VisitBrabant:
Eten beleef je in Brabant

Heleen Huisjes

Directeur VisitBrabant


‘Eten beleef je in Brabant’. Dat is de claim waarmee we de wereld laten zien dat gastronomie, gastvrijheid en genieten in Brabant hand in hand gaan en zorgen voor eigentijdse en verrassend nieuwe belevenissen. In de jaarronde campagne Brabant Celebrates Food hebben we met talloze partners de combinatie van food en topaanbod in Brabant versterkt. We hebben het publieksprogramma van Noord-Brabant, Europese Regio van de Gastronomie 2018, in de spotlights gezet en de eerste Brabantse Gastvrijheid Award voor ondernemers uitgereikt.

Wat een jaar is dit geweest. Met meer dan driehonderd publieksactiviteiten, variërend van een sterrendiner geïnspireerd op Van Gogh, tot het oerfestival in de Maashorst en We are Seafood in Bergen op Zoom. De afgelopen negen maanden heeft VisitBrabant zo’n vijftig bezoeken georganiseerd voor internationale journalisten en influencers die meer dan tweehonderdvijftig artikelen hebben gepubliceerd. Onze online advertenties zijn zo’n twintig miljoen keer getoond in Nederland, België en Duitsland. Op de website brabantcelebratesfood.com stonden alle activiteiten en inspirerende achtergrondverhalen bij de Brabantse eetcultuur. Meer dan vijftigduizend mensen vonden hun weg naar deze pagina’s en de foodspecials van ons digitale magazine.

Naast alle resultaten van dit jaar die te meten zijn in aantallen en bereik, vormen de samenwerking met partners uit de regio’s en de nieuwe verbindingen die ontstaan tussen food, cultuur, innovatie en agrifood een verrassende opbrengst die smaakt naar meer. Dat zien buitenlandse journalisten ook zo. Een sprekend voorbeeld is de Spaanse journalist van El País. Hij wijdde een reportage van vier pagina’s aan de manier waarop we in Brabant werken aan ‘comida intelligente’ (vert. slim eten) door ambacht te combineren met innovatie en door synergie tussen sectoren.

Ook is er dit jaar veel lof geuit voor de kwaliteit van ons gastronomisch aanbod. De redactie van de Gazet van Antwerpen schrijft over Noord-Brabant als ‘culinair paradijs’. Italiaanse en Spaanse foodies tonen zich aangenaam verrast door onze streekproducten en gastronomische vernieuwing en komen graag terug om meer te ontdekken. Reisprofessionals uit Duitsland en België werken de eerste culinaire reizen naar Brabant voor komend seizoen uit. Zoals een Belgische touroperator het formuleerde: “Mijn beeld was niet zo positief over Nederland en eten… maar Brabant is duidelijk België voorbijgestreefd op culinair gebied.”

Meer dan genoeg om op voort te bouwen. Samen met partners in de regio’s en organisaties als Agrifood Capital, Noord-Brabant Culinair en Dutch Cuisine kijken wij alweer vooruit. Als we dit jaar iets hebben ontdekt, is het dat food mensen en sectoren verbindt. Dat als telers en chefkoks hun passie voor streekproducten delen, ons eten nieuwe glans krijgt. Dat een gedeelde maaltijd op een bijzondere plek herinneringen schept en tot nieuwe ideeën inspireert.

Met ons eten kunnen we het verhaal van Brabant vertellen. Of het nu gaat over duurzaamheid en Brabantse gastvrijheid, de smaken Vincent van Goghs geboortegrond, het eten van de toekomst of onze regionale eetcultuur: eten in Brabant is een belevenis die we blijvend op de kaart zetten.

Heleen Huisjes

Directeur Visitbrabant