Ontdek creatieve plekken in Tilburg

Wandel door de Piushaven en de Spoorzone

Tilburg is een rauwe en experimentele stad, die je het beste te voet kunt ontdekken. Deze wandelroute voert je naar de Piushaven. Van een gebied waar ooit niet zo veel te doen was, is de haven getransformeerd tot een hippe plek. Doe net als de Tilburgers; neem de tijd om te ontspannen en de stad vanaf het water te bekijken.

Niet te missen tijdens deze route is de Spoorzone; een gebied van 75 hectare groot langs het spoor en naast het station. De afgelopen jaren is de Spoorzone uitgegroeid van een braakliggend terrein tot een rauwe plek waar het gevoel van industrie goed gemixt is met ontspanning en evenementen. Oud en nieuw, wonen, werken en leven smelten hier samen. Een plek die dit goed illustreert, is Doloris. Een oud postkantoor omgetoverd tot een surrealistisch doolhof met een rooftopbar. Je komt erlangs, dus grijp je kans en dompel je onder in het doolhof! (vooraf reserveren) en ook de LocHal is de moeite waard. De LocHal, waar generaties Tilburgers aan treinen sleutelden, is nu de nieuwe huiskamer van de stad. Onder meer de bibliotheek is hier gehuisvest. In 2019 werd de LocHal uitgeroepen tot World's Building of the Year.

Net naast het Centraal Station van Tilburg ligt het nieuwe Spoorpark. Dit park is ingericht voor alle leeftijden en erg leuk om te bezoeken!

Achter het station vind je de Pont, museum voor hedendaagse kunst, met buiten het prachtige kunstwerk ‘Sky Mirror’ van Anish Kapoor.

Op 5 minuten lopen van De Pont, ligt het TextielMuseum, gehuisvest in een voormalige textielfabriek. Met inspirerende tentoonstellingen op het gebied van kunst, design, mode en erfgoed.

Nog meer creatieve plekken in Brabant ontdekken?

In Eindhoven fiets je langs street art en spectaculaire architectuur (22km)

In Breda wandel je langs de muurschilderingen van Blind Walls Gallery