Shortbreak

De Efteling, Tilburg en Waalwijk

Of je nu op zoek bent naar de spannendste achtbanen, betoverende attracties of spectaculaire parkshows; in de Wereld vol Wonderen maak je samen de allermooiste herinneringen. Ontdek Nederlands grootste attractiepark de Efteling, uniek gelegen midden in de natuur! En wil je dat het sprookje aan het einde van de dag nog niet is afgelopen? Blijf dan slapen in het Efteling Hotel of in de sfeervolle vakantieparken Efteling Loonsche Land of Efteling Bosrijk.

De Efteling ontvangt maar een beperkt aantal gasten tegelijk en alleen met een online reservering. Verder wordt er gewerkt met een norm per locatie, waardoor de hoeveelheid mensen passend blijft.

De dichtstbijzijnde stad is Tilburg, van oorsprong een textielstad, inmiddels een bruisende stad waar altijd iets te doen is maar waar je ook heel gemakkelijk aan de gezellige drukte van het centrum kunt ontsnappen. Bijvoorbeeld in een van de vele parken zoals Stadsbos013 met o.a. een mountainbike parcours, minicamping en geocaches overal verstopt of aan het water op één van de vele terrasjes in de hippe Piushaven. Ben je juist altijd op zoek naar de nieuwste dingen en hipste koffie- en lunchzaakjes? Verken dan zeker de wirwar aan straatjes van het Dwaalgebied of de rauwe Spoorzone met het nieuwe, uitgestrekte Spoorpark.

Net buiten het centrum ligt Moerenburg, een bijzonder mooi wandelgebied aan de zuidoostelijke stadsrand van Tilburg. Het vormt het meest westelijk gelegen deel van Het Groene Woud, het Nationaal Landschap tussen Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Heel fotogeniek en mooi in elk seizoen van het jaar.

Ook Huis ter Heide is een parel van een natuurgebied, van Natuurmonumenten, niet ver van Tilburg. Een prachtig en veelzijdig gebied met bos, heide en vennen. Je kunt hier heerlijk fietsen en paardrijden, maar als wandelaar ontdek je dit gebied op haar best. Met wandelroutes, uitkijktorens en een waar vlonderpad kun je je wandelhart ophalen. Hier spot je gegarandeerd de Schotse Hooglanders en ook vogelliefhebbers genieten hier volop!

Niet ver van Efteling en Tilburg ligt het plaatsje Waalwijk, vooral bekend om de schoenindustrie. Hier barst het van de leuke terrasjes en verschillende historische panden zijn het bezoeken meer dan waard. Waalwijk ligt aan De Langstraatspoorlijn, in de volksmond ook wel de Halve Zolenlijn genoemd. Dit was ooit een spoorlijn van Lage Zwaluwe naar ’s-Hertogenbosch. De bijnaam Halve Zolenlijn herinnert aan de schoenindustrie. Leer en aanverwante artikelen werden via het spoor van en naar de Langstraat vervoerd. De Halvezolenroute (51 km) volgt zoveel mogelijk het oorspronkelijk spoortracé met langs de route overal spoorhuisjes, spoorbruggen, bankjes en informatieborden. Een mooie route om te fietsen!

Tip: Besteed twee dagen aan de Halve Zolenlijn - totaal maar liefst 51 km! - en geniet één van die dagen van een mooie wandeling over de Moerputtenbrug bij ’s-Hertogenbosch. Een hele fotogenieke plek!

Tip: in de zijvleugel van het voormalige Raadhuis aan het Raadhuisplein in het centrum van Waalwijk opent het Nieuwe SchoenenMuseum in 2021 haar deuren.