Struin door onze historische steden met pittoreske straatjes

Ontdek de pittoreske vestingstad Heusden, dichtbij de historische stad ’s-Hertogenbosch. Stap letterlijk in de voetsporen van Vincent van Gogh in Nuenen, vlakbij Eindhoven, in Zundert en Etten-Leur. Struin door de historische straatjes van Breda, ontdek het oudste stadspaleis van Nederland in Bergen op Zoom en bezoek het gevarieerde aanbod van musea in Noord-Brabant.

Bergen op Zoom

Halverwege wereldsteden, waar Noord-Brabant Zeeland kust, ligt als eeuwenoude parel Bergen op Zoom.

Bergen op Zoom behoort tot één van de oudste steden van Nederland. De smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden. Een prachtig decor voor leuke winkeltjes, cafeetjes, gezellige terrassen en restaurants.

Tips van onze locals

Local Marlies

“Op avontuur in Stadspaleis Markiezenhof”

Ben je in Bergen op Zoom, dan moet je zeker het oudste stadspaleis van Nederland bezoeken: het Markiezenhof. Ga op avontuur door dit uitgestrekte paleis met vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen. Voor mij de mooiste plek van de stad!

Local Anne

“Slapen in het oudste hotel van Nederland”

Hotel De Draak ligt middenin het centrum van Bergen op Zoom en is meer dan 600 jaar oud! Het is een middeleeuws gebouw met veel oude elementen, maar toch veel comfort zoals gratis wifi, ruime kamers en wellness-faciliteiten.

Food-tip: in het hotel vind je Restaurant Hemingway, dat door Michelin bekroond is met een Bib Gourmand. Lees meer in mijn blog over Hotel de Draak.

Local Andy

“Een heerlijk natuurgebied aan de rand van de stad“

Landgoed Lievensberg, aan de rand van Bergen op Zoom, is een heerlijke plek om te spelen, klauteren, wandelen, fotograferen of sporten. Je vindt hier onder meer Natuurpoort Stayokay Bergen op Zoom en Klimbos Brabantse Wal. Een aanrader bij alle jaargetijden!

Heusden

Met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën, unieke winkeltjes en toprestaurants is de sfeervolle vestingstad Heusden een geweldige bestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur, historie en goed eten en drinken.

Kom zelf ontdekken waarom bezoekers van over de hele wereld zich hier mengen met lokale bezoekers.

Tips van onze locals

Local Hildo

“Het Gouverneurshuis: betreed een andere wereld…”

Het Gouverneurshuis ligt een beetje verscholen, maar wanneer je door de poort loopt, waan je je meteen in een andere wereld. Ontdek de geschiedenis van Heusden of drink een drankje op het terras in de prachtige tuin. Een aanrader!

Local Inge

“Smullen in ’t Heusdens IJshuys”

Mijn kids gaan zo graag naar vestingstadje Heusden. Niet in de laatste plaats vanwege de heerlijke ijsco’s, die we traditiegetrouw halen bij 't Heusdens IJshuys. En je vindt hier niet alleen ijsjes, maar ook exclusieve bonbons, verse wafels, worstenbrood, huisgemaakt gebak en heerlijke koffie. Altijd feest!

Local Angeline

“Wandelen over de vestingwallen”

Heusden – met haar verdedigingswerken, vestinggracht en jachthavens – is een heerlijk vestingstadje om doorheen te wandelen. Pittoreske straatjes, eeuwenoude panden en een fijne sfeer. Wij combineren Heusden graag met een bezoekje aan Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

’s-Hertogenbosch

Gezellige straatjes, een historisch centrum met de machtige Sint-Janskathedraal. Het Museumkwartier, de Binnendieze en natuurlijk de local treat ‘Bossche Bollen’; dát is ’s-Hertogenbosch!

De stad van Jheronimus Bosch. Maar wie alleen aan historie denkt, heeft het mis! De stad zit boordevol hippe restaurantjes, wijnbars en unieke foodconcepten.

Tips van onze locals

Local Janny

“Een tweede Binnendieze bestaat niet”

Varen in een fluisterbootje over de stadsrivier die stroomt onder de huizen en straten van de historische binnenstad. Een ervaren schipper of stadsgids vertelt je over de historie van de stad. Ervaar zelf hoe uniek varen over de Binnendieze is!

Local Arno

“Zelf Bossche Bollen maken is nòg leuker”

Bossche Bollen zijn natuurlijk heerlijk. Maar ze zelf maken is nòg leuker! Dit kan bij Bakkerij Royal in Den Bosch. Je leert binnen anderhalf uur van A tot Z de Bossche lekkernij te maken. En na afloop krijg je twee zelfgemaakte bollen mee naar huis!

Local Anne

“Sfeer proeven op de Tramkade”

De Tramkade is toch wel mijn favoriete plek in ’s-Hertogenbosch. De sfeer is fantastisch, maar wat het echt leuk maakt, zijn al die jonge ondernemers, van brouwerij tot stokerij. Een heerlijke creatieve plek, waar je kunt eten, shoppen of genieten van evenementen en exposities.

Breda

De karakteristieke straten, historische gebouwen, de singels, maar ook de vele terrassen, uitkomend op de Grote Markt. Dat maakt dat je je in Breda, bekroond tot Beste Binnenstad van Nederland, snel thuis voelt.

Het bruist tussen de eeuwenoude monumenten, het water en het groen. Maak een stadswandeling door de historische binnenstad, of pak de fiets en ga de wijken in voor een verrassende kijk op Breda.

Tips van onze locals

Local Patrick

“Ontdek Breda vanaf het water.”

Vanaf de opstapplaats Haven vaar je via het Spanjaardsgat de Singel van Breda op. In een klein uur krijg je alle wetenswaardigheden te horen van een ervaren schipper. Een unieke toeristische attractie voor iedereen die de stad beter wil leren kennen!

Local Gré

“Uit een sprookjesboek geslopen…”

Landgoed Bouvigne dateert uit de vijftiende eeuw en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel omgeven door drie bijzondere tuinen en een boomgaard. Het kasteel zelf is niet te bezoeken, maar de tuinen wel. Leuk om te combineren met een wandeling of fietstocht door het naastgelegen Mastbos.

Local Eva

“Een nachtje tussen de nonnen”

Een nachtje in een prachtig 5-sterren hotel logeren in de oude binnenstad van Breda? Dat kan bij Hotel Nassau. Het historische kloostercomplex is jaren grondig verbouwd en in mei 2016 heeft Hotel Nassau er haar deuren geopend. Een trendy interieur, pikante portretten van nonnen en oude details kenmerken het hotel.

Van Gogh

Wie benieuwd is naar Vincent van Gogh kan niet om Noord-Brabant heen. Hij is hier geboren en woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Brabant.

En dat heeft hem gevormd als mens en schilder. Ontdek zelf de plekken waar je zijn sporen nog kunt vinden, zoals Nuenen, Etten-Leur en Zundert. In het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch kun je vanaf september 2019 naar de tentoonstelling Van Gogh’s intimi.

Tips van onze locals

Local Noud

“Een terrasje voor de Van Gogh-fan”

Een smalle ingang, krakend trapje en het geweld van houten tandwielen en zware molenstenen. Het ideale tijdstip om de Watermolen van Opwetten te bezoeken is op zondagmiddag. Dan is de molen open en kun je heerlijk vertoeven op het terras! Ook leuk in combinatie met de Van Gogh fietsroute.

Local Vivianne

“Leer Vincent kennen in Nuenen”

In Nuenen herinneren 23 locaties aan Van Gogh; 14 daarvan schilderde hij. In museum Vincentre wordt het verhaal van Vincent van Gogh en Nuenen verteld, in een vaste opstelling met behulp van audiovisuele technieken. Ook leuk voor kinderen en op loopafstand van het gezellige centrum.

Local Ingrid

“Van GoghHuis Zundert: leuk en leerzaam!”

Precies op de plek waar zijn geboortehuis stond, staat nu het Vincent van GoghHuis. Je leert niet alleen over de beginjaren van zijn leven, maar vindt er ook werk van andere kunstenaars die geïnspireerd zijn door Van Gogh. Een leuk en leerzaam uitje!