoorbeeld ook achter hoe producten groeien en welke smaken goed met elkaar combineren. Zo verdiepen ze zich in voedselprocessen én in elkaars culturen.

Uiteindelijk stellen leerlingen hun eigen, unieke burger digitaal samen. Uit al die creaties selecteren we de drie beste burgers. En bij de finale tijdens Oss4GlobalGoals (op 16 juni) is de grote winnaar bekend gemaakt. Die Wereldburger komt daadwerkelijk in productie en verschijnt bovendien op de kaart in lokale winkels en restaurants.”

Samenwerking

“Wereldburger brengt gezondheid, culturele diversiteit en duurzaamheid op een unieke manier samen. Maar het brengt nog veel méér teweeg. Dit hele project is een perfect voorbeeld van waar intensieve samenwerkingen tussen onderwijs, ondernemers en overheid toe kunnen leiden. Het is een verbindend project waarmee we samen zóveel meer bereiken dan afzonderlijk van elkaar.

Voor een internationaal gezelschap in Valencia sprak burgemeester Wobine Buijs op Wereldvoedseldag zelfs over het project. Dat is natuurlijk hartstikke bijzonder en maakt ons enorm trots. Hopelijk omarmen anderen scholen en gemeenten dit initiatief ook en wordt Wereldburger straks een jaarlijks terugkerend project in heel Nederland.”

Feiten en cijfers

• 5000 leerlingen gaan de slag met de speciale Wereldburger-app en krijgen lessen in gezond en duurzaam eten.

• 900 leerlingen ontwerpen Wereldburger, Stijn Scholten wint met een veganistische burger: ‘Sunny Barbecue’.

• De winnende Wereldburger wordt geproduceerd en komt op de markt door de samenwerking van het productieteam Dalcofood, BBQuality, Lamers Bakkerijen, Daka plastics, leerlingen en personeel van Het Hooghuis en de gemeente Oss.

• De burger wordt opgenomen in de schappen van de Jumbo.

• Landelijke belangstelling voor dit project vanuit onderwijs.

• Belangstelling in Brussel van de gedeputeerde Lambert van Nistelrooij. Het project past helemaal in de EU doelstellingen.

• Project is in september gepresenteerd op internationale conferentie in Oslo. De doelstelling van Het Hooghuis was om contacten te leggen met gezonde scholen in Europa, elkaar te inspireren en een uitwisseling voor te bereiden.

• Op 30 november is de eerste Sunny Burger gelanceerd bij Dalcofood. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij nam hem in het bijzijn van de burgemeester en alle betrokken partijen in ontvangst.

• Het Hooghuis gaat door met dit project en zal voor de toekomstige 15 prijswinnaars een Europese uitwisseling tot stand gaan brengen.

De winnaar van de beste burger aan het woord

Stijn Scholten kwam uit de bijna 900 inzendingen als winnaar uit de bus, met zijn ontwerp van een veganistische notenburger. 

Lees meer over zijn ervaringen en leermomenten binnen dit project.

Burgemeester Wobine Buijs van Oss maakt de winnaar van het project ‘Wereldburger’ bekend tijdens ‘Oss scoort! Global Goals’