Foodbeleving en gastronomie in Brabant

Met deze claim zijn we in maart aan dit jaar gestart. Nu, een aantal maanden en heel wat activiteiten verder, staan we er meer dan ooit achter. Dankzij passievolle ondernemers die streekproducten en specialiteiten op eigentijdse, duurzame manier terug op de kaart zetten. Dankzij smakelijke initiatieven die vanwege een uniek concept, een bijzondere locatie of de verbinding met iconische thema’s als Van Gogh en design wederom bewijzen hoe innovatief en gastvrij Brabant is.

Gastronomie

Noord-Brabant heeft een bijzondere culinaire en gastronomische traditie. Mede daarom telt de provincie maar liefst 17 sterrenrestaurants, waarvan drie restaurants met twee sterren. Daarmee is Brabant, op Noord-Holland na de provincie met de meeste sterrenrestaurants van Nederland.

Noord-Brabant Culinair

Een aantal van de Brabantse toprestaurants heeft zich verenigd in Noord-Brabant Culinair om Brabantse gastronomie op de kaart te zetten. In 2018 ging VisitBrabant met hen een mooie samenwerking aan. Zo werkten leden van NBC mee aan de ontvangst van persgroepen, gaven zij influencers een kijkje in de keuken, lieten zij zich van hun beste kant zien op onze websites en verzorgden zij winacties.

Foodroutes

Routebureau Brabant ontwikkelt foodroutes die bezoekers zelfstandig kunnen afleggen. Die routes verbinden foodbeleving van grond tot bord met aantrekkelijk landschap en ander leisure-aanbod. Er zijn pop-up routes die gedurende een korte periode extra beleving toevoegen aan een thematische foodroute zoals ‘Bij ’s mam in de keuken’ in Hart van Brabant en de Plukgoedroute in West-Brabant. Er zijn ook permanente routes zoals bijvoorbeeld Proef de Vijf Trappisten.

Dutch Cuisine

VisitBrabant is dit jaar ook de samenwerking aangegaan met Dutch Cuisine en de Brabantse regio’s voor het ontwikkelen van foodroutes die de verhalen van de Brabantse eetcultuur beleefbaar maken. De eerste route Zilt, Zoet, Zalig West-Brabant vertelt bijvoorbeeld het verhaal van de aardbeien, asperges van Brabantse Wal, de suikerhistorie van Oosterhout en het eten in garnizoensstad Breda. In de Kempen wordt gewekt aan een route die streekproducten met duurzaamheid en Brabantse gastvrijheid verbindt.

Bijzondere plekken en concepten

Delicatessen op locatie in de Proeffabriek in Meierijstad

Uitmuntende aardappels bij de Jongens van Zand & Klei in Breda

Design Dinners in de designstudio’s van Sectie C in Eindhoven

Asperges eten in het veld in Cromvoirt, Wouw en Eersel

Food & Films in de oude Verkadefabriek in
‘s-Hertogenbosch

Gastronomie en gastvrijheid in de (voormalige) Houtloods in Spoorzone Tilburg

Bier met een verhaal bij Van Oorsprong in Oirschot en Tante Corrie in Lieshout

Koffiebranden in keramisch werkcentrum Sundaymorning@EKWC

Streekproducten en specialiteiten

Brabantse Wal

Land van Cuijk

Maashorst

De Kempen

De Peel

Hart van Brabant - aardbeien uit Oisterwijk

Credits: @noordbrabantculinair