Brabantse gastvrijheid

Brabant en eten zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Brabanders staan bekend om hun gastvrijheid en zijn echte bourgondiërs.

Wat is de oorsprong van deze gastvrijheid en gastronomie? Wat is er zo kenmerkend aan deze gastvrijheid en hoe smaakt gezelligheid? Dit is allemaal te ervaren in december: de maand van de Brabantse gastvrijheid.

Brabants belevingsdiner in pop-up restaurant

In december, de maand van de Brabantse gastvrijheid opent er een speciaal We Are Food pop-up restaurant in het oude belastingkantoor te Breda. Brabanders staan bekend om hun gastvrijheid en zijn echte bourgondiërs. Deze typische cultuur bestaat al eeuwen en is iets waar we trots op mogen zijn. Maar wat is de oorsprong van deze gastvrijheid en gastronomie? Wat is er zo kenmerkend aan en hoe proeft gezelligheid? Daar is het afgelopen jaar veel onderzoek naar gedaan. Ralph Geerts van Ravanello, keukenchef van deze maand, is in gesprek gegaan met koks, ondernemers, boeren en andere experts en de uitkomst van dit onderzoek is vertaald naar een uniek belevingsdiner: ‘Hoe proeft gastvrijheid in Brabant?’

Chef Ralph Geerts kookt met zijn team van 2 tot en met 22 december een typisch Brabants vijf gangen menu. De gerechten, de sfeer en de locatie zijn geïnspireerd op feiten, fabels en wetenswaardigheden die het afgelopen jaar in de provincie zijn verzameld.

Een van de inzichten uit het onderzoek is dat je als regio dialect in kunt zetten als kracht. De Brabantse taal heeft een positief effect op de bezoekers van Brabant. Het meest kenmerkende is toch wel het woordje ‘houdoe’. Ralph Geerts heeft op basis van dit iconische woord een typisch Brabants dessert ontwikkeld: het HOUDOE-toetje. Een dessert waar de smaken, producten en kleuren van Brabant samen komen in de letters die samen het woord houdoe vormen. Elke letter krijgt zijn eigen smaak. Een prachtige Brabantse finale voor een bijzonder gastvrij diner.

Ralph Geerts


“We mogen als Brabanders trots zijn op onze bourgondische cultuur. De gastvrijheid in Brabant is uniek en zit in ons DNA. Het gaat veel verder dan alleen lekker eten. Persoonlijk contact, via de achterdeur naar binnenkomen en aandacht hebben voor elkaar. Dat willen we ook meegeven tijdens het belevingsdiner in Breda. Genieten van goed eten, goed gezelschap en pure Brabantse gastvrijheid.”

Voor meer informatie over dit Brabantse belevingsrestaurant zie www.hoeproeftgastvrijheidinbrabant.nl

Onderzoek Brabantse Gastvrijheid

Het afgelopen jaar is er op uitgebreide schaal onderzoek gedaan naar de kenmerken van Brabantse gastvrijheid. Gastvrijheid: kun je dat proeven dan? “Jazeker”, klinkt het stellig uit de mond van Bert Smit, senior docent en onderzoeker gastbeleving en servicedesign aan de opleiding Hotelmanagement en Facilitymanagement van Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV). Speciaal voor We Are Food leidde hij de afgelopen zeven maanden een onderzoek naar die befaamde Brabantse gastvrijheid in de vrijetijdssector.

“Op hoofdlijnen bevestigt het onderzoek de vermoedens, het onderbuikgevoel: Brabanders vinden het fijn om anderen (mee) te laten genieten. Die natuurlijke houding is bijzonder. Gastvrijheid zit in onze genen. Kijken we specifiek naar de horeca, dan valt ook het informele karakter op: de ondernemers zien hun zaak als een verlengstuk van hun eigen huiskamer. Gasten voelen zich echt welkom, gezien en gehoord,” aldus Smit. “Dat is goud waard.” Dat persoonlijke onderscheidt Brabant volgens de onderzoeker van delen boven de grote rivieren en de Randstad. “Over het algemeen gaat het er daar toch wat formeler en zakelijker aan toe.

Vooral de kleinere bedrijven, familiebedrijven en bedrijven in de stad of op het Brabantse platteland die zich sterk lokaal wortelen en de streek betrekken bij hun restaurant oogsten veel waardering. Lokale en regionale kruisbestuiving, onderlinge verbondenheid, elkaar een boterham gunnen, straalt uit op de bezoeker, de gast.”

Belevingsonderzoeker Smit verwacht dat ondernemers in de vrijetijdsbranche elkaar de komende jaren nog meer op zullen gaan zoeken. “Relaties zullen nog duurzamer en daarmee waardevoller worden,’ voorspelt hij. Kijken we naar de horeca dan zien we daar verbindingen ontstaan met attracties, bezienswaardigheden en verhuurders van bijvoorbeeld fietsen. Samen komen ze tot een nog mooier aanbod.”

Brabantse Gastvrijheid Award

In het jaar dat Noord-Brabant de titel draagt van European Region of Gastronomy 2018, organiseert VisitBrabant samen met partners NHTV, Provincie Noord-Brabant, Horeca Nederland, Efteling en Omroep Brabant, voor het eerst de Brabantse Gastvrijheid Awards. Hiermee wordt niet alleen gastvrijheid onlosmakelijk verbonden met Brabant, het biedt de meest gastvrije locaties in Brabant ook het podium dat ze verdienen.

Iedereen met een locatie in de horeca- en/of recreatiebranche in Brabant die eten, drinken, ontspanning, vermaak en/of verblijf biedt, en bezoekbaar is voor consumenten, kon zich inschrijven. Maar liefst 143 locaties deden dit.

De vakjury bestaande uit Hein van Oorschot, Voorzitter van het College van Bestuur NHTV, Frans Goenee, Inspiratie manager Efteling, Coen Schelfhorst, Eigenaar OOKs Hospitality & Leisure, Eric Andersen, Docent Food & Gastronomie NHTV en Heleen Huisjes, Directeur VisitBrabant nomineerden uit deze inzendingen 10 locaties die in aanmerking komen voor de felbegeerde award.

Vervolgens bezocht een mystery bezoeker de tien genomineerden in de praktijk. De locaties konden ook hun achterban oproepen om te stemmen via brabantgastvrij.nl.

De vakjury bepaalt aan de hand van de uitkomsten van het Mystery bezoek, het aantal publieksstemmen én de beoordelingen uit de eerste fase wie de winnaar is.

Op 3 december, tijdens de grande finale van het Brabantse foodjaar is bekendgemaakt dat Auberge Du Bonheur uit Tilburg de Brabantse Gastvrijheid Award 2018 heeft gewonnen. Runner-up is Recreatiepark Terspegelt.

Feiten en cijfers

• 30 dagen lang kunnen mensen Brabantse Gastvrijheid proeven tijdens een belevingsdiner in de Teruggave in Breda.

• Groot bereik voor de Brabantse Gastvrijheid Awards door samenwerking met mediapartner Omroep Brabant.

• Het onderzoek naar Brabantse gastvrijheid levert de Brabantse gastvrijheidsindustrie tips en tools om de foodbeleving te optimaliseren.