#Datafood

Snel opkomende bigdata technologieën als data-analyse, -mining, -visualisatie en kunstmatige intelligentie gaan de hele agrifood keten - van grond tot mond - fundamenteel veranderen.

Deze technieken in combinatie met bredere ontwikkelingen als Internet of Things, blockchain, robotisering, 3D-printen en nanotechnologie, leiden tot het ontstaan van nieuwe businessmodellen en nieuwe kansen voor ondernemers. In de maand van #Datafood organiseerden Jeronimus Bosch Academy of Science (JADS), OndernemersLift+ en Bossche Investerings Maatschappij (BIM) het #DATAFOOD Startupfestival.

Tijdens dit festival draaide het allemaal om de vraag hoe data de toekomst van ons voedsel kan verbeteren. Tijdens het festival kregen innovatieve startups op het snijvlak van data & food de mogelijkheid om in gesprek te gaan met grote corporates zoals Unilever, KPN, Rabobank, Interfood, Foodstars en Rockstart en om in contact te komen met potentiële investeerders.

“Het is een gouden kans om hier te zijn.”


Rogier Warnawa van startup Bitez over het #DATAFOOD startupfestival

Concrete resultaten

“#Datafood was het eerste startupfestival dat wij met AgroExact bijwoonden. Het event heeft de lat meteen erg hoog gelegd, want wij hebben het ervaren als een hele waardevolle middag. We hebben gesproken met verschillende investeerders, bedrijven en potentiële klanten. Daarnaast  zijn er interessante contacten ontstaan met andere startups die mogelijkheden zien voor samenwerking. Mooi dat het thema food zoveel aandacht krijgt en iedereen die hier iets mee heeft samenbrengt. #Datafood heeft het voor hele jonge startups mogelijk gemaakt om deel te nemen aan het event, en zo een perfecte springplank naar deelname aan veel meer events gevormd!”

Sven Boogaard, AgroExact

Exposure is alles
voor een startup

“Je hebt nog geen enorme marketingbudgetten en moet het in het begin vooral hebben van contacten die je opdoet tijdens evenementen. Je hoort vaak verhalen dat middelgrote tot grotere bedrijven hebben gekozen voor traditionele oplossingen in de Softwarewereld terwijl er veelbelovende startups/scale-ups zijn die het vaak beter en goedkoper kunnen doen. Wel moeten deze startups de kans krijgen van bedrijven en een korte persoonlijke introductie helpt daar enorm mee. Startupfestival #Datafood heeft VobeSoft daar in ieder geval mee geholpen! Goed om te zien dat dit ook in Den Bosch plaatsvindt. Het gebeurt heus niet alleen maar in Amsterdam of Eindhoven. In Den Bosch zitten ook Unicorns.”

Roel Voogt, Vobesoft platform

#Datafood op World Food Day 2018

Datafood was ook zichtbaar tijdens World Food Day 2018 in ’s-Hertogenbosch. Bezoekers konden op excursie naar het varkensbedrijf van der Meijden-Welvaarts. Dit bedrijf is afgebrand in 2013 en drie jaar later innovatiever teruggekomen dan ooit. Nu met als uitgangspunt dat data, management en technologie het bedrijf en haar varkens in topconditie houdt. Verstegen en Fairfood laten zien hoe de blockchaintechnologie voor ultieme transparantie kan zorgen en de mensen achter je eten weer een gezicht geven.

Bij de opvallend hoge tafels van Hoog Technologisch Eten schoven mensen aan voor een gesprek vol technologisch vernuft en konden ze zelf proeven waar hun grenzen liggen. World Food Day 2018 is het grootste evenement in Europa dat aandacht vraagt voor honger en voedselzekerheid. Het is belangrijk om hier niet alleen op World Food Day, maar het hele jaar door bij stil te staan.

fotocredit: Liset van der Laan, World Food Day 2018

Feiten en cijfers

· 5000 bezoekers maakten kennis met het thema Datafood tijdens World Food Day in ‘s-Hertogenbosch.

• Met ruim ruim 300 deelnemers was het #Datafood startupfestival volledig uitverkocht.

• 70 1 op 1 gesprekken tussen corporates en door hen vooraf geselecteerde startups.